Een jaar geen kleding kopen: 10 maanden verder!

Per 1 juni 2018 besloot ik om mezelf voor een uitdaging te stellen: een jaar geen kleding kopen. Ik besefte me namelijk steeds meer dat mijn geluksgevoel niet afhankelijk was van de aankopen die ik deed. Daarnaast kostte kleding mij stiekem toch nog best veel geld, ondanks dat ik meestal tweedehands kleding kocht en ik relatief gezien een kleine garderobe heb. Tenslotte is kleding een arbeidsintensief product waar de kostprijs eigenlijk nog veel te laag ligt. De daadwerkelijke prijs wordt betaald door de goedkope arbeidskrachten die de kleding maken. Ook wordt het milieu zwaar belast bij het maken van kleding; het kost veel schoon water en energie om kleding te maken en te vervoeren.

Zo, mijn punt lijkt me duidelijk;-).

Inmiddels heb ik 10 maanden geen kleding gekocht. Alhoewel… het is tijd voor een kleine biecht: ik heb wel voor onze vakantie naar Ierland afgelopen maand geïnvesteerd in een regenbroek van €90,-. Technisch gezien kleding, maar het is niet iets waar ik een heel goed gevoel aan ontleende en wat trots in mijn kledingkast hangt. Hopelijk wel een investering waar ik tientallen jaren mee vooruit kan en waar ik veel plezier aan ga beleven. Ook is deze regenbroek van een duurzaam merk, gemaakt om lang mee te gaan en de productie heeft het milieu zo min mogelijk belast. Deze kledinguitgave vergeef ik mezelf dus.

Het niet kopen van kleding gaat nu een stuk onbewuster, het kost me nog maar weinig moeite. Ik kom weinig in de stad, maak me steeds minder zorgen om wat anderen zouden kunnen denken en ben minder jaloers op de nieuwe kledingstukken van anderen. Wel merk ik dat mijn garderobe qua kwaliteit steeds verder achteruit gaat. Er hangen nog een aantal kledingstukken in de kast die ik een tijd terug bij de Zara en H&M heb gehaald. Hier verschijnen langzaam kleine gaatjes in of ze raken verwassen. Deze kledingstukken draag ik vooral nog in het weekend of binnenshuis omdat ze zo lekker zitten, maar moeten eigenlijk vervangen worden. Het gedeelte van mijn garderobe wat geschikt is voor mijn werk, wordt dus langzaam steeds iets kleiner.

Ook mijn BH’s komen van de H&M, omdat die mij nu eenmaal goed passen. Maar intussen vertonen mijn 2 lievelings BH’s overduidelijke slijtage sporen. Bij een BH steekt de beugel uit en ook is het model er bij beiden na zo vaak dragen en wassen redelijk ver te zoeken. Op 1 juni zal ik dus waarschijnlijk als eerste op zoek gaan naar 2 mooie nieuwe BH’s en gooi ik met een goed gevoel mijn oude weg: ze hebben ruimschoots dienst gedaan. Verder wordt het tijd voor een nieuw paar sneakers. De sneakers die ik nu heb zitten nog steeds lekker, maar heb ik ondertussen ook alweer 4 jaar. Voor een weekend dag of avondje uit zijn ze nog prima, echter zijn ze niet meer netjes genoeg voor mijn werk.

De afgelopen maanden heb ik telkens €25,00 euro opzij gezet voor kleding, omdat ik wist dat ik per 1 juni weer nieuwe kleding zou kopen. Nu zit er €175,00 in mijn spaarpotje en dat zal nog oplopen tot €250,00 per 1 juni. Ik vind het geen probleem om dit geld uit te geven aan kleding, maar het moet dan wel aan een aantal eisen voldoen:

 • De kleding moet lekker zitten. Kleding die ik veel heb gedragen het afgelopen jaar zat vooral erg lekker. Een aantal mooie maar strakke, synthetische of ongemakkelijke kledingstukken is veel blijven hangen in de kast en is dus het geld niet waard.
 • De kleding moet neutraal van kleur en gemakkelijk te combineren zijn. Ik houd bijvoorbeeld erg van grote wijde vesten met daaronder een shirtje. Laagjes en combineren maakt dat je toch vaak het idee hebt dat je weer een nieuwe outfit aan hebt met bestaande kledingstukken. Kleding met drukke prints of opvallende kleuren vindt ik sneller niet meer leuk en blijft vaak hangen omdat ik er niet voor in de stemming ben.
 • Ik moet de kleding aan kunnen naar mijn werk. Kleding die ik vooral thuis aan doe is vaak oud, verwassen, ruim vallend en zacht. Sommige kledingstukken deed ik enkele jaren terug wel aan naar mijn werk, maar zijn nu door slijtage niet meer geschikt. Ik wil geen kleding kopen met als enige doel om het thuis als ‘chillfit’ aan te doen, die garderobe is al uitgebreid genoeg ;-).
 • De kleding moet zo duurzaam mogelijk zijn. Nieuw geproduceerd door een duurzaam merk, of tweedehands. Ik wil niet meer naar goedkope kledingketens gaan waarvan kleding snel slijt of minder mooi wordt. Ik heb mezelf nu namelijk bewezen dat ik het geen probleem vind om lang dezelfde kleding te dragen, maar dan moet die kleding dit ook aan kunnen.
 • Ik moet het al een tijd willen. Een jaar lang heb ik namelijk mogen nadenken over kledingstukken die ik graag zou willen en die nog ontbreken in mijn kledingkast. Een paar van deze kledingstukken zit al lange tijd in mijn hoofd en wil ik dus ook echt graag, ongeacht wat er in de mode is op dat moment. Deze kledingstukken mag ik dan ook aanschaffen van mezelf.

