Visumaanvraag | We zijn begonnen! Voorbereiden voor de IELTS-test

Al eerder schreef ik dat het niet gemakkelijk is om een visum te krijgen voor Nieuw Zeeland. Je moet aan veel eisen voldoen om een van de gelukkigen te zijn. Een van die eisen is een voldoende halen op de IELTS-taaltest (International English Language Testing System). Afgelopen week zijn wij begonnen met een cursus die ons klaarstoomt voor dit examen.

Huiswerk
Ja, er moet ook huiswerk worden gemaakt!

Van twee goede bekenden hebben wij al een indruk gekregen van de test. De meeste onderdelen (luisteren, lezen en spreken) zijn goed te doen. Echter is het onderdeel ‘schrijven’ andere koek. Het onderdeel bestaat uit twee kleine schrijfopdrachten; je moet een tekst schrijven over een figuur (tabel of grafiek) en je moet jouw mening uiteenzetten over een gegeven stelling. Het stuk tekst wordt streng beoordeeld op verschillende onderdelen: grammatica, interpunctie, inhoud, opbouw en woordenschat. In principe beheersen wij beiden het Engels prima maar het schrijven van teksten doen we beiden weinig. Daarnaast twijfel ik erg over mijn beheersing van de Engelse grammatica. Ik weigerde op de middelbare school op te letten in de les (want: saai, lastig en puber), waardoor ik nu bijvoorbeeld geen idee heb wat het verschil is tussen Present Simple, Present Perfect of Present Continuous. Hier kunnen we wel wat hulp bij gebruiken!

De komende twee maanden zijn wij dus klasgenootjes! Beetje onwennig, maar ook wel erg leuk. Onze indruk tot nu toe is inderdaad dat we bij de meeste onderdelen weinig problemen tegen zullen komen, behalve met het schrijven van teksten. Elke week moeten we een tekst schrijven volgens de eisen van het examen en deze worden vervolgens door onze docente nagekeken en verbeterd.

Voor mij is deze test extra spannend. Om mijn beroep in de gezondheidszorg uit te mogen oefenen in Nieuw Zeeland moet ik een hogere score halen op de IELTS-test dan voor het visum. Gemiddeld een 6.5 (zonder onvoldoendes) is voldoende voor een visum. Echter moet ik gemiddeld een 7.5 halen en mag ik op de individuele onderdelen niet lager scoren dan een 7. Dat klinkt haalbaar, maar de kennissen die deze test beiden meerdere keren hebben gemaakt (na bijles) haalden niet hoger dan een 6.5 voor het onderdeel schrijven. Ik ben dus een beetje bang gemaakt 😉

We hopen de test in november te kunnen maken en hebben afgesproken dat we genoegen nemen met een 6.5 gemiddeld. Als ik de vereiste scores voor mijn beroepsuitoefening niet haal, gaan we alsnog naar Nieuw Zeeland. Ik kan dan ander werk zoeken of ik kan weer gaan studeren.

Dit zeg ik nu wel heel stoer, maar zo voel ik me lang niet altijd. Ik vind mijn werk leuk. Wat ga ik doen als ik dit werk niet kan doen in Nieuw Zeeland? Heeft Rik dan straks een leuke baan, waarbij hij snel nieuwe mensen leert kennen en waar hij voldoening uit haalt? En ik dan? Best spannend om dat niet te weten. Maar goed, eerst die taaltest maar eens maken!

Hebben jullie ervaring met de test? Of kennen jullie mensen die hem hebben gemaakt?

Lees hier verder:

De IELTS test

Uitslag van de IELTS test. Hoe nu verder?

5 gedachten over “Visumaanvraag | We zijn begonnen! Voorbereiden voor de IELTS-test

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.