Mijn vriendin met €20.000,- schuld bij haar werkgever

Afgelopen vrijdag luidde ik met een glas wijn het weekend in samen met een goede vriendin. Ik ken haar uit mijn studietijd, waar we samen onze afstudeerscriptie hebben geschreven. Uitgebreid bespraken we onze belevenissen en wat ons bezig hield op dat moment.

Onvermijdelijk kwamen na een tijdje mijn emigratieplannen ter sprake en ook nu noemde ik weer dat het deze zomer dan toch echt gaat gebeuren. Mijn vriendin werd even stil (wat ze niet vaak is!), zette grote ogen op en keek opeens bedrukt. Ze kreeg zelfs tranen in haar ogen! Ik vroeg wat er aan de hand was. Ze legde uit dat haar gevoel tweeledig was. Aan de ene kant besefte ze zich opeens dat onze normale afspraken over een half jaar niet meer zo normaal zouden zijn, dit deed haar verdriet. Aan de andere kant noemde ze dat ze het zo knap van ons vond dat we deze stap nu toch echt gaan zetten en dat ze dit zo graag zelf ook had gewild. Zelf voelt ze zich klem zitten, samen met haar vriend heeft ze ook al jaren plannen om voor lange tijd te gaan reizen. Telkens gebeurden er weer dingen in hun leven die er voor zorgden dat de reisplannen weer werden uitgesteld. Ze waren niet alleen tijd tekort gekomen de afgelopen jaren, maar ook vooral geld.

Al eerder schreef ik over de ‘heilige graal’ in de geestelijke gezondheidszorg: de GZ-opleiding. Mijn vriendin heeft het geluk dat ze via haar werk een opleidingsplek kreeg aangeboden, waar ze nu al een jaar mee bezig is. Financieel heeft deze opleiding grote consequenties. Ze is een salarisschaal teruggeplaatst voor 2 jaar, waardoor ze nu flink minder verdiend. Volgend jaar januari is ze klaar, en komt ze in de salarisschaal voor GZ-psychologen, een mooi bedrag. Echter heeft ze dan nog een schuld van ongeveer €20.000,- bij haar werkgever vanwege de opleidingskosten, waardoor ze nog 3 jaar in dienst moet blijven om zichzelf terug te verdienen. Deze schuld kan ze echter ook afbetalen na haar opleiding, dan is ze vrij om te gaan en staan waar ze wil.

Hier ligt dan ook het probleem, want €20.000,- is veel geld. Met geen mogelijkheid ziet zij het gebeuren dat ze deze schuld in een keer zou kunnen aflossen. Ik probeer me dan weer voor te stellen hoe dit voor mij was toen ik nog niet bekend was met extreem besparen. Toen leek mij dit ook een enorm hoog bedrag wat ik niet zomaar bij elkaar kon sparen naast mijn ‘gewone’ levensuitgaven (waardoor ik nauwelijks iets over hield per maand). Hoe anders kijk ik hier nu tegenaan, ik kan het me bijna niet meer voorstellen! Het lag op het puntje van mijn tong om te zeggen: ‘Als je nu begint met sparen, heb je die €20.000,- al bijna bij elkaar wanneer je het diploma op zak hebt!’.

En toch zeg ik het niet… Waarom niet? Bang voor de vragen die gaan komen, bang voor afkeuring en bang voor het beïnvloeden van onze vriendschap. Want extreem besparen zou betekenen dat ze niet meer 3 keer per jaar naar een zonnige vakantiebestemming kan, of elk weekend in de stad gin tonics kan drinken, of elke maand nieuwe kleding kan kopen… Meer dan ik hecht zij waarde aan het hebben van een interessant leven waar zien en gezien worden een grote rol spelen. Keur ik dat dan af, omdat ik dat veel minder belangrijk vind? Hoe leg je iemand uit dat je ook een fantastisch leven kunt leiden en je nog steeds veel vrienden over houdt als je minder geld uitgeeft? Dat het hebben van financiële vrijheid zo heerlijk voelt?

Ik ben bang dat ze me niet zal begrijpen en dat het voor meer afstand tussen ons gaat zorgen terwijl de vriendschap me zo dierbaar is. Dus ik houd mijn mond en leef mee met mijn vriendin, die vast zit in haar leven en haar dromen niet kan waarmaken door het gebrek aan geld.

Herkennen jullie dit? Besluiten jullie vaker je mond te houden of juist open te doen?

Een gedachte over “Mijn vriendin met €20.000,- schuld bij haar werkgever

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.