Ode aan de saaie hobby

Hobby’s zijn enorm belangrijk om verschillende redenen: ze zorgen voor ontspanning, ze dragen bij aan een gevoel van identiteit en maken dat we bij bepaalde groepen horen. Ook zijn ze een rustpunt in onze hectische en prestatiegerichte maatschappij.

Al een tijd heb ik het idee dat er een trend gaande is dat hobby’s steeds extremer, origineler en exclusiever moeten zijn. Zo zijn er vrienden van mij die hobby’s hebben als: reizen, marathons lopen, kitesurfen, motorrijden of duiken. Daarnaast besteden mensen veel tijd aan activiteiten waarbij ze in een soort ‘standby-modus’ verkeren zoals gamen of het binge watchen van series. Wat ik vaak ervaar na een een tijd tv kijken is een soort futloosheid, geen echte ontspanning.

Voor mij zijn de beste hobby’s die waarbij je juist iets niet-nuttigs doet en vooral zonder al te veel elektronica. We hoeven niet elke minuut die we wakker zijn ook productief of gericht op prestatie te zijn. Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid is lummelen juist erg belangrijk!

Macramé

Ik begin dan maar met mijn eigen saaie hobby: macramé! Mijn moeder deed het al in de jaren ’80 en ik ben er sinds 1.5 jaar mee begonnen. Ik maak vooral plantenhangers, ons hele huis hangt er al vol mee. Ik vind het super leuk om telkens nieuwe ontwerpen te bedenken en te knopen. Ook is het geen hele kostbare hobby. Op internet zijn er allerlei goedkope aanbieders van touw te vinden (tip: zoek op ‘vleestouw’) en verder heb je vooral je handen nodig, geen dure gereedschappen. Boeken over macramé leen ik van de bieb, de uitleg van verschillende knopen heb ik gekopieerd en in een mapje gestopt. Nu ik de meeste knopen beheers, heb ik aan een plaatje van pinterest of etsy genoeg om deze na te maken. Oke, ik kan niet ontkennen dat mijn plantenhangers ook een nut dienen: ik verkoop ze op Koningsdag. Echter verdien ik er per hanger nog geen 3 euro aan. Vooral de complimenten die ik van alle mensen kreeg vorig jaar, lieten me glimmen van trots. Dit jaar ga ik er weer voor! Tot die tijd zit ik heerlijk te klooien met touwtjes op ons vloerkleed.

Plantjes

Kiwikat plantjes
Ik pas er nog net naast!

Een andere gezamenlijke hobby van Rik en mij: plantjes! Ook hier staat ons hele huisje vol mee. Een vriendin die ik had gevraagd onze planten water te geven zei eens: ‘Niet normaal! Telkens wanneer ik dacht dat ik ze allemaal had gehad, ontdekte ik er weer een paar!’. Het geeft ons veel rust en voldoening om onze planten langs te lopen en te kijken hoe het met ze gaat, ze wat water te geven of te verpotten en te stekken. Ook zorgen de planten voor een schone lucht in ons huisje; ze zuiveren en bevochtigen de lucht.

Deze hobby hoeft ook niet veel geld te kosten. We stekken onze bestaande plantjes, zoeken naar afgevallen blaadjes in tuincentra en kopen potten bij de kringloop. Stekjes ruilen we weleens met vrienden of we geven ze weg als cadeautjes.

Lezen

Voor veel mensen een hobby, maar vaak moet het wel iets opleveren. Wanneer leeftijdsgenoten lezen, dan het liefst hoogwaardige literatuur of informatieve boeken. Zo staan regelmatig zelfhulpboeken of wetenschappelijke boeken in de top 5 ‘best verkochte boeken’.

Ik pleit voor het lezen van niet-nuttige boeken. Ik ken bijvoorbeeld niemand van mijn leeftijd die nog bouquet romannetjes leest, wat een gemiste kans! Ik kan erg genieten van romantische boeken of historische romans. Lekker wegzwijmelen… en het is niet erg wanneer je in gedachten even afdwaalt, je pakt de verhaallijn zo weer op!

Wandelen

Ook deze hobby is wat uit de mode geraakt en vooral populair onder mensen van mijn ouders leeftijd. Ja, ook ik moet bekennen dat ik hartelijk heb gelachen om de nordic walkers die zo’n 10 jaar geleden de bossen en paden onveilig maakten. Maar nu kan ik zelf ook erg genieten van een lange wandeling (oké, dan wel zonder stokken). Maar wanneer Rik en ik in het bos wandelen zien we nauwelijks mensen van onze eigen leeftijd, terwijl wandelen toch zo heerlijk is. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen, op nieuwe ideëen te komen, mijn stemming te verbeteren en daarna thuis beter te kunnen ontspannen. Ik heb het voornemen om hierover nog eens een aparte post te schrijven, vandaar dat ik het hier even korter houd. Maar de bottom line is: ga wandelen!

