Consuminderen: Naast geld besparen ook tijd besparen

Ruim een jaar geleden zijn wij begonnen met drastisch bezuinigen. Onder andere door minder te kopen. Het bedrag wat maandelijks op onze rekening bleef staan was na een maand al zichtbaar. Gelukkig maar, want dit motiveert enorm! Sommige gevolgen van consuminderen werden echter pas naar verloop van tijd duidelijk. Een daarvan is de tijdswinst die het ons oplevert door minder te kopen.

Ik vond het vaak leuk om op een vrije dag de stad in te gaan. Mijn tweewekelijkse bibliotheekbezoek breidde ik dan uit met een tweede missie: een nieuwe broek, bijzondere thee of iets voor in huis. Lang niet altijd resulteerde mijn shopronde in de vooraf bepaalde aankoop. Toch wist ik vaak wel met iets thuis te komen wat ik écht nodig had of niet kon laten liggen want: sterk afgeprijsd! Mijn stadsbezoek begon vaak plezierig: die ene leuke kledingwinkel in, mensen kijken en rondsnuffelen. Maar na verloop van tijd wilde ik ook wel graag iets kopen en bedacht ik nieuwe shopdoelen aan de hand van wat ik in de winkels zag. De middag eindigde dan ook niet altijd in de gewenste euforie of bevrediging, maar dikwijls in overprikkeling, lichte teleurstelling en gejaagdheid. En bovenal: meer uitgegeven geld dan ik vooraf had ingeschat.

Vooral sinds mijn kledingchallenge merk ik grote verschillen. Nog niet zozeer in mijn banksaldo, maar vooral in mijn tijdsbesteding. Bezoekjes aan de binnenstad roepen nu vooral een gevoel van ongemak op. Winkels waar ik normaal gesproken even naar binnen zou lopen, ga ik nu voorbij. Ik wil mezelf namelijk niet onnodig kwellen door wel te mogen kijken, maar niet te mogen kopen ;-). Waar ik me eerder moeiteloos onderdeel voelde van de grote groep shoppers, voel ik me nu vaak een vreemde buitenstaander. De binnenstad is immers gericht op winkelend en/of hongerig publiek en daar hoorde ik nu niet meer bij.

Van mijn bibliotheekbezoek in het centrum ben ik nu vaak weer na 1.5 uur terug en: wat dan?! Ik moest op zoek naar ander tijdsverdrijf voor mijn vrije uren. Dat was best lastig en ik heb me soms echt weleens verveeld of de hele middag besteed aan het binge watchen op Netflix (lang niet altijd bevredigend!). Maar nu besteed ik mijn vrije dagen onder andere aan het schrijven en lezen van blogs, wandelen en/of sporten. Mijn vrije dag duurt gevoelsmatig veel langer en ik voel me ’s avonds veel meer voldaan en uitgerust dan hiervoor.

Ook onze weekenden zien er anders uit: op vrije dagen gaan we wandelen, gamen, sporten of lezen we uitgebreid de krant. Een nadeel hiervan is wel dat we laatst opmerkten dat we al een hele tijd niet meer in de binnenstad waren geweest, terwijl we daar normaal erg graag kwamen. Voor mij is dit een bevestiging van mijn toekomstdroom, waarin we wat meer buiten de bewoonde wereld wonen. Zodra je minder consumeert, heeft de stad je een stuk minder te bieden.

Screenshot_2018-11-19 The Noun Project Alhoewel we niks tekort komen, blijft dat kleine consumonstertje soms zeuren om een nieuwe impuls en wil het dolgraag aansluiten in de file naar de woonboulevard of stapvoets lopen in de drukke winkelstraten. Dat kleine moment van geluk na een mooie aankoop begin ik steeds meer te zien als een verslaving en zo gedraagt het zich ook. De eerste weekenden na mijn kledingchallenge moest ik afkicken en voelde het eerder als een straf dan als een verbetering. Naarmate ik het monstertje minder vaak ‘voer’ merk ik dat het minder vaak gaat zeuren om voedsel, maar de trek zal denk ik altijd blijven.Consumonstertje

 

Hoe besteden jullie je vrije tijd het liefst? Herkennen jullie je eigen consumonstertje?

6 gedachten over “Consuminderen: Naast geld besparen ook tijd besparen

 1. Ik herken je verhaal wel: dat je veel minder in het centrum van een stad komt wanneer je “winkelen” niet langer meer ziet als tijdsverdrijf of hobby, maar om wat het (in mijn ogen in ieder geval) ècht is. Het uitgeven van geld aan spullen waarvan je je achteraf afvraagt of dat nou wel echt een goed idee is geweest….

  Wij gingen afgelopen zondag even naar “de stad”: ’t kind had nog geen winterjas en gezien de huidige temperaturen voelde ik me inmiddels wel een ontaarde moeder.

  Er was een hardloopwedstrijd gaande dus we stonden in de file. We hadden na aankomst dus nog maar tijd voor één winkel. Ter plekke kochten we een jas (29 euro), twee leggings (die dingen slijten als een malle bij een kind dat graag speelt), een shirt en een rokje. Die laatste twee kledingstukken waren niet nodig, dus. Hello ConsuMonster…!

  (ze is wel heel blij ermee… dat wel…)

  1. Hahaha, erg herkenbaar!! Wij gingen ook ‘even’ naar een outlet centre, vriendlief moest een nieuwe jas en broek. Na een half uur waren we chagrijnig door de drukte en de vele keuzemogelijkheden… gelukkig wel een broek gescoord;-)

 2. Ik heb eigenlijk – behalve toen ik studeerde en dus toch amper geld had – nooit in of bij een stad gewoond, dus ‘even de stad in’ voor-de-leuk doe of deed ik niet echt. Maar ik herken het consumonstertje wel, vooral bij online shoppen. Het kan me heel lang niets doen, maar als ik dan even wél overstag ga, duurt het daarna weer langer voor ik de hand echt weer goed op de knip houd. Net of mijn brein dan denkt: je hebt dit al gedaan, dus dan kan dat óók nog wel even. En dat ook. En dat ook.

  En in die ‘niets’-periodes houd ik naast een hoop geld inderdaad ook een hoop tijd over. Heerlijk!

  Tegenwoordig lukt het me trouwens wel steeds beter, dan ga ik bijvoorbeeld eerst dingen VERkopen, in plaats van kopen. Dan kom je vrij snel weer in een iets andere mindset terecht.

  1. Bedankt voor je reactie! Erg herkenbaar, zo’n periode waarin je weer extra moeite moet doen om niet impulsief geld uit te geven. Niet in de stad wonen helpt inderdaad een hoop 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.