De weg naar financiële onafhankelijkheid gaat niet over rozen

Wanneer ik nadenk over mijn leven, praat over mijn leven of schrijf over mijn leven, vind ik mijzelf best een positief persoon. Toch kreeg ik laatst van Rik te horen: ‘Je moet echt eens wat minder negatief zijn hoor!’. Au… niet leuk om te horen. Als ik namelijk iets niet wil zijn, dan is het ‘negatief’. Dit is ook een van de redenen dat ik mijn uitgavenpatroon zo drastisch heb omgegooid; ik hoopte (en ervaar nu) dat het me meer geluk en voldoening zou geven. Hoe kan het dan toch zijn dat Rik zoiets tegen me zegt?

Het zou natuurlijk kunnen dat Rik zomaar wat naar mijn hoofd slingert, zonder steekhoudende argumenten 😉 Dit geloof ik graag wanneer ik boos of geïrriteerd ben, maar is helaas meestal niet waar. Deze verklaring kan ik dan ook vrijwel meteen weer afschrijven… toch jammer.

Een andere verklaring komt vanuit het simpele feit dat ik Rik op doordeweekse dagen pas zie om half 8 ’s avonds (Rik noemde mij ‘negatief’ op een doordeweekse avond). Ik heb er dan al 11.5 uur op zitten die bestaan uit reizen, werken, reizen, eten koken en katten voeren. Niet de meest enerverende bezigheden om je tijd aan te besteden… Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik hongerig, vermoeid en chagrijnig thuis kom van mijn werk. En ja, helaas reageer ik dat dan af op degene van wie ik het meeste houd wanneer hij eenmaal thuis komt.

Maar, dan blijft de vraag: waarvan word ik nou precies zo negatief? Wat maakt dat ik na een werkdag thuis kom en voornamelijk klaag en mopper? Vermoeidheid speelt zeker een grote rol, maar ik denk ook dat er sinds ruim een jaar iets is veranderd in mijn houding. Toen leerde ik namelijk de principes van FIRE (Financially Independent, Retire Early) kennen. Nu ik weet dat ik eerder kan stoppen met werken door hard te sparen en ‘slimmer’ om te gaan met mijn geld, kan ik niet wachten tot het zover is! Dit komt mede door de boodschap die wordt uitgedragen door mensen die al FIRE zijn: Dan kan het echte gelukkige leven beginnen! Tot die tijd behoor je tot de loonslaven, die hun kostbare tijd en energie verruilen voor loon. Waarbij het leven groot en deels draait om de inzet voor je baas en te weinig tijd over blijft voor de belangrijke zaken in het leven. In andere woorden: wat een sufferds, al die werkende mensen!

Ik chargeer nu een beetje, maar dit is wel de boodschap die ik er uit heb gehaald. Hierdoor ben ik mijn werk onbewust anders gaan zien. Waar het eerder veel meer ging om het werk op zich en de voldoening die ik daaruit haalde, is het nu dé manier geworden om geld te verdienen. Het voelt simpelweg meer als het uitzitten van tijd tot ik er eindelijk mee kan stoppen. Een gevangenis waarbij ik nu een Kans-kaart ‘Verlaat de gevangenis zonder te betalen’ heb ontdekt, maar nog niet kan gebruiken….

De nadelen die ik merk van mijn werkende leven vergroot ik onbewust uit: wat is werken toch eigenlijk iets debiels; wie heeft bedacht dat mensen 40 uur per week in een kantoor zitten, achter een computer, zonder direct daglicht, terwijl er buiten zoveel leukere en betere dingen te doen zijn?! Zo’n houding is prima als je nog een jaartje moet, maar ik moet nog minstens 25 jaar (!!!) werken (volgens deze tabel). Dan duren de werkdagen lang en word ik er dus niet vrolijker op. Mocht ik inderdaad het geluk hebben om over 25 jaar te kunnen stoppen met werken, dan ben ik (als ik zo doorga) zo’n enorme zuurpruim geworden dat ik niemand meer heb om mijn vrije tijd en geluk mee te delen! 😉

Het is dus tijd voor een ommezwaai. Ja, er zijn leukere dingen die je kunt doen op een dag, maar daarvoor heb je nu eenmaal geld nodig. Ik heb het geluk dat ik een fijne baan heb, waar ik betekenisvol werk kan doen, mezelf kan ontwikkelen, met goede arbeidsomstandigheden en voor een mooi salaris.

Want dat is het namelijk óók, alleen was ik dat de afgelopen maanden even kwijtgeraakt.

Herkennen jullie deze valkuil? Wat helpt jullie om plezier te kunnen blijven halen uit jullie werkuren?

7 gedachten over “De weg naar financiële onafhankelijkheid gaat niet over rozen

 1. Lastig en heel herkenbaar: veel focus op die nieuwe situatie is vooral fijn als het ook binnen handbereik komt… Ik heb daar jaren mee geworsteld voordat ik ging verhuizen.

  Goed dat je jezelf een reset gaat geven nu. En fijn dat niet alleen Rik je die spiegel voorhield, maar jij ook echt bereid was om erin te kijken!

 2. Ook herkenbaar, echter merk ik juist met de fire gedachte dat het werk “lichter” voelt. Alsof ik meer het heft in eigen hand heb genomen en weet waarvoor ik het doe. Heb in principe al jaren zinvol en interessant (mensen-) werk maar ben ook wel enigzins uitgekeken en doe het nu meer op routine en dat vind ik prima. Heb recent ervoor gekozen om minder te gaan werken om meer de balans te vinden tussen werk en prive. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik erover denk om met een jaar of 2 te stoppen met (dit) werken. Nog even doorsparen en daarnaast blijven genieten.

  1. Wat mooi om te lezen hoe jij een heel ander gevolg merkt, volgens mij is dat veel meer het gewenste effect! En fijn dat het einde voor jou al bijna in zicht is!

 3. Één van mijn favoriete FIRE uitspraken is juist: je heb het meeste kans op geluk als je niet ergens voor aan het wegrennen bent, maar ergens naartoe.

  Dus niet FIRE als oplossing voor een baan. Als je dat nodig hebt moet je een nieuwe baan zoeken. Nee, FIRE als mogelijkheid om meer tijd te besteden aan je interesses. Dat kan ook best werkgerelateerd zijn.

  Dus eerst een gelukkig leven bouwen, en daarna sparen voor FIRE!

  Helaas is je blog wel zéér herkenbaar. Ik val elke maand nog wel eenpaar keer terug in die mindset 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.