Iets duurs gekocht omdat ik het verdiende (ha!)

Een van de eerste dingen die ik las toen ik me begon te verdiepen in extreem besparen was dat het uitgeven van geld ‘omdat je de aankoop verdiend’ geen goed idee is. Ongemerkt geef je hierdoor teveel geld uit en lukt het sparen niet. Je zorgt dus beter voor jezelf wanneer je het afleert om jezelf te verwennen met het kopen van spullen. En tóch heb ik vorige maand iets duurs voor mezelf gekocht, gewoon omdat ik het verdiende.

De afgelopen twee jaar ben ik druk bezig geweest met het letten op mijn uitgaven. Ik heb veel gewoontes afgeleerd en ik heb het belonen van mezelf door het kopen van nieuwe spullen zoveel mogelijk vermeden. In het begin voelde dit vooral als het straffen van mezelf, maar net zoals met alle gewoontes voelde het na een tijd als de nieuwe norm en hield ik tegelijkertijd veel meer geld over!

Maar vorige maand heb ik dan toch voor €45,00 een nieuw paar oorbellen gekocht, geheel tegen mijn principes in.

De afgelopen maanden had ik het lastig… ik was vaak moe en gespannen door te lange tijd zonder vakantie, de donkere wintermaanden en een hoge werkdruk. Op mijn eerste (zonnige!) vakantiedag liep ik door de stad met twee missies: boeken halen bij de bibliotheek voor de vakantie en naar die grote sieradenwinkel om mezelf eens goed te trakteren. Ik heb een uur in de winkel rondgelopen en werd door de lieve winkeldames met rust gelaten omdat ze doorhadden dat ik tijd nodig had voor het maken van de keuze. Uiteindelijk heb ik prachtige oorbellen gevonden die ik met een licht gevoel van spanning afrekende, want eigenlijk zei mijn verstand dat dit toch echt veel teveel geld was. Gelukkig ben ik niet goed in rekenen, want wanneer ik had uitgerekend wat dit geld over 30 jaar beleggen waard was geweest (een welbekend FIRE-argument) had ik ze vast van schrik teruggelegd.

IMG_9508
Tadaa!

Nu draag ik mijn oorbellen bijna elke dag en voel ik me mooi als ik ze in heb. Ook symboliseren ze mijn maanden van hard werken en doorzetten, waardoor ik ze nog mooier vind.

Sinds twee jaar ben ik bezig met extreem besparen en het blijft zoeken naar de juiste balans tussen geld sparen en leven. Wat ik na deze aankoop merk, is dat ik veel meer kan genieten van sommige (luxe) aankopen omdat ik vind dat ik ze echt heb verdiend. Ook heb ik over de aankoop van deze oorbellen lang nagedacht, het plannetje ontstond namelijk al enkele weken daarvoor. Waar ik vroeger elke maand vond dat ik een dure aankoop verdiende omdat ik hard had gewerkt, vind ik dat nu na een half jaar. Voor mij werkt deze balans beter.

Wat hebben jullie onlangs gekocht dat jullie eigenlijk te duur vonden? Wat maakte dat je het toch hebt gedaan en hoe voelt dat nu?

2 gedachten over “Iets duurs gekocht omdat ik het verdiende (ha!)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.