Visumaanvraag | Hoe wij het visumslagveld hopen te overleven (en een visum krijgen)

Het hebben van een droom om een nieuw leven te beginnen in Nieuw Zeeland is niet de meest gemakkelijk te realiseren droom. Dan hebben de deelnemers van Ik Vertrek het veel makkelijker bekeken door lekker in de EU te blijven.

Nieuw Zeeland is ontzettend streng met het toekennen van werkvisa voor mensen buiten Groot Brittannië en Australië. Ze willen alleen het neusje van de zalm toelaten op hun eiland: hoogopgeleide, jonge mensen die op eigen houtje een baan hebben gevonden of een beroep uitoefenen waar in Nieuw Zeeland een groot tekort aan is. Oja, mensen met een enorme zak geld die ze willen investeren in Nieuw Zeeland zijn ook van harte welkom. Hoewel we goed bezig zijn met sparen, zijn we daar nog lang niet ;-).

Voordat je het visum aanvraagt, moet je eerst een Expression of Interest indienen. Je komt terecht op de berg aanvragen van mensen over de hele wereld. De uitverkorenen die zich mogen begeven naar het kostbare en bureaucratische doolhof van de daadwerkelijke visumaanvraag worden aan de hand van punten geselecteerd. Het aantal punten wat je waard bent, kun je gemakkelijk berekenen. Voor wie het leuk vindt: hier  kun je snel berekenen hoeveel punten jij zou krijgen. Het minimale aantal punten waarmee je kunt meeloten voor een visum, is 100. Echter zijn de criteria over de jaren sterk aangescherpt, waardoor je nu (augustus 2018) pas wordt geselecteerd voor het mogen aanvragen van een visum wanneer je minimaal 160 punten waard bent.

Ik met mijn lage leeftijd, hoge opleiding en partner met dezelfde kwalificaties, kom maar op een schamele 120 punten. Eigenlijk is de enige manier waarop je binnenkomt wanneer je al een baan of baanaanbod hebt in Nieuw Zeeland (kassa! 50 punten erbij). Dat hebben ze goed bekeken hè?

Kiwikat zonnetje
Maak me maar wakker als jullie die punten hebben

Mijn hoop is dus gevestigd op Rik. Hij heeft een aantal jaren werkervaring op kantoren met internationale naam en is gespecialiseerd in bepaalde software die veel wordt gebruikt binnen de architectuur. De mensen die wij hebben gesproken en die claimen verstand van zaken te hebben, verzekerden ons dat Rik makkelijk een baan kan krijgen vanuit Nederland. Er is blijkbaar een groot tekort aan architecten in Nieuw Zeeland, zeker met de kwalificaties van Rik. Als partner mag ik meeliften op zijn visum en kan ik ook werken in Nieuw Zeeland.

Het voelt niet helemaal lekker om afhankelijk te zijn van Rik, maar ik zie eigenlijk geen andere optie. De kans dat ik vanuit Nederland werk kan vinden in Nieuw Zeeland is een stuk kleiner, omdat mijn masterdiploma niet erkent wordt door de beroepsvereniging van de GGZ in Nieuw Zeeland. Hierdoor is mijn werkervaring veel minder waard en kan ik daar mijn beroep niet eens uitoefenen. Ik zou dus moeten solliciteren naar lager geschoold werk waarvoor ik met mijn competenties in aanmerking kom. Het lijkt mij dat dit soort banen (die ik met liefde zou willen!) vooral worden vervuld met inwoners van Nieuw Zeeland, niet zo snel met een overzeese sollicitant.

Onze eerste stap is het maken van het IELTS examen. Wanneer dit ons is gelukt, zal Rik langzaam gaan kijken naar vacatures. Omdat we een beetje bang zijn dat onze verhuizing opeens heel snel kan gaan wanneer Rik een baan vindt, stellen we dit nog een beetje uit ;-).

11 gedachten over “Visumaanvraag | Hoe wij het visumslagveld hopen te overleven (en een visum krijgen)

      1. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om zo ver van huis te gaan. Maar het is leuk om zo’n droom te hebben als jullie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.