Waarom eet jij geen vlees?

Wanneer ik voor het eerst met mensen eet, durf ik al mijn geld erop in te zetten dat deze vraag die avond wordt gesteld. Voor mij ook altijd een lastige vraag. Ik ben niet zo iemand die haar keuzes heel duidelijk beargumenteert, ze komen meer vanuit een soort onderbuikgevoel.

Ik begin dan altijd maar met te vertellen dat ik als 11 jarig meisje heel hard moest huilen als mijn moeder een kippenpootje at en deze tot op het bot aan het afkluiven was (met bijbehorend botgekraak). Dit was het eerste wat ik weigerde te eten: vlees met botten erin of vlees wat nog rosé was. Dit breidde zich langzaam uit, tot ik op een gegeven moment alleen nog frikadellen, hamburgers en gehakt at. Als principiële tiener dacht ik toen: dan kan ik beter helemaal stoppen met vlees eten, ik was toen 12. Mijn ouders (beiden opgegroeid op het platteland) vonden het maar aanstellerij. Mijn moeder heeft tot mijn 17e geweigerd om apart voor mij te koken omdat ze dacht dat het een puberale fase was (ik geef haar geen ongelijk overigens;-)). Maar in al mijn koppigheid at ik dan kale spaghetti of viste ik alle stukjes kip uit de nasi.

Mensen vragen dan ook vaak of ik het niet mis. Dit is moeilijk uit te leggen, want ik vind vlees eten gewoon echt niet lekker. Ik denk dat het komt doordat het idee dat ik op een dood dier aan het kauwen ben me enorm tegenstaat. Onlangs was ik op een festival waar ze geen vegetarische snacks bij de friet hadden en dacht ik met mijn licht bedwelmde hoofd: Ah! Dan neem ik weer eens een frikadel! (Zo’n uitspatting heb ik ongeveer 2 keer per jaar). Hier kan ik dan ook kort wel van genieten, maar het festival is inmiddels 3 weken geleden en ik voel me nog steeds schuldig… Het kost mij dus echt geen moeite om het te laten staan. Stoppen met chocola eten zou me veel moeilijker afgaan ;-).

Dat ik niet zo principieel ben, blijkt uit het feit dat ik wel vis eet, zo’n 1 a 2 keer per week. Dan koop ik een blikje tonijn of gerookte zalm voor in de pastasaus. Ook dit is heel slecht, daar word ik me steeds bewuster van, maar tijdens het eten voel ik me toch minder schuldig. Verder draag ik in de winter wel leren schoenen, heb ik een leren tas en een leren jasje…. En laatst zei een vriendin: ‘Weet je dat weidemelk eigenlijk ook heel slecht is voor de koeien?’.  Dan bekruipt me weleens zo’n wanhopig gevoel dat je het nooit goed kunt doen. Ik haast me dus ook altijd maar in mijn uitleg erbij te vermelden dat ik dus niet zo’n moraalridder ben en zelf ook nog heel veel kan verbeteren.

Kiwikat brocollisoep
Hmm….Dat restje brocollisoep bevalt mij ook wel

Wat ik wel altijd hoor van mensen met wie ik langer bevriend ben, is dat ze door mij anders zijn gaan eten. Niemand vindt het een probleem om vegetarisch te koken of eten wanneer we samen zijn. Ook geven ze aan dat ze er creatiever door zijn gaan koken en vaak bewust kiezen om vlees weg te laten uit een maaltijd, super vind ik dat! Rik is een van die mensen. Tijdens onze eerste date vroeg hij: ‘Zijn er nog dingen die ik moet weten voordat we hiermee doorgaan?’ Toen gaf ik toe dat ik geen vlees at…. Je had zijn gezicht moeten zien. Ook nu maken vrienden nog weleens grappen over zijn vreselijke lot door met mij samen te wonen, maar hij reageert altijd heel lief, gelukkig maar.

Eten jullie vlees? Hoe denken jullie hierover?

Lees hier verder:

Groene meid of goed gek?

3 gedachten over “Waarom eet jij geen vlees?

  1. Ik eet ook geen vlees, ook geen vis trouwens. Bij mij is het vanwege mijn darmen, die functioneren niet goed waardoor vlees niet goed verteerd. Ik voel me nu veel beter. Nog een pluspunt, vlees is duur dus we besparen hier nu op en ik kook veel creatiever! Goed van je dat je geen vlees eet! 🙂

    1. Vervelend dat het eten van vlees voor lichamelijke klachten zorgt. Wat goed dat je ook de positieve kanten er van in kunt zien, het is inderdaad ook een manier om te besparen op de boodschappen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.