Hoe mijn leven rijker werd door te consuminderen

Het eerste wat Rik en ik voelden toen we besloten om te gaan besparen was weerstand. Zou het leven er niet veel vervelender en saaier op worden wanneer we minder uit gingen en minder nieuwe kleding zouden kopen? Zouden we minder leuke personen worden door minder geld uit te geven? We voelden ons immers al tekort schieten ten opzichte van vrienden die een duurdere auto hadden, woonden in een ruim koophuis en gekleed gingen volgens de laatste mode. Dit verschil kon toch alleen maar groter worden als we minder zouden kopen?

Klopt, het verschil wordt ook steeds groter! Maar we ervaren ook dat het ons minder uitmaakt. Vooral ik merk dat ik er meer rust door heb gekregen. Het sparen had voor mij echt een doel: de verhuizing naar Nieuw Zeeland. Dat ik hiervoor dingen moest laten kon ik rechtvaardigen aan mezelf door dit lange termijn doel in mijn achterhoofd te houden. (Kennen jullie de marshmallow test? Uitgestelde behoefte bevrediging zorgt uiteindelijk voor een hogere opbrengst ;-)). Zelfs nu ik mijn doel heb behaald, wil ik niet terug naar mijn oude uitgaven patroon. Het klinkt heel gek, maar ik zou zelfs niet eens meer weten waaraan ik mijn geld zou willen uitgeven.

In het afgelopen jaar ben ik me juist sterker gaan voelen in gezelschap met anderen. Ik laat me minder imponeren door zaken waar andere mensen geld aan uitgeven. Het geeft een gevoel van vrijheid en autonomie om te besluiten je niet te laten leiden door de consumptiemaatschappij en daarmee uit de ‘ratrace’ te stappen.

Met ratrace bedoel ik het gevoel dat je wordt meegezogen in de maalstroom van de consumptiemaatschappij waarin je altijd bezig bent om meer of betere spullen te bemachtigen die maar kort zorgen voor een gevoel van voldoening. Een door de marketing aangewakkerde behoefte om onderdeel uit te maken van de maatschappij en je beter te kunnen voelen dan anderen door materieel bezit. De commercie geeft je continue de boodschap: als je dit product koopt, dan ben je een gelukkiger mens. Anderen zullen jaloers op je zijn, anderen zullen jou willen zijn wanneer ze je zien met dit product. Maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat je zorgt voor de winst van bedrijven en de economie draaiende houdt. De producten maken je op de lange termijn niet gelukkiger.

Het gekke was dat ik dit eigenlijk al eerder in mijn leven heb ervaren maar weer kwijt was geraakt, namelijk op mijn lange reis door Australië en Nieuw Zeeland. Het enige wat ik toen bij me had, was mijn backpack met spullen. Alles wat ik nodig had, zat achterop mijn rug. Natuurlijk kocht ik weleens een nieuw shirtje of jurkje. Dan moest er weer iets achterblijven, omdat anders mijn tas te vol werd. Ondanks dat ik zo weinig spullen bij me had, was ik in mijn leven nog nooit 5 maanden zo gelukkig geweest als toen. Mijn geluk was dus totaal niet afhankelijk van mijn materiële bezit, maar vooral van een gevoel van vrijheid. Daarnaast speelde uiteraard ook de prachtige en rustige natuur een grote rol. Terug in Nederland was ik uiteraard blij om sommige gemakken weer te hebben, zoals een eigen kamer met daarin een eigen bed en een ruime keuken met alle benodigdheden. Maar andere dingen konden me lang niet interesseren, zoals mijn televisie of mijn kleding.

Nieuw Zeeland

Nu ik mezelf heb verplicht om minder spullen te hebben (vanwege ons kleine huisje) en veel minder geld uitgeef aan kleding of uitgaan, merk ik opnieuw dat dit mijn levensgeluk niet negatief beïnvloedt. Integendeel: ik heb het gevoel dat ik dichter bij mezelf ben gekomen, dat ik de spullen die ik wel heb meer waardeer en dat ik mezelf minder vergelijk met anderen.

Ik ben me ervan bewust dat dit niet voor iedereen de weg naar geluk is. Maar wanneer je merkt dat dit verhaal je nieuwsgierig maakt, is het misschien een idee om een experiment op te zetten voor jezelf. Zo zou je kunnen proberen om een maand lang geen nieuwe spullen te kopen (los van boodschappen natuurlijk). Schrijf alles wat je wilt kopen gedurende die maand eens op (met daar achter de prijs), maar koop ze niet. Na een maand kijk je wat je wilde kopen en hoeveel dit zou hebben gekost. Tel alle bedragen eens bij elkaar op: dit heb je waarschijnlijk uitgespaard! En ga dan eens na welke dingen je nog steeds zou willen kopen van je lijst, vast niet alles ;-).

Waaruit halen jullie voldoening? Wat geeft jullie geluk op de lange termijn?

2 gedachten over “Hoe mijn leven rijker werd door te consuminderen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.