Energie, water en douchewekkers

Ongeveer een half jaar geleden schreef ik al een blog over onze energiekosten, tijd voor een update over het afgelopen half jaar! Ik moet zeggen: niet alle regels hebben stand gehouden, ik ben iets milder voor mezelf geweest dan ik me voor had genomen. Eens kijken wat voor effect dat op de energiekosten had.

De verwarming niet hoger dan 19◦C

Eigenlijk was het mijn voornemen vlak voor de winter om de verwarming niet hoger dan 18,5 ◦C te zetten, maar in december (toen het begon te vriezen) heb ik deze regel snel overboord gegooid en zette ik de verwarming op 19◦C. Tot nu toe hebben we een redelijk milde winter gehad en was dit prima te doen.

Verwarmingsmanagement

Nog steeds staat de verwarming alleen maar aan wanneer we ’s avonds thuis zijn. De rest van de dag staat hij doordeweeks op 16◦C, de katten hebben immers ook binnen hun winterjas aan in de winter ;-).

Het terugdraaien van de verwarming een uur voor we gaan slapen kan nog wel wat strakker worden gehanteerd, vaak draai ik hem pas terug wanneer we echt naar bed gaan.

Douchewekker

Nou, dit is wel het faalpunt van mijn goede voornemens. Al sinds het ietsje kouder werd (half oktober) heb ik de douchewekker alleen nog maar aangeraakt tijdens het schoonmaken van de badkamer. Al vaker kerm ik na het werken dat ik in bad wil, maar die hebben we helaas niet. Een warme douche in de avond is mijn ontspanning en cadeautje aan mezelf, zeker na een lange werkdag kan ik hier even helemaal van opkikkeren. Ook al zie ik tijdens mijn lange douchebeurt smeltende poolkappen, verdrinkende ijsberen en overstromende rivieren voor me, het weerhoudt me er niet van te lang onder de douche te staan. Wel weet ik dat het makkelijker wordt om korter te douchen zodra het warmer wordt buiten. Over een maand zal ik eens testen of die wekker het nog doet.

Bewuster koken

Dit gaat redelijk goed. We gebruiken vaker onze pannendeksels en het lukt me steeds beter om de hoeveelheid water voor een kop thee in te schatten zodat ik niet meer water kook dan ik nodig heb.

Wisselen van energiemaatschappij

Vorig jaar hebben we gebeld naar onze energiemaatschappij om een nieuw scherp tarief te vragen. Hier ging het bedrijf toen welwillend in mee: we mochten nog een extra jaar gebruik maken van de welkomsttarieven en de bijbehorende bonus. Vorige maand hebben we opnieuw gebeld en dat gesprek verliep ongeveer zo:

Telefonist: ‘Wat is uw huidige verbruik?’

Rik: ‘1100 Kwh stroom en 700m3 gas.’

Telefonist: ‘Dat kan niet, dat is te laag. U woont met 2 personen zei u?’

Rik: ‘Ja dat klopt en dat is toch echt ons verbruik.’

Telefonist: ‘Weet u dat zeker meneer? Dat is namelijk wel heel erg laag.’

Rik: ‘Uh, u kunt toch zelf onze gegevens inzien? Kijkt u zelf maar in het systeem.’

Telefonist: ‘O, ik zie het hier inderdaad staan, het klopt. Nou, dan kunnen we u geen gunstigere tarieven bieden dan ons huidige bod.’

Opnieuw kregen we een welkomstbonus aangeboden. Maar daar zit een addertje onder het gras: de bonus geldt pas wanneer we een jaar energie zouden afnemen. Aangezien het ons plan is om eind deze zomer te gaan verhuizen, zullen we geen volledig jaar energie afnemen. We zochten daarom naar een energiemaatschappij die scherpere tarieven bood en die hebben we gevonden.

Nou, nu zijn jullie natuurlijk benieuwd naar onze energiekosten van het afgelopen jaar! Onze jaarafrekening komt eind maart, maar ik kan in de app wel een inschatting maken.

Het is ons gelukt om elke maand te besparen, behalve in oktober. Hiervoor is een logische verklaring: wij zijn de afgelopen twee jaar in oktober twee weken op vakantie geweest. Vorig jaar kwam er een vriendin elke dag onze katten eten geven en dit jaar bleef een andere vriendin twee weken in ons huisje wonen om op de katten te passen. We zijn erg blij dat ze dit wilde doen en vinden het die 4 euro extra kosten zeker waard 😉

Wat daarnaast mee speelt is dat de winter vorig jaar strenger was, waardoor ons gasverbruik in 2017 een stuk hoger was. Ons energieverbruik is dit jaar een stuk hoger en hiervoor heb ik nog geen verklaring kunnen vinden. Mijn voornemen voor de komende maanden is om in ieder geval mijn laptop sneller uit te doen wanneer ik hem niet meer gebruik en de lampen eerder uit te doen wanneer we het licht daar niet meer nodig hebben.

Hebben jullie nog energietips om de kosten nog verder omlaag te brengen? Wat is jullie energieverbruik?

16 gedachten over “Energie, water en douchewekkers

 1. Nou zeg Noor…. zo’n douchewekker kopen en die dan niet gebruiken… dat is pas ècht slecht voor het milieu en je budget……

  Heb je al uitgerekend en bedacht hoe je dat gaat compenseren?

  🙂

  1. Bedankt voor je kritische reactie! Volgende week heb ik vakantie, dan zal ik een week niet douchen, dat lijkt me wel een flinke besparing.

 2. Tips?! Lekker bij de Starbucks / McD gaan zitten met je laptop en geen consumpties kopen (thermoskan mee). Of is dit net een brug te ver 😉

 3. Jullie gebruiken serieus weinig energie zeg. Tappen jullie af bij de buren? Van mij dus geen tips helaas, want ons verbruik ligt een stuk hoger.
  Dat je die douchewekker niet gebruikt, snap ik wel. Bij ons komt die er niet in. De douche is bij mij de wekker. Pas dan word ik een beetje wakker. Dus om de relatie een beetje gezellig te houden, leek het ons beter die maar niet te gebruiken.

 4. Haha! Zo’n douchewekker heb ik ook. Ook een tijdje fanatiek gebruikt. Maar ik merk nu dat douchen voor mij ook een vorm van ontspanning is. Jullie energieverbruik ziet er mooi uit zeg. Nieuwbouwhuis? Of heel goed geïsoleerd? 🙂

  1. Gerenoveerd appartementje van 57m2, dus klein en goed geïsoleerd. Zou qua isolatie niet meer anders willen, heerlijk! 🙂
   En misschien moeten we een opvang regelen voor al die arme werkeloze douchewekkers… Ze gingen zo’n goedbedoelde groene toekomst tegemoet

 5. Tips die ik zelf zoveel mogelijk toepas:
  Thermostaat heeft vaak een menu. Hier gaat hij altijd om 22:00 naar 15 graden, nooit omkijken meer naar.
  Gordijnen/zonwering open, zodat het huis vanzelf opwarmt.
  Een literfles of baksteen in je spoelbak van het toilet.
  Al je apparatuur ‘s avonds op één centraal punt opladen, volgende ochtend stekkerblok uitzetten.
  Vaatwasser na 23:00u starten (bij dubbeltarief)
  Restant waterkoker in een thermosfles naast je waterkoker gieten, warmte blijft behouden tot volgende kop thee.
  Koud douchen, dit is echt een goede wekker en een ontspanningsoefening(ademhaling weer tot rust brengen terwijl je staat te douchen) en je bent daarna (gek genoeg) lekker warm, dus kan de kachel uitblijven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.