Een huis huren ≠ weggegooid geld

Voor de meeste mensen in Nederland is het een logische volgende stap wanneer je klaar bent met je opleiding en een vast inkomen hebt: het kopen van een huis. Wij bevinden ons midden in die leeftijdsfase: overal om ons heen zijn vrienden op zoek naar hun eerste koophuis, vaak in de Randstad. Wij huren op dit moment een appartement van 57m2 omdat dit voor ons het meest praktisch is, gezien onze toekomstdroom. Toch zijn wij soms aan het fantaseren: wat als we deze droom niet hadden, zouden we dan een huis kopen? En wat voor huis zouden we dan willen kopen?

Toch voel ik weerstand wanneer ik nu kijk naar de woningmarkt. Huizenprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen, zeker in de Randstad. Vrienden kopen een appartement of kleine tussenwoning voor bijna 3 ton en spreken dan over een ‘goede deal’ of ‘geluk’. Met mijn gezonde verstand kan ik me niet voorstellen dat de huizenprijzen de komende jaren zo hard blijven stijgen. Als onze hoogopgeleide tweeverdienende vrienden nu nog net een kleine woning in de binnenstad kunnen kopen, wie kunnen er over 5 jaar dan nog een huis kopen in de Randstad? Het lijkt een bubbel die over een aantal jaren weer kan barsten. Met deze mening ben ik niet alleen. Dit weekend was het 10 jaar geleden dat de financiële crisis uitbrak met het faillissement van Lehman Brothers. Experts zien dat dezelfde problemen die toen leidden tot een wereldwijde financiële crisis zich nu nog steeds (of alweer) in onze huidige economie voordoen.

Camping vakantie
Konden we hier maar altijd wonen!

 

Het lijkt mij daarom niet de ideale periode om een eerste koopwoning te zoeken. Waarom zouden we immers dezelfde fout maken als in de jaren voor de crisis, terwijl we nu weten waartoe dit heeft geleid? Maar we moeten toch ergens wonen? Een huis huren is gelukkig ook nog altijd een optie. En ten onrechte heeft huren het imago dat je er geld mee weggooit. Hieronder bespreek ik verschillende argumenten die pleiten voor het huren van een huis:

Onderhoudskosten

Aan een huurhuis heb je weinig tot geen onderhoudskosten. Wanneer de keuken of badkamer aan vervanging toe is, de CV-ketel kapot is of het dak lekt, dan zorgt de huisbaas dat het wordt geregeld. Hier hoef jij je dus geen zorgen over te maken en je hoeft er ook geen geld voor te reserveren. Je hoeft je ook niet bezig te houden met investeringen in je huis die de waarde van je huis op pijl houden of vermeerderen. Dat is de zorg van de eigenaar van het pand.

Vrijheid

Met een huurwoning heb je enorm veel vrijheid. Vaak is de opzegtermijn 1 maand en hoef jij je niet druk te maken om het vinden van een nieuwe huurder. Je zegt simpelweg het contract op wanneer jouw plannen veranderen en je kunt weg. Anders dan met een koopwoning waarbij je op zoek moet naar een makelaar, moet beslissen over een ideale verkoopprijs, de woning gekeurd moet worden, enzovoorts.

Lagere maandelijkse lasten

Dit geldt vooral voor een woning in de Randstad, waar koopwoningen enorm duur zijn. Wij huren nu een woning voor €830,00. Voor dit maandelijkse bedrag zouden wij een hypotheek van ongeveer €250.000 kunnen aanvragen. Hiervoor kunnen wij echter nooit een soortgelijke woning vinden in de stad waar wij wonen. Wij zouden dus maandelijks meer kwijt zijn aan de vaste lasten van een koopwoning. En dan reken ik de investeringen en onderhoudskosten bij een koopwoning nog niet mee.

Investering

Natuurlijk investeer je een groot deel van het maandbedrag wat je betaalt aan hypotheekkosten. Je hoopt echter dat het huis over de jaren meer waard wordt, waardoor je hopelijk meer geld terugkrijgt voor je huis dan je totale inleg. Als ik nu zie wat starters neerleggen voor een huis kan ik me bijna niet voorstellen dat in de komende 10 jaar de huizenprijzen zo blijven stijgen. Hiervoor heb ik, behalve mijn intuïtie en de mening van de economiepessimisten, geen goede bewijzen (daar zou ik anders flink veel geld mee kunnen verdienen ;-)). Er zijn namelijk genoeg mensen die geloven dat de huizenprijzen nog wel sterk gaan stijgen de komende jaren.

Wanneer het je echter lukt om een huurwoning te vinden voor een schappelijk bedrag en hiernaast nog veel geld kunt sparen en beleggen lijkt me dit een financieel goed alternatief voor het kopen van een huis. Het rendement op aandelen is over een grote periode van tijd altijd redelijk stabiel geweest wanneer je investeert in indexfondsen.

Doe niet wat iedereen al doet

Een laatste argument is niet alleen van toepassing op het kopen of huren van een huis, maar op eigenlijk alles. Het is afkomstig van ‘De 10 tips om rijk te worden’ van Erica Verdegaal.

‘Doen wat een ander al doet, lijkt veilig. Iedereen wil een eigen huis met hypotheek, pensioensparen, een vaste baan, een mooie auto en genieten. Maar veelgevraagd is altijd (te) duur. Wie juist doet wat niemand doet, is vaak goedkoper af.’

 

Om meer te lezen over de overeenkomsten tussen 2008 en onze huidige economie, kun je hier en hier verder lezen.

Voor een extremere kijk op de zaak, kun je hier verder lezen (wel vanuit Amerikaans perspectief geschreven).

Een leuke documentaire op Netflix over het bereiken van een hypotheekvrij leven in Groot-Brittannië is ‘How to live mortgage free‘.

 

Wat zijn jullie gedachten hierover? Hebben jullie een koop- of huurwoning?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.