De €2500,- die niet in rook opging

Roken..?! Jij…?! Ja, ik heb gerookt en niet zo’n klein beetje ook. Maar vaak was dit wel de eerste reactie wanneer mensen mij voor het eerst zagen roken. Ze vonden het helemaal niet bij mij passen. Waarom weet ik eigenlijk nog steeds niet zo goed, wat maakt iemand nu een typische roker? De slechte papieren voor een roker had ik in ieder geval. Mijn beide ouders hebben allebei mijn hele jonge leven gerookt, op mijn middelbare school was roken cool en tijdens het stappen mocht je nog gewoon binnen roken. Ook mijn meeste vrienden waren niet vies van een sigaretje. Kortom: roken was normaal.

Met roken had ik wel altijd een haat-liefde verhouding. Ik vond het heel lekker, maar zodra ik meer ging roken begon ik het ook minder lekker te vinden. Ik bleef me altijd bewust van de nadelige effecten: minder goede reuk, vaker en langer verkouden en slechtere conditie. Zo rookte ik op mijn ‘hoogtepunt’ (eerder: dieptepunt) ongeveer 10 sigaretten per dag op mijn 17e. Daarna ben ik een tijdje gestopt, om later weer te beginnen. Vaak rookte ik gemiddeld 3 sigaretten per dag, soms geen en soms meer.

Ik had mezelf voorgenomen dat ik na mijn studententijd zou stoppen met roken, dan waren de ‘lang-leve-de-lol-dagen’ voorbij en was het tijd om verstandig te worden. Ruim een jaar voor mijn afstuderen leerde ik Rik kennen, helaas een verstokte roker ;-). Mijn stoppogingen begonnen inderdaad rond mijn afstuderen. Omdat ik nooit echt vast had gerookt, dacht ik dat het stoppen me wel makkelijk af zou gaan, maar niets was minder waar. Telkens wanneer ik een weekend bij Rik was, rookte ik toch weer een sigaretje mee, anders was het ook zo ongezellig…

Bier & Alhambra
Tijdens deze vakantie zijn meerdere ‘laatste’ pakjes gehaald…

We verzonnen samen nieuwe deadlines: na deze vakantie stoppen we echt! Of: wanneer we gaan samenwonen, stoppen we! Niet dus… Pas toen we onze Nieuw Zeelandplannen concreet maakten en een duidelijk spaardoel hadden, zetten we een streep door het roken. Het bijhouden van onze uitgaven liet Rick namelijk zien dat het roken van ongeveer een pakje sigaretten per dag, hem ontzettend veel geld kostte.

PHOTO-2018-11-19-14-40-50

Rik had op aanraden van een vriend het boek ‘Stoppen met roken’ van Alan Carr gelezen. Hierin stonden een paar nieuwe inzichten die hem hielpen het stoppen ook echt vol te houden. Daarnaast installeerde hij een app op zijn telefoon die bijhoudt hoeveel geld, sigaretten en tijd je al hebt bespaard. Ook kun je in deze app zien hoe het ervoor staat met je gezondheid sinds je gestopt bent. Erg confronterend en tegelijkertijd bemoedigend! Met het stoppen van Rik werd het voor mij ook een stuk makkelijker om er voorgoed een punt achter te zetten.

Dat was begin augustus 2017. We proberen sindsdien open te zijn over het roken. Sommige momenten hebben we het nog steeds moeilijk. Zoals wanneer de zon gaat schijnen, de terrassen worden opgebouwd en er witbier wordt geschonken… Of op vakantie, wanneer we op het strand liggen…

Wanneer een van ons zijn zin in een sigaret uitspreekt, neemt de ander vaak een verstandige houding aan, zo helpen we elkaar. Natuurlijk is het nog weleens voorgekomen dat we een sigaret roken tijdens een feestje, voor mij is dit nu 3 keer gebeurd in ruim een jaar tijd. Telkens wanneer ik een sigaret opsteek, denk ik na een minuut: Hmm… zo lekker als ik het me had voorgesteld, was het blijkbaar niet. Dat vind ik erg fijn, het is telkens een bevestiging van de beslissing die we hebben genomen.

 

En naast dat we nu meer geld overhouden, zijn er nog een aantal grote voordelen die we merken:

  • We zijn veel minder vaak en lang ziek. Sterker nog: sinds ik ben gestopt, ben ik niet meer verkouden geweest!
  • We hebben een betere conditie. Sprintjes om een trein te halen zorgen bij mij niet meer voor een astmatisch hijgen van 10 minuten, ik ben binnen een minuut weer op adem!
  • Het is gezelliger: we hoeven niet meer telkens naar buiten wanneer we willen roken tijdens etentjes, verjaardagsfeestjes of vrije avonden.
  • We stinken niet meer! Dit hadden we natuurlijk zelf niet door, maar nu ruik ik pas hoe sterk de geur van sigaretten kan zijn, getsie 😉

 

Van welke slechte gewoonten heb jij afscheid genomen om geld te besparen?

4 gedachten over “De €2500,- die niet in rook opging

  1. Hmmm… en als je nou eens vijf tot tien sjekkies per dag rookte… en daarmee ben je al 15 jaar gestopt… wat zou je dan bespaard hebben……..?

  2. Had het er twee dagen geleden nog over, hoe fijn het is als je vanuit je omgeving niet in de verleiding gebracht wordt om te beginnen. Een luxepositie! Goed bezig hoor, mooi dat jullie in de verhuizing zo’n goede motivatie hebben gevonden 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.