Een goed leven; elke keer een kleine strijd

Er zijn besluiten waarvan je weet dat je ze moet nemen, maar die je uit blijft stellen. Ze kosten vaak niet eens zoveel moeite, geven je een goed gevoel en hebben een mooi resultaat, maar je doet het niet. Een aantal van deze dingen wil ik met jullie delen.

 1. Een goed doel steunen.

Hier schaam ik me voor, maar juist daarom wil ik het hier neerzetten. Ik verdien immers geld genoeg, meer dan de meeste mensen op aarde (vergelijk jezelf hier met de rest van de wereld). Toch steun ik nog geen goede doelen. Lang hield ik mezelf voor dat ik student was en dat ik een goed doel zou steunen zodra ik een baan had. Inmiddels werk ik al 2.5 jaar, maar schuif ik het nog steeds voor me uit.

Ik wil graag bijdragen, maar wil wel dat mijn geld goed wordt besteed. Bij goede doelen komen er af en toe schandalen aan het licht, die ik niet wil steunen met mijn donatie. Ik ben laatst bloeddonor geworden, omdat ik dan zeker weet dat wat ik doneer ook wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is. Toch wil ik ook graag maandelijks geld overmaken, maar ik vind het lastig te bepalen naar welk goed doel. Hier wil ik de komende tijd toch echt een knoop in gaan doorhakken.

 1. Wisselen van bank.

Sinds mijn 15e heb ik een rekening bij de ING en al lange tijd ben ik ontevreden over ING. Sinds de crisis hebben ze de rente enorm verlaagd, waardoor ik nu nog maar 0,03% rente over mijn spaargeld krijg. Ook nu de crisis voorbij is, blijven ze de rente verlagen. Echter maken ze wel enorme winsten en keren ze hun bestuurders torenhoge salarissen uit. En er komt nog meer slecht nieuws naar buiten: ING heeft jaren lang bezuinigd op toezicht en beveiliging, waardoor de bank veelvuldig werd gebruikt voor witwassen zonder dat er alarm werd geslagen. Ook is het al lang bekend dat ING een van de slechtste scores behaald als het om ‘groen’  investeren gaat. Allemaal redenen om je als de wiedeweerga uit de voeten te maken als klant… maar ik zit er nog steeds. Het ‘gedoe’ houdt me tegen. Ik vind de ING app fijn, ik ken eindelijk mijn IBAN uit mijn hoofd en alle instanties die mijn rekeningnummer hebben, moet ik een wijziging sturen. Vreselijke excuses, maar allemaal redenen om het tot nu toe nog even uit te stellen…

 1. Niet meer met het vliegtuig op vakantie

Vooral de afgelopen zomer zijn er veel artikelen naar buiten gekomen over de belasting van vliegen op het milieu.

Voor mij is het snel normaal geworden om meerdere keren per jaar te vliegen. Het is goedkoop en je kunt het jaar door naar een zonnige vakantiebestemming. Voor ons heerlijk want wij gaan altijd buiten het hoogseizoen op vakantie. Maar zoals in de artikelen te lezen is, brengt het grote schade toe aan het milieu. Wanneer ik dit aankaart bij Rik, zucht hij diep. Hij vindt dat ik al vaak te ver ga en me over teveel dingen schuldig voel. Dat snap ik wel, maar nu ik het eenmaal weet kan ik niet meer lekker in een vliegtuig stappen. Volgend jaar hoop ik toch echt weer wat dichter bij huis op vakantie te gaan met de auto, trein of bus, dan kan ik ontspannen zonder schuldgevoel ;-).

Auto
Toen we wel met de auto op vakantie gingen, ook mooi!
 1. De auto de deur uit

Nog zo’n dilemma waar we rationeel allang een beslissing over hebben genomen: ons racemonster moet de deur uit. Hij staat voornamelijk stil (gelukkig!) maar vraagt desondanks toch onderhoud. Daarnaast betalen we elke maand voor de wegenbelasting en verzekering. We hebben een goedkope auto, maar toch kost hij ons maandelijks minstens €75,00, zonder dat we erin rijden. Jaarlijks zou het ons dus flink wat spaargeld opleveren wanneer we hem weg doen. Rik heeft vanuit zijn werk een altijd-vrij abonnement bij NS. Ik heb een trajectkaart die ik waarschijnlijk gemakkelijk kan omzetten naar een altijd-vrij kaart. Dit zou mij maandelijks €40,00 extra kosten. Allemaal reden genoeg om hem de deur uit te doen. Toch besluiten we elke maand om ‘het nog even aan te kijken’.

Onze beide ouders zijn gescheiden en hebben allemaal een andere provincie uitgekozen om in te wonen. Familiebezoeken zijn dus moeilijk te combineren en altijd op minstens een uur reisafstand. Ook vrienden wonen verspreid door het hele land. Een auto brengt je dan van deur tot deur. Vaak moet je vanaf treinstations nog een stuk met de bus, fiets of worden opgehaald. Daarnaast zitten we op werkdagen al veel in de trein. In de auto is het prettig dat we lekker kunnen kletsen tijdens het reizen zonder rekening te hoeven houden met medereizigers. Ook dit schuiven we dus nog even op de lange baan.

