Niet meer uit eten….(voorlopig)

In een periode waarin we beiden erg druk waren met ons werk en we net samenwoonden, hadden we bedacht dat het goed zou zijn voor onze relatie wanneer we om de week uit eten zouden gaan. Nu ik dit schrijf, schaam ik me er een beetje voor omdat ik nu onze eigen denkfout doorzie en me ook besef hoe verwend en luxe deze gedachte eigenlijk is. Toch zullen andere Randstadbewoners dit waarschijnlijk wel kennen: wanneer je op vrijdag/zaterdag/zondag door het centrum rijdt , zitten alle restaurants en cafés bomvol met gezellig etende en drinkende mensen. Ook zijn er elke maand weer een aantal nieuwe en niet-te-missen eettentjes die hun deuren openen. Van vrienden hoorden we ook vaker dat ze ‘even een hapje’ waren gaan eten bij die-en-die leuke tent. Ergens krijg je toch een beetje het gevoel dat het normaal is om regelmatig uit eten te gaan en je een saaie huismus bent als je in het weekend thuis blijft.

Goed voor onze relatie was het ook zeker! We kwamen bij de leukste restaurants, proefden de heerlijkste dingen en hadden goede gesprekken. Maar aan het einde van de avond lag er toch weer een rekening van minimaal €50,- op tafel…. Voor mij was dit een van de eerste dingen die we moesten schrappen. Het is toch een luxeproduct wat je niet perse nodig hebt en je bespaart er meteen een hoop mee door het niet meer te doen.

Kiwikitten tas
Als jullie wel uit eten gaan, wil ik mee!

Niet meer uit eten gaan vonden we beiden erg moeilijk maar we wilden de uitdaging aan gaan. We beloofden elkaar dat we eens in de week uitgebreider samen zouden koken en onder het genot van een lekker biertje of wijntje een ‘thuis restaurant ervaring’ zouden maken. Mede omdat we die goede gesprekken aan tafel wel zouden missen.

Eerlijk is eerlijk: we missen het soms heel erg vooral wanneer we op een weekendavond door de stad fietsen, maar sinds het invoeren van deze regel zijn we nog maar een aantal keren uit eten geweest samen (op vakantie). Ook besef ik me steeds meer dat je niet per se geld hoeft uit te geven voor het hebben van een leuke ervaring. Het gemak waarmee wij eerder besloten om ons ‘te laten vermaken’ kostte ons erg veel geld. Door deze keuze veel bewuster te maken, en je af te vragen of het niet minstens zo leuk is om hetzelfde zelf te maken of thuis te doen, bespaar je veel geld. Het besparen heeft dus ook onze levensstijl veranderd!

Onlangs zijn we voor het eerst sinds een jaar weer eens uit eten geweest in onze woonplaats en we vonden het beiden heerlijk. Echter besefte ik me ook dat een groot deel van het genieten toch ook wel was dat we het al zo lang niet meer hadden gedaan! Hier kunnen we voorlopig weer een paar maanden op teren 😉

Daarnaast probeer ik ook met vrienden minder uit eten te gaan. Dit vond ik nog moeilijker dan samen met Rik niet meer gaan. Ik wilde immers niet overkomen als een saaie vrek en was stiekem bang dat ze mij niet meer mee zouden vragen of minder leuk zouden vinden. Toch heb ik er een trucje voor bedacht wat tot nu toe erg goed werkt: ik nodig vrienden bij ons thuis uit en kook een lekkere maaltijd voor ze! Vaak bieden zij uit zichzelf aan om de drank mee te nemen of nodigen ze mij de keer daarop bij hen thuis uit. Dit is nu redelijk gewoon geworden, waardoor ik me ook veel minder bezwaard voel en het is minstens zo gezellig! Overigens vertel ik ze er niet bij dat ik dit doe om geld te besparen, maar tot nu toe heeft ook nog nooit iemand gevraagd waarom ik niet gewoon uit eten wil.

Hoe denk jij over uit eten gaan? Hoe vaak ga jij uit eten?

2 gedachten over “Niet meer uit eten….(voorlopig)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.