Emigreren | Katten mee naar Nieuw Zeeland: de eerste stappen (en kosten)

We wisten dat het een duur grapje zou worden om onze twee haarballen mee te nemen naar de andere kant van de wereld. Mede daarom overwogen we een tijdje om ze in Nederland te laten. Maar na het afwegen van de voor- en nadelen hebben we besloten om ze wel mee te nemen. Vervolgens hebben we ons verdiept in de regels (want dat zijn er nogal wat!). Onze dierenarts is hier tot nu toe ook heel behulpzaam in geweest. Hier volgt het eerste deel van onze voorbereidingen.

Gelukkig waren we er op tijd bij want de rabiës inenting moet bij voorkeur 6 maanden van tevoren worden gegeven zodat er voldoende antistoffen aangemaakt kunnen worden. Ook kan de dierenarts in de tussenliggende maanden in het internationale paspoort van de kat de gezondheidschecks en overige inentingen bijhouden, zodat er voldoende bewijs is dat onze katten echt gezond zijn.

Na de rabiësinenting moeten de katten 2 weken later opnieuw naar de dierenarts om bloed af te laten nemen. Dit bloed wordt naar een speciaal laboratorium in Nederland gestuurd waar het op antistoffen wordt getest. Het wachten op de uitslag duurt opnieuw 2 weken. Bij voldoende antistoffen wordt er een aantekening in hun paspoort gemaakt, bij te weinig moeten ze opnieuw worden ingeënt. Kiwikitten was als eerste aan de beurt en al snel bleek dat zij voldoende antistoffen in haar bloed had, hoera!

Kattenparkeerplaats
De ‘kattenparkeerplaats’ in de wachtkamer

Bij Kiwikat liep het proces allemaal wat stroever. Twee weken na de bloedafname werden we gebeld: het bloed wat was afgenomen was zoek geraakt! De dierenarts had het wel verzonden, maar het lab heeft het nooit gekregen… We zijn blij dat we nog genoeg voorbereidingstijd hebben, anders had het ons flink in de problemen kunnen brengen. We moesten dus opnieuw met Kiwikat naar de dierenarts (wat al niet zijn favoriete bezigheid is…) en daarna weer 2 weken wachten op de uitslag.

Vorige week werden we gebeld door de dierenarts dat ook het bloed van Kiwikat goed is! Beide katten hebben dus voldoende antistoffen. Er zijn nog een aantal vervolgstappen die we moeten nemen, maar dat kan pas wanneer bekend is wanneer we gaan vliegen. Voor nu zijn we dus even klaar.

Wat heeft dit ons tot nu toe gekost?

Kiwikat Kiwikitten
Controleafspraak 1 €21,00 €21,00
Rabiësinenting €10,50 €10,50
Internationaal paspoort €  7,50 €  7,50
Controleafspraak 2 €21,00 €21,00
Bloedafname €29,40 €29,40
Bloedonderzoek €90,60 €90,60
Totaal €360,00

 

Ben je van plan om naar het buitenland te verhuizen en je huisdieren mee te nemen? Begin dan op tijd. Sommige zaken moet je ver van tevoren regelen en er kan altijd iets misgaan waardoor sommige dingen langer duren.

Voor meer informatie over het meenemen van dieren naar Nieuw Zeeland: https://www.govt.nz/browse/immigration-and-visas/bringing-things-into-nz/bringing-pets-into-new-zealand/

https://www.mpi.govt.nz/importing/live-animals/pets/steps-to-importing-cats-and-dogs/

Eerdere blog over het meenemen van onze katten:

Emigratie dilemma: Katten mee of niet?

5 gedachten over “Emigreren | Katten mee naar Nieuw Zeeland: de eerste stappen (en kosten)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.