Eigenlijk is geluk nooit gewoon

Enkele weken terug plaatste Mister Money Mustache een blog met een alinea die erg bij mij bleef hangen, waarin hij een aantal leefregels uiteenzet die volgens hem horen bij de weg naar FIRE. Het verbaast me toch vaak weer hoe ik door sommige teksten of visies een klein eurekamoment kan krijgen, en ook dit moment wil ik graag met jullie delen.

In mijn werk in de GGZ zie en voel ik de druk. Het aantal aanbieders van geestelijke gezondheidszorg neemt toe, alsmede de vraag naar psychologische hulpverlening en dus de wachtlijsten. Hoe kan het dat we in zo’n welvarend land leven, waarin het cijfer dat we geven voor ons geluk nog nooit zo hoog is geweest en tóch de vraag naar psychologische hulp zo groot is. Er zijn al veel deskundigen die zich over dit dilemma hebben gebogen, met verschillende meningen.

Ik wil me in deze post vooral richten op de verklaring van onze veranderde samenleving, waarin er ontzuiling heeft plaatsgevonden. Mede hierdoor zijn we individualistischer geworden en is gelukkig zijn ons hoogste doel in het leven. Maar gelukkig worden of zijn is nu ook je eigen verantwoordelijkheid. Doordat religie een steeds kleinere rol in ons leven is gaan spelen, moeten we op zoek naar andere kaders of doelen die ons zingeving en geluk kunnen geven. Niet zo verwonderlijk dat ik op mijn werk veel mensen spreek die aangeven zingeving in hun leven te missen, en hier erg veel verdriet, somberheid en angst bij voelen. Wat is de zin van het leven, wanneer er geen God of bijbel meer is die ons dit voorschrijft? Is het dan onze eigen schuld, wanneer we maar niet gelukkig kunnen worden of psychische klachten hebben?

De maatschappij lijkt ons voor te schrijven dat het geluk te vinden is in een glanzende carrière, hard werken, materiële zaken en alles er uit halen wat er in zit. Hoe kan het dan dat er veel jong volwassen hoogopgeleide mannen en vrouwen tegenover mij zitten met goede banen, veel vrienden, een actief leven en financiële zelfstandigheid die toch diep ongelukkig zijn?!

Het artikel van Mister Money Mustache zette een aantal punten op een rij die ik vaak aan de orde breng in mijn eerste gesprekken met mensen. Altijd verbaast het me dat ik van mensen hoor dat het bij deze basisbeginselen al zo de mist in is gegaan. Door al onze honger naar geluks-pieken lijken we te zijn vergeten hoe we goed voor onszelf moeten zorgen op een heel primair niveau.

Hier zijn de ‘leefregels’ van MMM:

 1. Lichamelijke gezondheid gaat voor alles! Onze hersenen bestaan uit vlees en bloed, net als de rest van ons lichaam. Ons hoofd kan alleen goed presteren wanneer we onze lichamelijke gezondheid onze belangrijkste prioriteit maken. Gezond eten en voldoende lichaamsbeweging is te allen tijde de eerste prioriteit.
 2. Geestelijke gezondheid met stip op #2! Voer je geest met interessante en/of positieve informatie, bijvoorbeeld door te lezen (!) over mindfulness, nieuwe informatie tot je te nemen en dagelijks te mediteren. Daarnaast adviseert MMM in andere artikelen om te stoppen met het volgen van het nieuws, hier kan ik alleen maar ‘amen’ op zeggen.
 3. Dagelijkse ‘ontbering’ en leren: wanneer je niet zweet en/of niet iets lastigs doet waar je iets van kan leren, dan leef je niet volledig. Probeer gemak en luxe terug te schroeven en meer zelf te doen. Hoeveel lekkerder smaakt immers een zelfgemaakte jam dan dat potje wat je in de supermarkt koopt?!
 4. Geniet, maar met mate en een gezonde dosis zelfspot: Luxe en beloningen geven enkel korte termijn plezier en geluk, net als ieder ander genotsmiddel. Geniet zolang je het je kunt veroorloven maar besef dat je niet minder gelukkig wordt wanneer je ervoor kiest het met minder te doen.

Wat ik hier graag zelf nog aan toe wil voegen, is dat ongeluk, somberheid, verdriet en pijn bij het leven horen. Niemand kan dit beter verwoorden dan de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter: “We hebben het moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. We lijken niet te kunnen accepteren dat het dagelijkse leven af en toe een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig is.” Je af en toe ongelukkig voelen wil niet zeggen dat jij hebt gefaald in het gelukkig zijn, maar simpelweg dat je leeft.

Bewuster omgaan met geld, minder vaak kiezen voor gemak en luxe en niet meer zo nodig hoeven op te klimmen op de sociale ladder zorgt voor zingeving in mijn leven. Maar zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen is dit geen recept voor permanent geluk en dat is oké. Van mij mag de overheid hier weleens een reclamecampagne aan wijden 😉

6 gedachten over “Eigenlijk is geluk nooit gewoon

  1. Bedankt voor je reactie! Ik denk inderdaad dat we eerst onderuit moeten gaan voordat we inziet dat er dingen anders moeten. Klinkt ook alsof jij er een stuk sterker uit bent gekomen!

 1. Mooi en goed beschreven. Sluit mij er ook bij aan.
  Puntje 4: Geniet..
  Dat wil ik juist samen met mijn man nog meer gaan doen, en dan bedoel ik meer in het heden genieten van de dingen die we dan samen doen. Buiten in het zonnetje zitten of samen klussen of genieten van onze meiden als ze bij ons zijn. Dus niet perse luxe of beloningen:)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.