Wat zijn voor jullie de onderwerpen die zorgen voor een kleine innerlijke strijd? Hoe pakken jullie dit aan? Hebben jullie tips voor me?

Lees hier verder:

Doei 2018, hallo 2019!

En toen ging onze auto kapot…

8 gedachten over “Een goed leven; elke keer een kleine strijd

 1. Ik heb precies dezelfde dilemma’s!

  Ik geef wel íets aan goede doelen, zo gaat bijvoorbeeld de gehele kinderbijslag naar kinderen die dat geld echt nodig hebben. Maar ook ik wil echt meer geven, en dan liefst aan een doel waarbij er zo weinig mogelijk aan de strijkstok blijft hangen. Daarmee vallen eigenlijk zo ongeveer alle goede doelen meteen af. En dan moet ik dus vanalles gaan uitzoeken. Daar ben ik dus te lui voor….

  Die auto.. tja… de houd ik… voorlopig… Overigens zou ik als ik jou was Greenwheels eens overwegen. Best oké. Voor mij helaas nu geen handige optie meer, nu ik niet meer in de stad woon.

  Dat ver blijven van vliegen is voor mij geen probleem, gelukkig. Hoewel ik dus net aan het sparen geslagen ben voor een verre reis, voor ooit….

  En overstappen naar een betere bank? Doen! Jammer dan dat je net je IBAN uit je hoofd kent; er is een overstapservice die echt wel oké is waardoor je een jaar de tijd hebt om de nieuwe uit je hoofd te leren!

  Ik ben dus naar alle tevredenheid overgestapt naar Triodos. Zó blij dat mijn geld tegenwoordig door mensen met iets van een geweten wordt beheerd! En de klantenservice is overigens top, je weet niet wat je meemaakt!

  Succes met alle dilemma’s. Mocht je nou een goed doel gevonden hebben, dan lees ik dat graag een keertje bij je!

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie en wat fijn om te lezen dat je zoveel herkent! Ik denk inderdaad dat overstappen van bank mijn eerste knoop is die ik ga doorhakken. Goed om te horen dat jouw ervaringen positief zijn, maakt het iets makkelijker 😉

 2. Wij zitten momenteel met het probleem dat onze dochter 1x in de week naar mijn ouders gaat. Dit betekend dat onze dochter per dag ongeveer 1,5 uur in de auto zit wat je een kleintje van morgen 5 maanden helemaal niet aan wil doen. Je merkt dat het haar niet ten goede komt en dat ze er slecht door slaapt bij mijn ouders waardoor ze weer moe thuis komt. Tevens is ze pas laat thuis waardoor we slechts een halfuurtje tijd met haar door kunnen brengen op zo’n dag.

  Hoe wij dit oplossen? Geen idee. Mijn ouders willen eigenlijk niet naar ons toe komen om op te passen. Wordt nog een lastige zaak.

  Voor wat betreft jouw problemen. Overstappen naar een andere bank houdt mij ook al jaren tegen. Ik zit ook bij 1 van de grootbanken. Naar alle tevredenheid overigens hoewel de rente hoger mag en de maandelijkse kosten naar beneden, maar dat is bij anderen banken niet per se anders.

  De auto? Sja, die blijft ook zeker. Soms denken we er zelfs aan om een tweede er bij te nemen, maar waarschijnlijk wordt het toch een goede (elektrische) fiets.

  Een goed doel steun ik al sinds dat ik nog jong was. Ik heb destijds gekozen voor KWF. Ik realiseer mij dat dit niet de beste is als het gaat om wat ze met je geld doen, maar ja.

  Op vakantie met het vliegtuig? Als jij het niet doet, dan doen 3 anderen het wel. Uiteraard begint een beter milieu bij jezelf, maar dat vliegtuig vliegt er echt niet minder door. Totdat iedereen zo gaat denken als jij, maar zie je het zelf gebeuren? Ik vrees dat we de komende decennia alleen maar mondialer gaan leven. Al is het maar door het feit dat opkomende landen rijker worden dus meer mogelijkheden krijgen.

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Het lijkt me inderdaad een lastig dilemma met het oppassen… het is te hopen dat ze er enigszins gewend aan raakt of dat je ouders bijdraaien!
   En qua goed doel: iets steunen lijkt me toch altijd beter dan niets! 😉 Goed bezig.
   Dan het vliegen, hier ben ik het toch met je oneens, maar ik snap je reactie! Voor mij speelt ook de vraag mee: waarom wil ik op vliegvakantie? Is dit daadwerkelijk beter dan een vakantie dichter bij huis? Dat vraag ik me af, Europa heeft fantastische plekken waar je een mooie vakantie kunt vieren, zelfs nog met redelijk weer in het voor- of najaar. Wil ik niet vooral vliegen om bestemmingen met een hogere ‘status’ te bereiken… Griekenland of de Canarische Eilanden klinken een stuk exotischer dan Zuid Frankrijk of Italië. Mogelijk maken beide bestemmingen me even gelukkig en zorg ik voor minder milieubelasting. Maar: het is een experiment, dus ik houd een slag om de arm

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.