Emigreren | Waarom vorige week Nieuw Zeeland plots 2 jaar werd uitgesteld…

Ons plan is om te verhuizen naar Nieuw Zeeland in de zomer van 2019. Deze duidelijke deadline komt steeds iets dichterbij en dat brengt gemengde gevoelens teweeg. Gevoelens waar we ons niet altijd bewust van zijn, maar die afgelopen week opeens aan de oppervlakte kwamen.

Ik ben werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. De heilige graal binnen de GGZ is toch wel de GZ-opleiding. Het is een post-master opleiding waarmee je een BIG-registratie krijgt. Met deze registratie wordt jouw werk vergoed door zorgverzekeraars, groeien je verantwoordelijkheden en takenpakket op je werk en mag je een eigen praktijk openen. De vraag naar hulpverleners met een GZ-opleiding is enorm, wat deze opleiding dus tot een heilige graal maakt: heb je het papiertje binnen, dan ligt de wereld aan je voeten (letterlijk, want ook in NZ staan ze hierom te springen!). Een probleem: er zijn jaarlijks maar een paar opleidingsplekken beschikbaar.

Op mijn werk was de sollicitatieronde weer geopend. Het leek me goed om mijn ambitie te tonen, dus schreef ik een brief. Omdat ik nog maar een paar maanden werkzaam ben bij deze werkgever, dacht ik niet echt een kans te maken. Het tegendeel bleek minder waar: ik kreeg een uitnodiging! Blijdschap en schrik wisselden elkaar af, want de opleiding duurt 2 jaar en begint pas in 2019… Dat zou onze verhuisplannen een flink stuk opschuiven. Tegelijkertijd beseften Rik en ik ons allebei dat ik deze kans niet mocht laten lopen. Een GZ-opleiding zou mijn kansen op een baan in NZ namelijk ook aanzienlijk verhogen. We hebben het er een aantal keren goed over gehad en waren het eens: ik moest gewoon op gesprek gaan en de plek aannemen als ik zou worden geselecteerd.

Beiden zagen we met gemixte gevoelens de datum van het gesprek dichterbij komen. Hoe langer het wachten duurde, hoe meer ik die plek wilde! Ik zag mezelf al studeren de komende twee jaar en fantaseerde over de mogelijkheden die het diploma me zouden bieden. Nieuw Zeeland leek opeens helemaal naar de achtergrond verdwenen… en dat maakte me in de war: wilde ik die verhuizing dan wel zo graag?!

Kiwikitten bed
Ik blijf liever hier!

Lang verhaal kort: ik ben niet geselecteerd voor de plek. En meteen merkte ik opluchting: we kunnen dus toch naar Nieuw Zeeland volgend jaar zomer! Maar ook merkte ik teleurstelling, want het gaat dus echt gebeuren.. Nu zijn er geen goede excuses meer om onze plannen uit te stellen.

Toen ik ’s avonds met Rik praatte over deze rollercoaster aan emoties, vertelde hij dat het bij hem precies hetzelfde was gegaan. Ook hij had al gefantaseerd over een eventuele verhuizing of banenwissel voor de 2 jaren dat we onze plannen nog zouden uitstellen. En ook hij voelde een mengeling van blijdschap en teleurstelling na het horen van mijn afwijzing.

We weten dat we de juiste keuze maken door toe te werken naar een vertrek naar Nieuw Zeeland, het is iets dat we beiden al heel lang willen. Maar dat wil niet zeggen dat dit zonder twijfels gaat. Ik denk dat dit menselijk is: we zijn en blijven gewoontediertjes die houden van voorspelbaarheid en veiligheid. Waarom zouden we ons veilige leven hier opgeven voor een leven met zoveel onzekerheid? Rationeel kan ik hier ontelbaar veel redenen voor verzinnen, maar gevoelsmatig schreeuwt soms alles ‘NEE!’. Af en toe is het echter beter om niet te luisteren naar je gevoel bij het maken van een beslissing ;-).

 

4 gedachten over “Emigreren | Waarom vorige week Nieuw Zeeland plots 2 jaar werd uitgesteld…

 1. Wij zeggen thuis altijd: bij twijfel niet doen. Of nog niet, zoals in jullie geval. Twijfel is een signaal, net als pijn. Het komt ergens diep uit je zelf en mag serieus genomen worden.

  Succes je het verwerken van alle emoties.

 2. Bedankt voor je reactie Carola! Ik ben inderdaad met precies dezelfde uitspraak opgegroeid. Gedurende de jaren heb ik echter ook mogen ervaren dat ik er enorm van kan groeien wanneer ik juist wel de dingen doe waarover ik twijfel (uiteraard na er goed over na te hebben gedacht!).

 3. Ah jammer dat je er deze keer niet voor geselecteerd bent, maar een volgende keer misschien weer wel! Zie het niet als een afwijzing he, gewoon blijven proberen.

  Nieuw Zeeland is wel echt te gek zeg! Wat een mooi toekomstperspectief! Gewoon voor gaan en als het niet bevalt kun je altijd weer terug. Je geeft niet compleet alles op. Er is een vrouw die ik volg via Youtube die in NZ woont, misschien vind je haar knettergek (kan ik me voorstellen) maar ik vind haar wel echt een tof mens (haar kanaal is Lulastic Hippyshake). Misschien brengt het jullie op ideeën? Ik ben benieuwd naar het vervolg van de plannen!

  1. Bedankt voor je lieve reactie! Ik ga het zeker niet opgeven, maar in dit geval komt het misschien wel heel goed uit dat ik niet ben geselecteerd.
   En bedankt voor de tip! Ik ga morgen eens een kijkje nemen, over het algemeen houd ik van gekke mensen 😉 dus klinkt als iets voor mij!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.