Waarom sparen mij niet lukte

Toen ik begon met het concreet maken van ons Nieuw Zeeland plan, en ik ruwweg schatte dat we per persoon €10.000,- nodig zouden hebben, leek me dat een flinke opgave. Vandaag wil ik jullie meer vertellen over hoe mijn kijk op het sparen en uitgeven van geld is veranderd.

Ik ben opgevoed met het idee dat sparen goed is. Mijn ouders zijn altijd zeer verstandig omgegaan met geld, en hebben mij absoluut niet verwend.  Als ik iets wilde, moest ik ervoor sparen! Was mijn zakgeld of kleedgeld op voor die maand, dan wachtte ik weer tot de volgende maand. Lenen van mijn ouders mocht ik niet en zodra ik kon, zocht ik een bijbaantje zodat ik meer kon sparen.

Mijn kijk op geld veranderde echter snel toen ik mijn eerste ‘echte’ baan kreeg op mijn 24ste. Weliswaar een baan van 24 uur per week, maar toch. Ik dacht: nu gaat het grote geld verdienen beginnen, eindelijk minder op mijn kosten en uitgaven letten! Het beeld van werkende mensen had ik geromantiseerd. Ik wilde al zo lang mijn verzorgingsproducten kopen van dat ene dure cosmeticamerk, mijn kleding bij die ene stijlvolle winkel en uit eten bij die duurdere hippe restaurants… nu kon het eindelijk!

Kiwikat 1
Kiwikat is al tevreden met wat brokjes en een zonnig plekje

Oeps, fout gedacht. Het bekende gezegde van Loesje: ‘Aan het einde van mijn salaris houd ik altijd nog een stukje maand over’ was zeker op mij van toepassing. Ik snapte er niks van: hoe kon ik nu zo moeilijk rondkomen, terwijl mijn vaste lasten bijna gelijk bleven maar mijn inkomen was gestegen?! Wanneer ik met vriendinnen praatte, kreeg ik hetzelfde te horen. Ik raakte redelijk gedesillusioneerd over het werkende bestaan. Was dit nou hoe de rest van mijn leven zou verlopen? Leven van loonstrook naar loonstrook? Bij elke stijging van mijn loon dacht ik: nu gaat het vast beter. Maar nee, het leek weinig uit te maken hoeveel ik verdiende, het sparen verliep enorm moeizaam.

Nadat we ons spaardoel hadden gesteld op €10.000,- en hadden bekeken hoeveel we tot dusver hadden gespaard (bedroevend weinig), vond ik het tijd voor actie. Ik ben een groot fan van de bibliotheek en er zijn enorm veel boeken geschreven over besparen en persoonlijke financiën. Mijn oog werd getrokken naar een boek wat: ‘Leven op blote voet’ heet, geschreven door Scott Pape. Hij heeft zijn boek geschreven voor ‘mensen die liever niet met geldzaken bezig willen zijn’. Tot dusver rekende ik me zeker onder die mensen en daarom trok het boek me aan. Eerlijk bekend: ik snapte destijds niet veel van het boek en vond de schrijver wat extreem. Vooral de gedeelten over beleggen en vermogensgroei boeiden me zeer weinig. Maar de belangrijkste punten voor mij toen waren:

  • Maak je doelen helder, wat is voor jou belangrijk in het leven?
  • Bepaal hoeveel geld hiervoor nodig is
  • Bepaal wanneer je deze doelen wilt behalen
  • Houd je uitgaven vanaf nu bij

Zeker die laatste tip heeft mij enorm geholpen. Samen maakten Rik en ik een excelsheet met verschillende categorieën (oke… hij maakte de sheet, ik keek mee en moedigde aan;-)) en we vulden onze inkomsten en uitgaven in. De eerste maand was het flink slikken om mijn uitgaven te zien. Wat gaf ik veel geld uit! En vooral aan dingen die ik een maand later alweer was vergeten. Bijvoorbeeld: kopjes koffie, een snack voor in de trein, nieuwe nagellak, dure douchegel en een nieuw kledingstuk. Allemaal om mezelf ‘te verwennen’, ik had er tenslotte hard voor gewerkt.  Alles bij elkaar was dit toch al gauw €200,-. Daarnaast viel het me op dat wij samen veel geld uitgaven aan boodschappen, zo’n €400,- per maand. We deden bijna dagelijks boodschappen en hielden wel van een Frans kaasje met een lekker speciaalbiertje….elke week… (wie niet?!). Dat tikt flink aan. Ook hadden we de afspraak dat we eens per maand uit eten mochten, omdat dit onze relatie ten goede zou komen. Hier hing een maandelijks prijskaartje aan van €70,- tot €90,-.

Voor ons gevoel was ons leven helemaal niet zo luxe en zetten vrienden vaak veel meer de bloemetjes buiten. We zagen gedurende de maand vooral wat we niet konden kopen en vergeleken ons vaak met anderen, waardoor ons gevoel van ontevredenheid groeide. Maar door mijn financiën op een rijtje te zetten werd het me pijnlijk duidelijk waar mijn geld elke maand heen ging en wat ik dus wél elke maand kocht.

Wanneer jij geld wil sparen voor jouw persoonlijke doel (wat dit doel ook is), dan zou mijn eerste tip zijn: houd je uitgaven eens een tijdje bij, bijvoorbeeld in Excel. Je zult zien dat dit veel inzicht geeft, wat er automatisch voor zorgt dat je bewuster geld uit gaat geven. En…. Hierdoor zul je automatisch al meer besparen!

Wat is jouw spaardoel? Wat helpt jou om dit geld te sparen? Heb jij een gouden bespaartip?

Lees hier verder:

Hoe mijn leven rijker werd door te consuminderen

Dit heeft een jaar extreem bezuinigen mij opgeleverd

Iets duurs gekocht omdat ik het verdiende (ha!)

Hoe staat het eigenlijk met mijn financiën?

7 gedachten over “Waarom sparen mij niet lukte

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.