Doei 2018, hallo 2019!

Op de valreep wil ik in deze eerste week van januari ook graag nog terugblikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar 2019. In 2018 begon ik met bloggen. Een idee wat ik al ruim een jaar had, maar om allerlei redenen voor me uitschoof. Ik ben blij dat ik er toch mee ben begonnen! Hieronder een terugblik op de doelen die ik mezelf stelde, gedurende de afgelopen maanden. Hoe staat het er nu mee?

Een jaar lang geen kleding kopen

Sinds 1 juni 2018 heb ik geen kleding meer gekocht. En zoals jullie al eerder konden lezen, valt het me niet mee. Toch houd ik vol, mede omdat ik weet dat ik er hier over moet schrijven. Ik zou het erg moeilijk te verantwoorden zou vinden om te moeten toegeven dat ik wel kleding heb gekocht. Want waarom? ‘Ik voelde me even niet zo goed in mijn vel’, ‘Ik heb niks meer om aan te doen’ of ‘Ik heb het nodig om er professioneel uit te zien op mijn werk’? Dit zijn nou juist de argumenten waarom ik deze uitdaging met mezelf ben aangegaan. Ik ben me in het afgelopen half jaar namelijk niet ongelukkiger, onzekerder of minder capabel als werknemer gaan voelen door het niet kopen van kleding. Ik denk dat ik deze gevoelens in de huidige mate ook had gehad als ik wel kleding had gekocht, maar dan hadden ze zich op een ander punt gefocust. Misschien had ik dan gedacht: Wij hebben een te klein huis, of: onze auto is te oud en te klein. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het kopen van kleding mij niet gelukkig maakt. Ergens wist ik dat ook wel, maar het ervaren is iets anders. Ik blijf deze challenge dus volhouden en erover schrijven, so far so good!

Lees hier meer over deze uitdaging:

Een jaar lang geen kleding kopen

Vier maanden op weg – Een jaar geen kleding kopen

Verder schreef ik eerder een post over de stappen die ik wil nemen naar een beter leven. De start van het nieuwe jaar is een goed moment om hier op terug te blikken:

Het steunen van een goed doel

Yes! Het is me gelukt een goed doel te vinden. Vanaf november steun ik Wakker Dier met €20,- per maand. Al langere tijd spraken de acties van Wakker Dier mij aan: provocerend, met humor en voor het dierenwelzijn. Op hun site staat precies voldoende informatie over het (kleine) aantal acties waar zij zich voor inzetten. Ook staat er transparante informatie over de bedrijfsvoering en lonen van werknemers. Het dierenwelzijn gaat mij enorm aan het hart en het voelt goed hier nu aan bij te dragen.

Mijn volgende doel wordt het zoeken van een goed doel wat zich inzet voor het welzijn van mensen. Dit vind ik echter een stuk lastiger (om eerder genoemde redenen) en mag ik daarom van mezelf nog even uitstellen.

Wisselen van bank

Dit is helaas nog niet gelukt, om slechte redenen die ik al eerder heb besproken: teveel gedoe. Wanneer de reclame over ‘het gewoonte dier’ van ASR nu op radio of tv zijn, zuchten Rik en ik diep: we voelen ons aangesproken. Komend jaar hopen we dit toch echt te veranderen en weg te gaan bij ING.

Niet meer met het vliegtuig op vakantie

Nou, sinds het schrijven van mijn vorige post heb ik geen vakantie meer gehad, dus dit was een makkelijk doel ;-). Onze eerstvolgende vakantie in maart staat in de agenda. We willen waarschijnlijk naar Noord Frankrijk om hier te wandelen en tot rust te komen (zonder vliegtuig!). Met onze emigratieplannen wordt dit doel natuurlijk moeilijk te behalen. Maar we gaan er vanuit dat we een enkeltje naar Nieuw Zeeland kopen, en dat we hierna voorlopig klaar zijn met vliegen.

De auto de deur uit

Ons racemonster staat nog steeds voor de deur. Ik durf nu wel te zeggen dat hij tot ons vertrek ook voor de deur zal blijven staan. In maart moet hij opnieuw APK gekeurd worden. Met wat kleine reparaties hopen we dat dit verder zonder al te hoge kosten zal goed komen. Dan kunnen we hem deze zomer hopelijk voor een mooi klein bedrag aan iemand verkopen wanneer we uit Nederland vertrekken.

Daarnaast heb ik nog een autodoel, waarvoor ik onze auto nodig zal hebben: een auto reparatiecursus! Ik las laatst de tip van een cursus om te leren zelf kleine reparaties of een kleine beurt uit te voeren. Het geweldige overwinningsgevoel toen ik zelf mijn koplampje had vervangen smaakt naar meer! Dus dit voorjaar wil ik me samen met onze auto inschrijven voor die cursus, dat lijkt me wel de investering waard.

Verder vind ik het leuk om nieuwe doelen te stellen voor 2019. Niet omdat ik nu per se zo’n fan ben van goede voornemens, maar omdat ik het fijn vind bewust te leven en mezelf uitdagingen te stellen.

Even een maand geen alcohol

Dit voornemen heb ik al heel lang, maar telkens stelde ik het een maand uit. Stiekem drink ik best veel alcohol. Niet dagelijks, maar in het weekend minstens 2 (maar vaker 3 of 4) glazen per dag. En mijn weekend duurt nog steeds van vrijdag tot en met zondag (erfenis uit mijn studententijd). Alcohol drinken is voor mij teveel een gewoonte geworden. Ik wil mezelf graag resetten door een maand niet te drinken. Blijkbaar zijn er meer mensen met dit initiatief en wordt deze maand ‘dry January’ genoemd. Ik zou het fijn vinden wanneer ik meer energie heb, geld overhoud en misschien zelfs wel een beetje afval! Maar vooral zou ik weer bewuster willen omgaan met alcohol.

Opruimen en uitzoeken

Gedurende de komende maanden wil ik langzamerhand spullen gaan uitzoeken die we niet gaan meenemen naar Nieuw Zeeland. Omdat we flink hebben bezuinigd, zijn er het afgelopen jaar weinig spullen bijgekomen. Toch zijn er nog veel dingen die we niet gaan meenemen naar Nieuw Zeeland, tenminste…dat wil ik. Een verhuizing is toch wel de gelegenheid om heel kritisch te kijken naar alles wat je hebt en afstand te doen van dingen. Ons eerste doel wordt de vrijmarkt op Koningsdag, zo kunnen we er hopelijk nog een leuk zakcentje aan overhouden.

Vermogensbelasting betalen vanaf 2020

Voor veel mensen een nachtmerrie, voor mij een mijlpaal! Ik weet niet of het heel realistisch is om te verwachten dat mijn vermogen in 2019 tot ruim €30.000,- gaat groeien, gezien onze emigratie. Maar ik hoop het wel. In september dit jaar was ik al op de helft, dus als ik zo doorga zou het moeten gaan lukken, ook gezien de stijging van mijn inkomen sinds mijn nieuwe baan per 1 juni 2019. We sparen stug door en ik houd jullie op de hoogte!

Wat vinden jullie van goede voornemens? Wat zijn die van jullie?

3 gedachten over “Doei 2018, hallo 2019!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.