Een boodschappenbudget

Bij het invullen en bijhouden van onze excelsheet viel het me al snel op dat wij veel geld uitgaven aan boodschappen, soms wel tot €400,- per maand! Omdat wij vaak dagelijks boodschappen deden viel het niet zo op. Je rekent eens €7,- af, een keer €13,- en een keer €22,-…. Allemaal schappelijke bedragen, tot je het bij elkaar optelt.

We moesten dus aan de slag met een boodschappenbudget. Ik ging op zoek naar websites waarop een ‘normaal’ boodschappenbudget werd omschreven. Zo ver was ik dus al gezonken, ik kon zelf niet meer goed bepalen wat nu normaal was…;-) Dit komt ook mede doordat Rik en ik hier verschillend over denken (zo drink ik nauwelijks frisdrank en wil Rik elke dag een groot glas cola) dus wilden we graag weten wat ‘gemiddeld Nederland’ uitgeeft aan boodschappen.

Lang leve de Nederlandse zuinigheid! Er zijn ontzettend veel forums en artikelen die zijn gewijd aan budgetteren en besparen. We praten online graag over geld blijkbaar ;-). Door te vergelijken met de verhalen online en onze leefsituatie (2 volwassenen en 2 katten) kwam ik uit op een wekelijks budget van rond de €60,-. Hierin konden wij ons beiden wel vinden. Ik had het waarschijnlijk nog goedkoper gekund, vriendlief had liever een groter budget, dit was de compromis (en dat is uiteraard belangrijk in een relatie!).

We begonnen met het pinnen van €60,- aan het begin van de week en het bewaren van bonnetjes, maar dit bleek erg onpraktisch te zijn (bonnetjes die kwijtraken, een snelle boodschap moeten halen en ‘de pot’ vergeten, Rik die zich wat lullig voelde aan de kassa met onze gebloemde huishoudbeurs, enz.). Nu houden we het vooral bij in onze Excelsheet om achteraf de schade te zien. Zeker de afgelopen tijd lukt het ons erg goed om binnen het budget te blijven.

IMG_8852
Volgens mij zijn mijn brokjes bijna op

Dit helpt ons:

  • Aan de hand van aanbiedingen op zondag een weekmenu maken
  • De tijd nemen voor het maken van een compleet boodschappenlijstje
  • Maximaal 2 keren boodschappen doen per week
  • Meestal vegetarisch koken, soms een beetje vis
  • Een ritje naar de goedkope Duitse supermarktketen en daar het meeste inslaan
  • Doordeweeks geen alcohol drinken (is nog gezond ook!)

Vooral de luxe producten moesten we vaak schrappen. Ik was het redelijk gewend om volgens bepaalde recepten te koken, waarin vaak dure producten zijn verwerkt zoals: avocado, noten, bijzondere kazen, duurdere groenten of exotische kruiden. Door creatief om te gaan met ingrediënten en het menu te laten bepalen door groenten die in de aanbieding zijn, werden onze avondmaaltijden goedkoper. Ik ben vaak degene die kookt, omdat ik ’s avonds eerder thuis ben. Elke avond dat we samen eten, hoor ik tevreden geluiden van degene tegenover mij, dus volgens mij is dit een pijnloze bezuiniging geweest!

Waarop zouden jullie meer willen besparen? Hebben jullie een boodschappenbudget?

 

 

2 gedachten over “Een boodschappenbudget

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.