Vriendschappen vs. Bezuinigen, hoe ver ga je?

Afgelopen weekend stond er een dag gepland met vrienden + aanhang van Rik. Beiden keken we hier naar uit want het zijn erg gezellige mensen en vaak wordt er veel gelachen. Echter werd mijn voorpret gedeeltelijk bedorven toen ik het programma van de dag zag: een lunch, een borrel, een diner en de huur van vervoer. Oef… allen dingen die ik natuurlijk weleens doe, maar nooit allemaal op 1 dag. Een dappere poging van Rik voor een goedkoper alternatief leidde helaas niet tot een verandering in het programma, we moesten het er dus mee doen.

Een snelle berekening in mijn hoofd bracht mij al gauw tot een bedrag van ongeveer 100 euro, voor mij bijna de helft van mijn vrij-te-besteden maandbudget. Pogingen om tijdens de dag geld te besparen door goedkope drank te drinken en niet meer te eten dan ik eetlust had ten spijt: het totaalbedrag werd eerlijk gesplitst en kwam uit op 87 euro per persoon.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Zo wordt er bij Rik standaard een maandelijks bedrag van zijn salaris ingehouden voor een dagelijkse luxe bedrijfslunch terwijl hij net zo lief een boterham met kaas eet. En wanneer ik een opleiding voor mijn werk wil doen, zit er altijd een uitgebreide lunch inbegrepen en is de locatie vaak luxe en modern. Tot slot worden er als vriendengroep vaak gezamenlijke cadeaus gegeven waarbij de inleg hoog is. Niet meedoen is bij deze voorbeelden eigenlijk geen optie.

Dit vind ik toch wel een groot nadeel van het spaarzame leven; omgaan met de niet-spaarzame buitenwereld. Ik weet namelijk dat ik het ontzettend gezellig kan hebben met vrienden terwijl ik weinig geld uit geef. Bij mij gaat het vooral om het gezelschap en minder om de omgeving. Zo nodig ik graag vrienden uit om bij ons te eten en bordspelletjes te spelen, heerlijk! Ook een simpele lunch tijdens een cursusdag doet voor mij niet af aan de leerzaamheid of gezelligheid van zo’n dag.

Dat ik tijdens bepaalde gelegenheden toch diep in de buidel moet tasten zonder hierover zelf zeggenschap te ervaren, roept bij mij weerstand op. Soms sla ik dan ook een uitnodiging van vrienden van Rik af en gaat hij alleen. Bij bovengenoemd voorbeeld heeft Rik uiteindelijk ons avondeten betaald en hebben we de rest eerlijk verdeeld. Voor ons is dat soms een compromis.

Een deel van het probleem ligt denk ik ook bij schaamte. Zuinigheid heeft toch een negatieve betekenis bij veel mensen en je praat er niet zomaar over. Het beste voorbeeld van zuinigheid uit mijn kindertijd is toch wel die vrekkige en ongezellige (vriendloze!) Oom Dagobert, terwijl zijn klunzige en werkeloze neefje Donald de gezellige van de familie is. Niemand wil door zijn vrienden (of anderen) gezien worden als ongezellig!

Vaak is slim geld besparen bespreekbaar, maar het moet niet ten koste gaan van luxe of leefcomfort. Hier denken wij heel anders over maar we voelen niet de vrijheid om het hier met anderen over te hebben. Zo weet alleen Rik af van mijn kledingchallenge en weten maar een paar mensen van mijn beleggingsrekening. Geld uitgeven en je aankopen tonen is des te meer bespreekbaar en in veel gesprekken het hoofdonderwerp, gek eigenlijk….

Ik denk dat Rik en ik toch bang zijn om raar gevonden te worden en uiteindelijk buiten de groep te vallen. En hoewel ik het vaak als uitdaging zie om mijn eigen irreële angsten te overwinnen, schat ik deze angst tot aardig reëel in en durf ik de gok niet te wagen ;-).

Hoe gaan jullie om met ‘verplichte’ uitgaven? Welke dilemma’s ervaren jullie in vriendschappen als het om zuinigheid gaat?

7 gedachten over “Vriendschappen vs. Bezuinigen, hoe ver ga je?

 1. Ik moet je gelijk geven. Mensen bekijken je raar als je wilt besparen op uitjes of iets anders.

  Ik probeer het mij niet aan te trekken, en mij voor te houden waarom ik het doe.

  Ik snap waarom je de gok niet wilt wagen.

 2. Hwel erg herkenbaar. Gelukkig hebben de meeste vrienden van ons redelijk dezelfde denkwijze. Dat scheelt al heel veel. Op mijn werk begrijpt bijna niemand mij overigens, maar dat hoeft ook niet.

 3. Ik probeer in dat soort gevallen een aantrekkelijk alternatief voor te stellen. Soms lukt het, soms niet. Maar sommige vriendschappen verwateren ook – mede om deze reden. Vaak is dat ook prima. De interesses komen gewoon niet meer overéén.

   1. Hier een zelfde instellingen. Steeds meer vrienden in de FIRE community. Maakt het leven een stukje makkelijker 😉

 4. Ik vind het geen probleem, als het het geld maar waard is. Heb je een dure, maar crappy lunch of borrel, kan ik er wel chagrijnig van worden. Juist omdat ik op mijn uitgaven let, maken dit soort uitgaven mij minder uit. Ik ga ook graag op vakantie, dat is een beetje hetzelfde idee.

  1. Bedankt voor je reactie! Ik herken me erg in je chagrijn 😉 misschien ligt voor mij de definitie van ‘het waard zijn’ iets anders… ik kan evengoed genieten van een daghap van een tientje met een glas huiswijn ipv een vijfgangendiner van 35 euro. Toch merk ik dat vrienden sneller denken: duurder = beter. Discussies hierover voelen voor mij vaak als no-go.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.