Ons huis is niet altijd schoon

Rik en ik werken 40 en 36 uur per week en hebben twee lieve maar haarverliezende katten. Gedurende de week wordt het dus best stoffig en vies in ons kleine huisje, maar is er geen tijd om te poetsen. Deze taakjes bewaren we voor het weekend. Maar zelfs dan maken we niet eens in de week alles schoon. We zijn al trots op onszelf wanneer we het huis hebben gestofzuigd, de kattenbak hebben verschoond, de was hebben gedaan en de boodschappen in huis zijn. Voor al die andere klusjes (badkamer of keuken, ramen lappen, bed verschonen, afstoffen en dweilen) is maar eens in de zoveel weken tijd, tenzij we het hele weekend willen besteden aan opruimen en poetsen (wat dus gek genoeg nooit voorkomt ;-)).

Veel van onze vrienden hebben mede hierom gekozen voor een schoonmaakster, die eens in de een of twee weken een handje helpt. Ook Rik en ik hebben het hier weleens over gehad, vooral na een frustrerende poetsronde in een veel te vol weekend. Toch heb ik elke keer gezegd dat ik het niet wil. Mijn eerste argument is altijd dat ons huisje al zo klein is (57m2) en dat ik me zou schamen om hier iemand voor in te huren. Maar het tweede argument is dat het veel geld kost op jaarbasis. De precieze kosten voor een huishoudelijke hulp weet ik niet, maar internet vertelt mij dat dit ongeveer €12,50 per uur is. Een geoefende hulp kan ons huis in 3 uur waarschijnlijk een heel stuk schoon krijgen. Stel wij laten iemand zo’n 23 weken per jaar komen (in de vakanties is het natuurlijk niet nodig), dan zijn wij al gauw ((23 x 3) x €12,50) = €862,50 kwijt, dat is een hoop geld! Dit zou ons verder weg brengen van onze Nieuw Zeeland droom.

En dus is ons huis is nu lang niet altijd schoon… en dat vind ik soms weleens moeilijk. Ik denk dat ik toch wel heb meegekregen dat het goed is wanneer je huis schoon en opgeruimd is. Ik merk dat ik soms het gevoel krijg alsof mijn niet-zo-schone huisje ervoor zorgt dat mensen mij als een minder bekwaam persoon gaan zien, want ‘ze is niet eens in staat om haar huis op orde te houden’. (Dit heb ik overigens nog nooit gehoord hoor, maar zit vooral in mijn hoofd). Binnen onze relatie merk ik dat ik me hier drukker over kan maken dan Rik. Hij zegt makkelijk in een druk weekend: ‘Nou, dan stofzuigen we deze week toch niet?!’ Dit zorgt voor een kleine kortsluiting in mijn hoofd: Twee weken niet stofzuigen?!

Kiwikitten kattenbak
Ik vind het toch fijn wanneer je dit wel regelmatig schoonmaakt…

Wanneer ik hier rationeel over na ga denken, vind ik mezelf een beetje een gansje. We krijgen in die twee weken waarschijnlijk geen bezoek, onze katten hebben er geen last van en wij waarschijnlijk ook niet, waar maak ik me druk om?! En dus komt het weleens voor dat wij twee weken niet stofzuigen, of onze badkamer al een maand niet schoon is gemaakt…

Daarnaast vraag ik me in een rationele bui ook weleens af of het nog steeds zo’n grote deugd is om je huis spic en span te hebben. Dit lijkt toch nog vooral te stammen uit de tijd dat vrouwen thuis waren om hun dagen te wijden aan het huishouden en de man buitenshuis het geld verdiende. Inmiddels is het normaler dat ook de vrouw een baan heeft om geld te verdienen en niet meer als enige verantwoordelijk is voor het huishouden. Misschien wordt het dan ook tijd dat vrouwen zich hier minder druk om gaan maken, net als mannen? Dit ga ik me in ieder geval ook dit weekend weer voornemen om te doen!

Hoe gaan jullie om met schoonmaken? Herkennen jullie het ingebakken gevoel van verplichting? Of juist helemaal niet?

 

5 gedachten over “Ons huis is niet altijd schoon

      1. Inderdaad. Hier is het ook niet altijd blinkend. In het begin schaamde ik me ervoor, maar dat is wel over. Als iemand zich er aan stoort, mag hij van mij aan de gang 😛

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.