Samenwonen op 57m2

Niet al onze uitgaven hebben wij aangepast sinds we extreem zijn gaan besparen. Sommige kosten waren voor ons al minimaal, simpelweg omdat we niet meer konden betalen. Beiden hadden we namelijk niet een heel hoog inkomen toen we gingen samenwonen, waardoor we vanaf dat moment al bepaalde keuzes moesten maken.

Ons appartement is 57m2 ‘groot’ met 2 slaapkamers. Toen wij besloten om te gaan samenwonen, wilden we graag een huis in de Randstad, omdat we daar de meeste kans hadden op werk en de meeste van onze vrienden er woonden. Helaas zijn de huurprijzen hier enorm hoog. Uiteraard betaal je voor een kleine oppervlakte minder geld, vandaar dat we nu in een klein appartement wonen. We betalen nu €830,00 huur (inmiddels is dit na 2 jaar gestegen tot €910,00, lang leve vrije sector huren), inclusief servicekosten. Naar de maatstaven van mijn ouders nog steeds belachelijk veel maar voor ons is het acceptabel (vanwege de huurverhogingen van het afgelopen jaar, is het nu voor ons ook onacceptabel geworden en staan we te popelen om ons huurcontract op te zeggen). Wel heel luxe: we hebben een eigen privétuin! Hierdoor kunnen Kiwikat en Kiwikitten lekker naar buiten wanneer ze willen. Dat was voor ons zeker een voorwaarde voor ons nieuwe huis.

Kiwikitten tuin
Ik ben ontzettend blij met die tuin!

Bij ons huisje hebben we geen schuur of andere opbergmogelijkheid en de meeste ruimte hadden we toch wel nodig als leefruimte. Er is in onze badkamer bijvoorbeeld ook geen plek voor een badkamerkastje en de keuken is klein, waardoor opslag nauwelijks mogelijk is. Ook hierin zag ik wel een uitdaging: veel spullen weg doen, slimme opbergers creëren en het kan erg knus zijn!

Samen hadden we veel teveel spullen toen we gingen verhuizen want we gingen van twee huishoudens naar 1 huishouden. Ik keek redelijk radeloos om me heen toen al die spullen in ons kleine onderkomen waren gepropt… in de kleine slaapkamer kon je zelf niet meer naar binnen, zo vol stond die! We moesten dus flink ontspullen: de mooiste items hebben we gehouden en veel hebben we verkocht via Marktplaats of aan de plaatselijke kringloop geschonken. Uiteindelijk zijn we erg blij met ons samengestelde interieur. Nog een groot voordeel van een klein huis: er kunnen niet meer spullen bij! Hierdoor zijn wij gevrijwaard van bezoekjes aan interieurwinkels; het past toch niet meer.

Toch bekroop ons soms ook het gevoel dat we een stap achteruit gingen. Al onze vrienden gingen immers wonen in grotere appartementen of kochten een ruime gezinswoning. Wij gingen er allebei ongeveer de helft in leefruimte op achteruit… Onze twijfels werden ook bevestigd toen vrienden voor het eerst bij ons thuiskwamen en iemand goedbedoeld vroeg: ‘Leuk hoor, maar waar kun je naar boven?’ Tja….;-)

We hadden ook voor een groter appartement in ons complex kunnen kiezen, deze appartementen zijn 72m2 groot, maar kosten ook €110,- meer. Deze keuze heeft ons dus nu al veel geld bespaard! En na anderhalf jaar zijn we helemaal gewend aan ons knusse huisje. Na een flinke opruimslag en een aantal slimme oplossingen kunnen we hier prima leven, zonder dat het vol of onpraktisch aanvoelt. We hebben zelfs een nieuwe hobby ontdekt: tuinieren!

Ik vraag me nu ook vaak af of ik hierna in een groter huis zou willen wonen. Ik zou het erg fijn vinden om een extra opbergmogelijkheid zoals een schuur, zolder of kelder te hebben voor kampeerspullen, boodschappenvoorraad of tuingereedschap, maar verder heb ik niet meer leefruimte nodig. Natuurlijk wordt het anders wanneer er kinderen komen, maar ik zou niet snel naar een groot huis verhuizen. Ik vind het fijn dat Rik altijd bij me in de buurt is als hij thuis is en dat we elkaar niet kwijt kunnen zijn in ons huis. Ook heb ik aan de spullen die ik nu bezit meer dan genoeg. Een groter huis ga je waarschijnlijk ook weer voller zetten met spullen. Daarnaast weet ik ook dat er mensen zijn die nog kleiner leven, zoals de Tinyhouses trend, of een vriendin die samenwoont op een zolder van 40m2 en daar erg gelukkig is. In dat opzicht ben ik maar een aansteller ;-).

Hoe groot wonen jullie? Zouden jullie kleiner kunnen wonen of minder spullen willen hebben?

3 gedachten over “Samenwonen op 57m2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.