Emigreren | Dilemma: Katten mee of niet?

Kiwi familie

Zo langzamerhand beginnen onze plannen voor een verhuizing naar Nieuw Zeeland steeds concreter te worden. Regelmatig maken we wandelingen waarin we brainstormen over alles wat er bij de verhuizing komt kijken, zo ook over ons dierbaarste bezit: Kiwikat en Kiwikitten…

Het is mogelijk om ze mee te nemen naar Nieuw Zeeland, maar net als eigenlijk bij alles bij de emigratie gaat dit niet zomaar: er zijn ontzettend veel en strenge regels waaraan wij en de katten moeten voldoen. Zo moeten ze diverse inentingen, moet hun gezondheid op verschillende manieren worden gecheckt, moeten ze in speciale boxen mee in het vliegtuig en moeten ze bij aankomst een maand in quarantaine. Dit alles kost samen een paar duizend euro.

Maar wat voor ons belangrijker is: waar doen we de katten zelf het meest plezier mee? We vragen ons echt af wat stressvoller is voor de pluizenbeestjes: een lange en stressvolle verhuizing inclusief 24 uur durende vliegreis en maand quarantaine of een verhuizing en nieuwe baasjes in Nederland?

Tijdens het schrijven van deze post wordt ik omringd door de katten: kiwikitten ligt hinderlijk op mijn toetsenbord en kiwikat ligt bij mijn voeten… het lijkt me vreselijk ze te moeten missen…

Ons plan is nu om contact op te nemen met onze dierenarts en te vragen of zij ervaring heeft met regelen van de benodigde inentingen en papierwerk voor dieren die meegaan naar Australië of Nieuw Zeeland. Misschien is er ook wel een mogelijkheid met een slaapmiddel voor tijdens de vliegreis, dat zou mij ook al geruststellen.

Daarnaast moeten we wat meer informatie gaan inwinnen over de hechting van katten… De een zegt namelijk dat katten zich vooral hechten aan hun omgeving, de ander dat baasjes ook voor katten heel belangrijk zijn (ook al tonen ze dat niet altijd ;-)).  Het geld voor de eventuele verhuizing van de katten hebben we gelukkig al wel bij elkaar, dat is niet een probleem.

Wat zouden jullie doen? Hebben jullie advies?

Lees hier hoe het verder ging:

Katten mee naar Nieuw Zeeland: de eerste stappen (en kosten)

Emigreren naar Nieuw Zeeland; De voorbereidingen (en kosten)

8 gedachten over “Emigreren | Dilemma: Katten mee of niet?

 1. Ha Noor, ik had hetzelfde dilemma bij mijn emigratie naar Spanje. Veel kleinere afstand, maar ik had twee bange exemplaren en het vervoer en een nieuwe omgeving leek me vrij traumatisch voor ze. Voor mij diende de perfecte oplossing zich aan. Ik had mijn appartement al een jaar verhuurd (inclusief katten) en mijn huurder wilde mijn huis kopen. Inclusief katten. Natuurlijk vond ik het lastig dat ik afscheid van ze moest nemen, maar dit was zo duidelijk het beste voor hen, dat de keus makkelijk was.

  Katten hechten overigens net zo goed aan hun personeel als aan hun omgeving. Maar het hangt er wel vanaf wat voor katten je hebt. En hoe lang je ze al hebt. De kittens die ik nu heb zijn allemansvrienden, dus die hechten ook heus wel weer aan nieuw personeel.

  1. Bedankt voor je reactie! En zeer herkenbaar, haha ‘personeel’! Wij hebben 1 bangerik en een dappere, de dappere herstelt zich waarschijnlijk prima, de bange minder, maar dit is Rik zijn kat, dus daar mag ik weinig over beslissen denk ik. Wat fijn dat zich voor jou zo’n fijne oplossing heeft voorgedaan! Ik vrees dat wij minder geluk zullen hebben

 2. Tja …das wel een hele moeilijke emotionele vraag.
  Als ik voor mijzelf de keuze zou moeten maken nam ik ze mee.
  Als ik vanuit de dieren redeneer zou ik ze hier laten..teveel stress voor hen. En je weet niet wat je in die eerste periode gaat doen in het nieuwe land..huis en werk zoeken dus ook dat is niet stabiel lijkt me

  1. Dat is precies hoe ik redeneer! Erg moeilijk om zo’n rationele beslissing te maken, zeker omdat ik weet dat ik in de toekomst weer katten zou willen en dat het dan zou voelen als wegwerpartikelen…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.