En toen ging onze auto kapot…

Al eerder schreef ik over ons auto-dilemma: wegdoen of niet? We reden vooral in het weekend, ongeveer 4 keer per maand. Ook al was het een goedkope auto, dat stilstaan kostte ongemerkt toch een boel geld. Rationeel was de keuze wel gemaakt: hij moest weg. Maar emotioneel was het een stuk lastiger, hij gaf ons namelijk ook veel vrijheid en plezier: op zondagochtend naar het bos rijden, gezellig kletsend naar de andere kant van het land voor familiebezoek, op vakantie met de tent achterin… Nee, dan nog maar een maandje uitstellen die keuze. En toch schrijf ik dit artikel in de verleden tijd.

Het jaar 2019 was nog maar een paar dagen jong, toen onze geliefde vierwieler het op de snelweg begaf. Een vreemd tikkend geluid, een raar gevoel in het gaspedaal, een olielampje wat nog 3 keer knipperde en een teruglopende snelheidsmeter waren zijn laatste stuiptrekkingen. De ANWB-meneer deed mij met gepast medeleven de trieste mededeling dat reparatie van het motorblok ongeveer evenveel zou kosten als de marktwaarde van onze auto. Ik heb alle kastjes en vakjes leeggehaald, de sleutel bij het tankstation achtergelaten en hem nog een klopje op zijn motorkap gegeven. Die maandag daarna is hij weggesleept en overgedragen aan de sloop. Een schamele €125,- kregen we nog als sloopwaarde.

Auto Spanje.png
Hier nog een keer in volle glorie

Een flinke tegenvaller, want ik had eigenlijk gehoopt hem nog wel te kunnen verkopen voor €1800,- wanneer we zouden gaan verhuizen. Echter werd mijn leed al snel verzacht, mede dankzij de excelsheets die we trouw bijhouden.

De wegenbelasting kostte ons namelijk €15,- per maand, verzekering €55,- en benzine gemiddeld €70,- per maand. Daarnaast zou hij in april weer voor een APK en kleine beurt naar de garage moeten, wat in het gunstigste geval zo’n €250,- zou kosten (maar vaak is gebleken dat we wat minder geluk hadden). Al met al zouden wij dus nog minimaal (7 x €140,- + €250,- =)  €1230,- kwijt zijn geweest tot augustus. Dan valt die verkoopopbrengst opeens nog wel mee.

Ook besefte ik me pas toen hij daadwerkelijk kapot was gegaan dat ik me toch al die tijd wel een beetje zorgen had gemaakt om onze auto. Ik was me zeer bewust van zijn leeftijd en zag de kilometerstand steeds verder oplopen. De kans werd steeds reëler dat hij er een keer mee op zou houden, mogelijk met hoge kosten tot gevolg. Ook was ik altijd wel een beetje bang om er schade mee te rijden en zag ik met pijn in mijn hart hoe onze auto steeds verder aftakelde, door ons eigen gebruik maar ook door toedoen van anderen. Nu had ik deze zorgen opeens niet meer!

De nadelen die we zonder auto tot nu toe hebben gemerkt, vallen nog erg mee. We hebben onze vakantieplannen om moeten gooien want een vakantie naar Normandië met de auto zat er niet meer in. We gaan nu toch maar vliegen (oh de schaamte) naar Ierland, waar we een meerdaagse wandeltocht gaan doen. Verder moet het eerste familiebezoek zonder auto nog komen, gelukkig waren de feestdagen net achter de rug! We zullen ons dus weer ouderwets moeten laten ophalen bij een treinstation, maar dat overleven we vast ook wel. Tot nu toe ben ik blij dat onze auto het heeft opgegeven en we zijn verlost van ons auto-dilemma, maar misschien piep ik over een aantal maanden anders. Dan laat ik het jullie uiteraard weten 😉

Hebben jullie een auto? Kennen jullie dit dilemma?

5 gedachten over “En toen ging onze auto kapot…

  1. Ai, dat is een tegenvaller. Maar inderdaad helpt het wel gelijk bij het besparen, want een auto is eigenlijk best duur. En ook wel heel goed voor het milieu natuurlijk :-).

  2. Dankjewel voor dit stuk over een kapotte auto. Mijn moeder heeft ook vaak zulke wagens die goedkoop gekocht zijn en dan veel aan reparatiekosten kosten. 125 euro voor de sloop is wel heel weinig. Een motorblok vervangen kost ook wel veel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.