Tuinieren

Sinds Rik en ik zijn verhuisd hebben we een tuin en een nieuwe hobby! Heerlijk om een weekenddag te besteden met je handen in de aarde: onkruid wieden, blad harken, snoeien, grasmaaien en schoffelen, soms tot de blaren op mijn handen staan. Je denken vertraagd, je leert veel over plantjes en insecten en het geeft voldoening om later naar een mooie tuin te kunnen kijken vanuit je huis. Iets wat we ook hebben geprobeerd het afgelopen jaar is een eigen moestuintje, hierin moeten we nog veel leren. Behalve een paar tomaten was de oogst schamel ;-). Echter leer je de groenten uit de winkel des te meer waarderen.

Andere ideeën voor ‘saaie’ hobby’s:

 • Fietsen
 • Haken/breien
 • Koken/bakken
 • Bordspelletjes
 • Naaien
 • Houtbewerken
 • Schilderen/tekenen
 • Puzzelen
 • Sleutelen aan fietsen of auto’s

 

Wat zijn jullie saaie hobby’s? Hebben jullie nog ideeën om de lijst aan te vullen?

17 gedachten over “Ode aan de saaie hobby

 1. Ik heb óók een saaie hobby: handwerken! Op het moment haak ik met megagrote haaknaald een vloerkleed. Misschien wordt het overigens toch maar geen vloerkleed maar een deken, we gaan het zien…

 2. Ik sluit mij bij je standpunt aan. Al dat extreme, ik word er niet gelukkig van.

  Mijn hobbies? Wandelen (en wandelvakanties), fietsen, boeken lezen (fictie, lekker wegdromen), schrijven, en af en toe brouw ik mijn eigen cider. Maar dat is vooral maanden geduldig wachten.

 3. Ik houd van doelloos fietsen en wandelen, ik krijg er energie van en het is ontspannend!

  Ik vind gamen wel wat minder passief dan tv kijken, ik geniet er daarom meer van.

 4. bible journaling ( tekenen in je bijbel),kleuren.
  Lekker lezen zowel informatief als ontspannen.
  Wandelen…..heerlijk. Lekker saai thuis zitten te zijn.

 5. Haken en een beetje breien. Borduren is ook zo’n lekker langzame hobby. En naast wandelen vind ik joggen ook heerlijk, in mijn eentje een paar kilometers door weer en wind. De naam hardlopen mag het in mijn geval niet hebben laat staan dat er ooit een marathon mee ga lopen. Wat met en voor de kinderen ik ook fijn vindt: lego uitzoeken en bouwen. Dus ja voor saaie hobbies!

 6. Ik heb sinds deze week een nieuwe hobby. Ik vond het altijd al wel leuk, maar probeer er nu een nieuwe dimensie aan te geven. Barbecueën. Van de week een nieuwe barbecue gekocht en een bluetooth thermometer en een mooi boek over barbecueën. Ik ben van plan om low & slow te gaan barbecueën. Dan doe je maar zo 8 uur over 1 stuk vlees. Heerlijk lijkt me dat. in de tussentijd kan ik wat andere hobby’s uitoefenen zoals bier drinken en lezen 🙂 Oh ja, en bloggen natuurlijk.

 7. Hear hear! Vriendin en ik zijn dol op saaie hobbies. Wandelen, de tuin, puzzelen (=programmeren van spreadsheets) voor mij, handwerken voor Vriendin. Allemaal bedoeld om tot rust te komen. Wat we in deze samenleving steeds minder doen terwijl het steeds harder nodig lijkt te zijn…

 8. Wat leuk Noor en vooral ook herkenbaar,

  Wij hebben ook mensen met hobbys als uiteten in sterren restaurants, maratons lopen en dat soort dingen.

  Wij zelf zijn echter zeer bescheiden in onze “saaie” hobbys. Wij gaan wandelen/geocachen (en dan de lange wandeling variant ipv zo veel mogelijk oppikkers), bord spelletjes en lezen.

  Laatst ging het er even over en de reactie was “ow dat zouden wij ook wel willen alleen kunnen wij dat niet want daar hebben we gewoon echt de rust niet voor”. Ik denk dat dat wel heel mooi omschrijft wat je bedoelt in je blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.