Mijn werkelijke uurloon

Het is nogal een taboe; je nettoloon. Niet alleen in het dagelijks leven, ook in de blogwereld. Maar weinig mensen onthullen het bedrag dat ze maandelijks binnen krijgen. Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed. Bang dat er misbruik van zal worden gemaakt? Of mogelijk word je erom veroordeeld? Ik heb er een tijdje over nagedacht en ondanks mijn eerste aarzeling zie ik eigenlijk geen bezwaren. Ik zal in deze post dus met jullie delen wat er netto binnenkomt. Maar dat niet alleen, ik zal ook een berekening maken van mijn werkelijke uurloon.

Een week geleden heb ik in de bieb Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid van Hanneke van Veen en Rob van Eeden kunnen lenen. Dit boek stond hoog op mijn boekenlijst en ik heb hem nu bijna uit. Alhoewel het boek verouderd is (laatste druk komt uit 2002) bevat het nog veel relevante en leuke tips. Daarnaast vind ik het altijd prettig om verhalen te lezen van mensen die nog veel extremer bezuinigen. Dit geeft mij veel inspiratie en motivatie om door te gaan.

Een onderwerp wat al vroeg aan bod komt in het boek is het berekenen van je ‘echte uurloon’. We weten waarschijnlijk allemaal wel wat ons netto uurloon is. Hiermee berekenen we vaak wat een product ons kost. Hoe lang we moeten werken voor een biertje, een vakantie of nieuwe spijkerbroek. Maar wat dit boek ons vertelt, is dat we een rekenfout maken. Ons uurloon berekenen we niet door het netto loon te delen door het aantal gewerkte uren die maand, maar door het totaal aantal uren wat we kwijt zijn aan ons werk, dus inclusief reistijd, maaltijdkosten, kledingkosten, de huishoudelijke hulp, kinderopvang etc.

Met dit bedrag kun je berekenen wat een uitgave je werkelijk kost en zo kun je bepalen of die investering het waard is naar jouw idee. Ik zou graag de komende tijd willen rekenen met dit bedrag om een aantal vaste uitgaven kritisch onder de loep te nemen. Hieronder de berekening van mijn werkelijke uurloon.

  Uren per week Inkomen per week Loon per uur
Basisgegevens      
Nettoloon                                    36 €572,48  
Reiskostenvergoeding   €25,00  
Totaal uren/inkomsten 36 €597,48 €16,60
Extra Uren Kosten  
Reizen 12 €67,00  
Bijscholing 1 €10,00  
Literatuur 1 €2,00  
Bijkomen na werk 4    
Extra vakantie   €10,00  
Troost (alcohol en chocola)   €10,00  
Totaal extra uren/kosten 18 €99,00  
       
Echte uurloon 54 €498,48 €9,23

 

Reizen: Vooral het reizen is voor mij een dure aangelegenheid. Ook al heb ik een trajectkaart van NS, het is gewoon prijzig. Niet alleen kost het me veel geld, ik besteed er 12 uren per week aan! Toch probeer ik deze uren zo plezierig mogelijk door te brengen door boeken of de krant te lezen en ’s ochtends te ontbijten, maar ik had niet in de trein gezeten als ik geen werk had gehad.

Bijscholing & literatuur: Gemiddeld doe ik 1 cursus per jaar om mijn vakkennis op peil te houden. Deze cursussen moet ik doen in mijn eigen tijd. Daarnaast moet ik de helft van de studiekosten en de benodigde boeken zelf betalen. In de tabel heb ik geschat wat ik hier wekelijks aan tijd en geld mee kwijt ben.

Bijkomen na werk: Wat ik mooi vind aan de methode is de aandacht die er is voor ‘vrije tijd’ die je nodig hebt om bij te komen van een werkdag. Zelf schat ik dat ik hier ongeveer 1 uur per werkdag voor nodig heb.

Extra vakantie: Verder denk ik dat ik maar eens per jaar weg zou gaan wanneer ik niet zou werken. De rest van de tijd zou ik gewoon in Nederland doorbrengen. Nu gaan we vaak 2 keer op vakantie naar een zonnige bestemming, omdat we hier aan toe zijn na maanden binnen te zitten in een kantoor. Ook deze kosten zijn verwerkt in de tabel.

Chocola
Zware werkdag….

Troost: Tot slot mijn troost na een volle of lastige werkweek: alcohol en chocola. Vooral alcohol speelt hierbij een grote rol. Op vrijdag vind ik het heerlijk om een paar wijntjes of biertjes te drinken om het weekend in te luiden. Soms drink ik doordeweeks een glas wijn tijdens het koken om ‘af te schakelen’. Ik denk dat ik ook dit veel minder zou doen wanneer ik niet zou werken.

De komende tijd wil ik dus vaker gaan rekenen met mijn werkelijke uurloon om te kijken wat bepaalde posten mij werkelijk kosten. Waarschijnlijk kan ik dan zo nóg kritischer zijn op mijn uitgaven. Wordt vervolgd! 😉

Wat is jullie werkelijke uurloon? Wat valt jullie op bij de berekening?

7 gedachten over “Mijn werkelijke uurloon

 1. Leuk artikel. Inderdaad goed om ook die extra zaken mee te nemen in de berekening. Het maakt heel duidelijk hoeveel impact met name reistijd heeft. Mensen denken vaak wel aan de uren die ze eraan kwijt zijn, maar rekenen dat denk ik maar weinig door naar de invloed die dat heeft op het uurloon.

 2. Ook maar eens je blog aangeklikt, leve Slack 😉

  Hier ook een beetje NZ-addicted-millenials-uit-de-randstad, ook overwogen om naar NZ te emigreren maar vonden het toch te ver weg 😉

  Mijn echte uurloon heb ik nooit echt uitgerekend, maar ik reken gewoon m’n netto maandsalaris door het aantal dagen werk. Als ik dan iets koop weet ik in ieder geval hoeveel dagen ik er grofweg voor moet werken. Niet helemaal precies maar de denkwijze is belangrijker dan de exacte getallen.

  1. Super leuk dat je meeleest! Welkom! En fijn, een NZ medestander☺️

   En jouw rekenmethode is zeker ook toepasselijk! Denk dat bewustzijn hier het meest belangrijk is.

 3. Je zou hier nog een stapje verder in kunnen gaan: ook je vaste lasten meerekenen.

  Al die kosten moet je sowieso ophoesten, dus de inkomsten die hier tegenover staan zijn geen echte ‘opbrengsten’ voor jezelf.

  Dan krijg je je netto-netto-netto loon, je vrijbesteedbaar (of spaarbaar) loon per uur. Is helaas wel deprimerend laag 😂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.