5 originele bespaartips

We zijn allemaal dol op bespaartips, maar de vergevorderde spaarders hebben de meeste tips al ontelbare keren voorbij zien komen. Hieronder zijn een aantal bespaartips die ikzelf probeer toe te passen en die me geld maar ook plezier opleveren. Hopelijk hebben jullie hier ook iets aan!

 

1 Kassabonnetjes gebruiken

Eigenlijk neem ik bijna altijd de bonnetjes mee uit de winkel om twee verschillende redenen die mij veel geld besparen:

  1. Producten ruilen/terugbrengen: Het gebeurt mij soms dat ik iets koop wat al snel kapot gaat. Zo heb ik weleens gehad dat een mooi shirt al na 1 keer wassen (volgens het wasvoorschrift) erg was gekrompen waardoor het niet meer mooi zat. Hierop kreeg ik een waardebon van de winkel waar ik een nieuw kledingstuk mee mocht uitzoeken. Geloof me: een winkel wil jou als klant maar wat graag tevreden houden! Je krijgt niet altijd je geld terug, maar alles is beter dan het kledingstuk weggooien of achter in je kast proppen en er geen plezier meer van hebben. Het kost je de moeite van het opnieuw bezoeken van de winkel, maar ik denk dat jouw zuurverdiende geld die moeite meer dan waard is 😉
  2. Geld terugvragen wanneer ik geen korting heb gekregen: Ja, ik ben zo’n irritante klant die terugloopt naar de servicebalie als blijkt dat ik mijn korting niet heb gekregen. Ik heb zelf 10 jaar in winkels gewerkt en ik weet helaas hoe vaak het mis gaat. Het loont dus zeker om de bonnetjes nog even na te speuren op de aanbiedingen. Wanneer je de fout aangeeft, krijg je vaak meteen je geld terug.

 

2 Kleding repareren/onderhouden

Omdat ik mezelf de uitdaging heb gesteld om een jaar geen nieuwe kleding te kopen, moet ik creatief zijn. Het gebeurd weleens dat de rits van die fijne tas kapot gaat of dat de hakken van die dure schoenen versleten zijn. Ik merk dan bij mijzelf mijn eerste neiging: ze thuis laten en een andere tas/paar schoenen pakken. Zonde! Vorig jaar ben ik naar de winter met 2 paar schoenen naar de schoenmaker bij ons in de buurt gegaan. Zij hebben er voor €25,- nieuwe hakken onder gezet, ze mooi opgepoetst en bij een paar een reparatie voor verricht, waardoor ze er nu weer uitzien als nieuw. Ook die mooie tas heeft al eens een nieuwe rits gekregen voor €15,- waardoor hij weer 2 jaar mee kon. Inmiddels is hij weer toe aan een nieuwe rits, maar ik stel het nog steeds uit 😉

Verder knappen mijn sneakers enorm op van een wasbeurt: in een kussensloop in de wasmachine en ze zien er weer uit als nieuw. Of gooi vaal geworden zwarte kleding eens in de wasmachine met een pak machineverf; alles ziet er weer nieuw en fris uit (oke, behalve de binnenkant van de machine, die moet je nog even schoonmaken). Ik merk na zo’n klus dat ik mijn spullen weer met veel plezier gebruik, zonder er veel geld aan uit te geven.

 

3 Bibliotheek

Wat heb ik een enorm plezier van mijn bibliotheek abonnement. Toen wij samen gingen wonen in onze nieuwe woonplaats was dit een van de eerste dingen die ik regelde. Voor €50,- per jaar mogen wij 9 boeken per keer lenen, meer dan we in 3 weken kunnen lezen samen. Ik heb al zoveel geleerd dankzij de bibliotheek. Telkens wanneer een onderwerp me interesseert, zoek ik er meer over op. Zo is ruim een jaar geleden ook besparen en financiële onafhankelijkheid in mijn leven gekomen! Vandaag zijn Rik en ik nog samen naar de bibliotheek gefietst in de binnenstad. Alle andere winkels slaan we over, we gaan met een tas vol boeken naar huis en voor mij voelt dit alsof ik net een paar nieuwe aankopen heb gedaan: ik kan niet wachten tot ik op de bank kruip met een kop thee om een boek open te slaan. Voor mijn bieb abonnement kocht ik nog weleens een boek, al gauw ben je dan €20,- kwijt. Wanneer we op vakantie gaan, lenen we de reisgids van de bibliotheek, daarnaast stoppen we onze koffer vol met vakantieromans. Voor mijn werk kan ik in de bieb de nieuwste vakliteratuur lenen en zelfs over bloggen heb ik eerst boeken geleend voordat ik begon ;-).

 

4 Probeer het zelf

Anderen inhuren om klussen op te knappen kost veel geld. Voor mij een reden om eerst zelf iets proberen te maken voordat we er hulp bij inschakelen. Toen onze wasmachine tijdens de verhuizing een ongelukkige glijder maakte van de trap (waarbij Rik het maar ternauwernood overleefde) en hij daarna lekte (de wasmachine, niet Rik), besloot ik eerst te googlen. We schroefden de onderplaat open en hebben eerst alle slangen aangeduwd en gecontroleerd. Het probleem was verholpen! Dit scheelde ons al gauw tientallen euro’s voorrijdkosten.

En toen mijn auto voor het eerst een kapotte koplamp had, reed ik braaf naar de garage. Binnen 10 minuten zat ik weer in mijn auto met een werkende koplamp, maar ook weer euro’s lichter. Laatst was opnieuw mijn koplamp kapot. Na het kijken van een youtube-filmpje bleek het vervangen kinderlijk eenvoudig te zijn!

Tenslotte: plak je fietsband zelf! Een keer lui zijn kostte me €20,00 voor een nieuwe binnenband waarna ik mezelf heb gezworen alle volgende keren een half uur naar huis te lopen en het ’s avonds zelf te doen.

Naast geld houd ik ook een enorm tevreden gevoel over wanneer het me is gelukt zelf iets te maken. En tenslotte leer je ook weer nieuwe dingen! Win-win-win volgens mij.

 

Kiwikat kijkt voetbal
Foto uit de oude doos

5 Opknappen

Soms ben je toe aan een nieuwe look, bijvoorbeeld in huis, maar je wilt er niet teveel aan uitgeven. Een lik verf kan al wonderen doen. Zo hebben wij ons tv-meubel gepimpt. Het was donkergrijs met wieltjes, nu is het wit met donker hout. Ook heeft het deurtjes waardoor het minder rommelig lijkt en staan er mooie pootjes onder (oude bedpoten van Riks bed). Voor een paar tientjes hebben wij een nieuw tv-meubel waar we weer jaren mee vooruit kunnen zonder iets weg te gooien. En zoals ik al eerder zei geeft het ook enorm veel voldoening om iets zelf op te knappen, waardoor je niet alleen geniet van een nieuwe look maar ook van een voldaan gevoel.

TV meubel nu
Na het opknappen

Denk daarbij niet te snel dat je iets niet kunt, iedereen moet dingen de eerste keren leren. Maar wanneer je jezelf de tijd gunt en fouten mag maken, is iedereen in staat zelf te klussen of dingen te repareren!

Welke bespaartips kunnen jullie hier nog aan toevoegen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.