Onze energiekosten

Een jaar geleden besloten wij drastisch te gaan bezuinigen en al onze uitgaven eens kritisch onder de loep te nemen. Zodoende kwamen ook onze energiekosten voorbij. Deze waren al niet heel hoog, maar ook hier vonden we het een uitdaging om de kosten nog verder omlaag te brengen. De meeste tips zijn waarschijnlijk niet nieuw, maar ze werken wel!

Wij hebben een ‘slimme meter’, wat betekent dat onze meterstanden automatisch worden doorgegeven, maar ook dat wij ons verbruik via een app dagelijks kunnen checken. Ik zal hieronder ook wat van deze cijfers met jullie delen. Kleine toelichting: wij wonen in een pas gerenoveerd appartementje van 57m2, vandaar de standaard lage kosten.

Allereerst hebben wij een maand voordat ons contract afliep even met onze energiemaatschappij gebeld. We hadden namelijk een mooie aanbieding gekregen dat jaar; mooie tarieven en een welkomstbonus van €180,00. Wanneer we zouden overstappen naar een andere maatschappij, konden we weer zo’n bonus krijgen, maar eigenlijk waren we wel erg tevreden met onze energiemaatschappij. Dit hebben we aan ze voorgelegd, waardoor we nu dezelfde aanbieding voor het tweede jaar krijgen. Met een telefoontje honderden euro’s verdiend, dus zeker de moeite!

Dit hebben wij verder gedaan om onze energierekening nog verder te verlagen:

De verwarming niet hoger zetten dan 19 ⁰C

Ook al hebben we een pas gerenoveerd huis, het kan er wel tochten. Ik draag dus in de winter altijd sloffen, dikke sokken en een warme trui in huis. Daarnaast hebben wij een fijn dekentje om onder te liggen op de bank. Prima te doen! Ook merk ik dat je er aan went. Wanneer ik nu bij vriendinnen thuis kom die hun thermostaat op 22 ⁰C hebben staan, dan zweet ik me kapot. Wanneer ze bij mij komen, klagen ze het weleens dat het koud is. Soms strijk ik over mijn hart en draai ik hem een graadje warmer 😉

Kiwikat onder dekentje
Ook kiwikat kan een dekentje waarderen

Verwarmingsmanagement

Een uur voordat we naar bed gaan, draaien we de verwarming consequent terug naar 15 ⁰C. ’s Ochtends is het dan vaak 16 of 17 ⁰C, dan laten we hem uit en vertrekken we naar ons werk. Wanneer ik ’s avonds thuis kom, draai ik hem weer op naar 19⁰C. Als Rik een uurtje later thuis komt, is het alweer lekker warm. Zo staat de verwarming bij ons eigenlijk maar maximaal 3 uurtjes per werkdag aan.  Ook laat ik de verwarming op de slaapkamer altijd uit, en probeer ik de deur zoveel mogelijk dicht te houden. Ik vind een koele slaapkamer (met dikke deken!) lekker en het scheelt een ruimte die verwarmd moet worden.

Douchewekker

Dit was echt mijn zwakke plek, vooral in de winter: lekker lang en warm douchen. Vroeger deed mijn moeder na 20 minuten de warme kraan in de keuken aan, dan moest ik er wel onder vandaan (na veel gescheld en getier ;-)). Naast dat Rik hier minder op let, is het technisch bij ons niet mogelijk om de douche koud te laten worden door ergens anders een warme kraan aan te doen….dus ik ben veilig! Ik douchte dan ook makkelijk 20 minuten in de winter, om lekker te ontspannen en op te warmen, gelukkig wel om de dag. Na onze bezuinigingsafspraken vond ik dat dit ook niet meer kon. Sindsdien zijn we de trotse bezitters van een douchewekker die standaard staat afgesteld op 5 minuten en meestal red ik het makkelijk! Het is nu ook een sport geworden om al eerder klaar te zijn en dit trots aan Rik te vertellen ;-). En ja: ook bij ons staat mijn doucherekje vol met allerhande producten die ik bijna allemaal gebruik en waarvan sommigen even moeten intrekken, maar ik red het nog steeds! Soms moet de douche (en ook de wekker) even uit omdat iets wat meer tijd kost, maar ook hieraan ben ik gewend geraakt. Ik ben trots op mezelf!

Bewuster koken

Wij koken ons water nog in een ouderwetse ketel op het vuur. Op internet zijn een aantal onderzoekjes te vinden die aantonen dat het qua energie geen verschil maakt met een waterkoker wanneer je je aan een aantal regels houdt: Alleen de hoeveelheid water koken die je nodig hebt, de ketel regelmatig ontkalken en het gas meteen uitzetten als het water kookt, dus dat proberen we nu te doen! Ook leggen we altijd de deksels op de pannen en zet ik vaak de oven pas aan als ik het gerecht erin doe, zodat de energie die bij voorverwarmen wordt gebruikt ook al wordt gebruikt om het eten op te warmen.

Inmiddels hebben we een jaar lang ons energieverbruik per maand in de app staan. Vooral de douchewekker heeft ons denk ik een besparing opgeleverd. Deze wekker zijn we gaan gebruiken in maart en volgens mij levert dit ons een besparing op van gemiddeld 3 euro per maand! Je zou kunnen denken: pfff…. 3 euro per maand, nou nou. Tja, ook dit is een les die ik geleerd heb: alle kleine beetjes helpen! Misschien kan ik hierbij denken: ik gun mezelf die lange warme douche ten koste van die 3 euro per maand. Maar wanneer ik dat hierbij doe, kan ik ook na een lange werkdag denken: ach, die Kitkat op het station kost maar €1,00, ik heb hard gewerkt! Of: die douchegel is maar €3,00 duurder dan die ik eigenlijk wilde, een keer mag ik mezelf wel verwennen toch? En voor je het weet schieten je uitgaven weer omhoog. Ik ben me er de afgelopen maanden steeds bewuster van geworden dat juist die kleine uitgaven ontzettend veel schelen.

€3,00 per maand, is (3 x 12) €36,00 per jaar. Wanneer wij twee jaar sparen voor Nieuw Zeeland, is dit €72,00 geworden, dat vind ik wel de moeite 😉

 

Wat zijn jullie energiekosten? Hoe besparen jullie op je energierekening?

Een gedachte over “Onze energiekosten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.