Inmiddels heb ik ook 2 mensen verteld van mijn uitdaging. Beiden spraken hun bewondering uit, maar zag ik ook wat verward kijken. Een goede vriendin van me vond het erg knap maar zei ook meteen dat ze het zelf nooit zou kunnen. Ik probeerde uit te leggen dat mijn geluk niet afhankelijk is van de kleding die ik koop, maar het lampje leek bij haar niet echt te gaan branden.

De andere persoon was mijn moeder, een vervend koopjesjager en groot liefhebber van kringloopwinkels. Bij elk bezoek laat ze me vol trots haar nieuwe (soms vernaaide) aankopen zien en daarbij vertelt ze dan dat ze maar enkele euro’s gekost hebben. Tijdens mijn laatste bezoek vertelde ik dat ik al sinds juni geen kleding had gekocht en dat ik me hier volledig gelukkig bij voelde. Ook wat verward keek zij me aan: ‘Maar dingen slijten toch ook, zoals ondergoed?’ Toen ik hierop zei dat kleding echt wel een jaar mee kan gaan en niet binnen dat jaar van je lichaam valt, leek ze de neiging te voelen zichzelf te verdedigen en somde ze op wat zij toch echt nodig had gehad en hoe lang ze hiermee deed. Ik heb het onderwerp hierop maar veranderd, omdat de boodschap een beetje verloren ging en ik niet langer wilde dat mijn moeder zich ongemakkelijk voelde.

Het verbaasd me toch telkens weer hoezeer mensen vast zitten in het patroon van het kopen van spullen en het geluksgevoel dat ze hieraan denken te ontlenen. Eenieder verzint excuses voor zichzelf om deze aankopen te rechtvaardigen maar lijkt zich weinig bewust van de mogelijkheid om deze gewoonte te doorbreken. Ook vinden mensen het belangrijk hoe anderen hen zien, waardoor het dragen van tweedehands kleding is uitgesloten en het volgen van de mode erg belangrijk blijft.

Stiekem hoop ik dat mijn uitdaging anderen kan inspireren om zelf ook minder kleding te kopen of een tijdje geen kleding te kopen. Ik heb nog 2 maanden te gaan!

Al toe aan een uitdaging? Hoe lang zou jij geen kleding willen kopen?

Lees hier verder:

Een jaar lang geen kleding kopen

Vier maanden op weg – Een jaar geen kleding kopen

De finale van 1 jaar geen kleding kopen: nog 1 maand te gaan!

Mijn eerste shopsessie na een jaar lang geen kleding kopen

11 gedachten over “Een jaar geen kleding kopen: 10 maanden verder!

 1. Vroeger kocht ik ook best vaak nieuwe kleding. Tegenwoordig een stuk minder. Mijn kast hangt vol kleding en het meeste draag ik zelden of nooit. Best zonde, dus vandaag de dag koop ik een stuk bewuster en daarmee ook gelijk veel minder.

  1. Klinkt goed! Inderdaad hebben de meeste mensen naar mijn idee meer dan genoeg kleding en te weinig gelegenheden om het allemaal te dragen, zonde!

 2. Knap hoor! En goed bezig.
  Merk ook zelf de laatste paar jaar dat ik (on-) bewust ook minder kleding koop.
  Het laatste wat ik kocht was sportkleding omdat gestart ben met sporten enige tijd geleden.
  En volgens mij in december een oversized blouse met een tregging. Die kan ik zowel voor t werk als een feestje aan.
  Die treggings zijn mijn favoriet en vrijwel altijd zwart. Als ze wat verkleuren verf ik ze zelf..niet milieu vriendelijk waarschijnlijk maar toch beter dan weer een nieuwe.
  Al met al valt het mij best mee dat minder kopen als je eenmaal gewend bent en voelt niet als een straf.

  1. Daar sluit ik me helemaal bij aan! Zodra je het idee van ‘nieuwe kleding moeten’ loslaat, kun je met veel minder prima gelukkig zijn.

 3. Best wel knap hoor. Een jaar geen mooie bh’s, strings en lingerie kopen zou ik nog het moeilijkst vinden denk ik.
  Ik verwen mezelf daarmee.
  Het slijt misschien niet in een jaar maar is dat niet iets wat.je eigenlijk toch altijd wel tiptop in orde wilt houden voor jezelf of je (toekomstige) partner?

  1. Ik denk dat ieder bepaalt wat hij/zij belangrijk vindt om geld aan uit te geven. Tuurlijk wil ik er leuk en verzorgd uitzien, maar voor mij is het hiervoor niet nodig een kast vol ondergoed te hebben waarvan alleen de fijne setjes regelmatig gebruikt worden (zo werkt het tenminste bij mij;-)). Voor jou geven die uitgaven je veel vreugde en dat is ook belangrijk en helemaal oké!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.