Hoe herken je een extreme spaarder in het wild?

Ben jij ook zo enthousiast over extreem besparen, FIRE en HOT en wil je er graag over praten? Maar vind je het ook spannend om het met anderen te bespreken wanneer je niet zeker weet of ze hetzelfde denken over geld als jij? Hier vind je een lijst met kenmerken die jou kunnen helpen om de extreme spaarder in jouw omgeving te spotten!

Waar ‘hij’ staat kan evenzogoed ‘zij’ staan.

Eetgewoonten

Flexitariërs, vegetariërs of veganisten

Extreme spaarders hebben er geen moeite mee om geen vlees te eten. Ze doen dit om verschillende redenen: het is goedkoop, diervriendelijk, gezond en goed voor de planeet. Sommigen gaan nog een stapje verder en eten helemaal geen vlees en vis of dierlijke producten meer.

Lekker eten

Eten vinden extreme spaarders belangrijk, maar dat hoeft niet duur te zijn! De spaarder zul je niet vaak aantreffen in dure en luxe eetgelegenheden. Ook is hij niet op de hoogte van de nieuwste eetgelegenheden in de buurt. Wel geeft de spaarder geld uit aan thuis koken. Zo bezit hij een mooie keuken met alle gemakken, een grote barbecue, hooikist of slowcooker en bezit hij vele kookboeken. De spaarder maakt vaak dingen zelf die veel mensen kant-en-klaar kopen, omdat het goedkoper en lekkerder is. Zo brouwen spaarders hun eigen bier, bakken ze hun eigen brood of maken ze zelf hummus.

Moestuin

Veel extreme spaarders hebben een moestuin waarin ze voor eigen gebruik groenten telen. De planten die hier in staan, kweken ze vaak zelf op uit zaadjes. Ongedierte proberen ze met milieuvriendelijke middelen te bestrijden of zetten ze hoogstpersoonlijk uit hun tuin.

Eten meenemen

Extreme spaarders nemen waar mogelijk het liefst hun eigen eten mee. Een gekochte lunch tijdens normale werkdagen is bijvoorbeeld uit den boze. Ze nemen altijd een fles water en het liefst ook een kleine versnapering mee tegen door honger ingegeven impulsaankopen. Ook koffie kopen onderweg gebeurt niet vaak, liever nemen ze een thermosbeker met thuis gezette koffie mee.

Hobby’s

Wandelen

Extreme spaarders wandelen veel. Soms met een hond of een kind en soms alleen. Ook zijn ze in de winter veel buiten te vinden. Ze wandelen omdat het gezond is, ze kunnen nadenken, tot rust komen en gratis is.

Reizen

Geen goedkope hobby en daarom misschien verrassend, maar spaarders houden van reizen! Vaak zijn ze al op veel verschillende plekken geweest, waar ze mooie foto’s maken en nieuwe mensen leren kennen. Je zult ze niet snel vinden in all inclusive resords of cruises. Vaak proberen ze van de gebaande paden te raken en zelf op ontdekking te gaan.

Tuinieren

Extreme spaarders vinden het leuk om te tuinieren, het liefst zo goedkoop mogelijk. Zo doen ze erg veel zelf, van straten maken tot hout hakken. Ze houden van groene tuinen dus een bestraatte tuin of veel grind zul je niet snel zien.

Technologie

Spaarders houden vaak van cijfers, tabellen, grafieken, onderzoeken en meten. Ze zijn goed met Excel en weten veel van de ontwikkelingen op technologiegebied. Ook houden ze van gadgets, waar ze soms veel geld voor over hebben. Maar nooit zonder eerst grondig onderzoek te doen naar de beste koop.

Lezen

Vaak zijn extreme spaarders goed geïnformeerd over allerlei zaken. Ze lezen de krant, onderzoeksartikelen, blogs en boeken. Extreme spaarders zijn meer geïnteresseerd in achtergrondartikelen of analyses, dan in het dagelijkse nieuws. Er zijn gelukkig ook veel boeken geschreven over sparen!

Hobby’s die je niet snel zult zien bij extreme spaarders: shoppen, verzamelen van dure objecten die in de verpakking moeten blijven, uit eten of naar cafés gaan, dingen in de lucht (vliegen, parachutespringen, ballonvaren) en het bezoeken van beurzen (huishoudbeurs, lifestylebeurs of interieurbeurs).

Wonen

Huis

Je zult een extreme spaarder niet snel in een villawijk zien wonen. Meestal wonen ze juist in hele normale huizen, niet te groot en soms zelfs klein. Dat maakt het ook zo spannend: je buurman kan er zomaar eentje zijn!

Isolatie

Extreme spaarders isoleren hun huis tip top! Het kost veel geld, maar levert je op de lange termijn ook veel op. Ook zullen spaarders nooit voor korte tijd een huis kopen, zodat investeren ook echt zin heeft.

Inrichting

De spaarder schuwt de kringloopwinkel niet, je zult hem daarom niet snel betrappen op een catalogusinterieur volgens de laatste woontrends. Wanneer er wel nieuwe meubels staan, zullen deze vaak van goede kwaliteit zijn, zodat ze lang mee kunnen. Ook houden spaarders van gekleurde muren in hun huis, waarom is niet helemaal duidelijk.

DIY

Oftewel: zelf doen! Hiermee kunnen natuurlijk veel kosten worden bespaard. Ook houdt de spaarder ervan om nieuwe dingen te leren. Had je nooit gedacht dat jouw collega kon stucen of betegelen maar heeft hij dat tijdens zijn verhuizing geleerd…?

Minimalisme

Hoe minder je koopt, hoe meer je spaart. En hoe minder spullen je hebt, des te minder geld je kwijt bent aan onderhoud, schoonmaken en stalling. Extreme spaarders vinden het daarom belangrijk om minimalistisch te leven. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de planeet! De meeste spaarders hebben dus vrij lege huizen, een kleine garderobe en huren geen extra opslagruimte voor hun spullen. Als ze spullen kopen, hebben ze hier vaak lang onderzoek naar gedaan en een bewuste afweging gemaakt. Ze doen namelijk graag lang met hun spullen, zodat het geld goed besteed is. Weet iemand veel van houtkachels, computers, elektrische auto’s, woningisolatie of geluidsinstallaties? Grote kans dat het een spaarder is!

Huisdieren

Extreme spaarders hebben vaak huisdieren, meestal honden of katten. Deze dieren zijn erg belangrijk voor hen en op de verzorging wordt nooit bezuinigd. Ook versturen ze veel foto’s van hun dieren, meestal ongevraagd.

Vervoer

Auto

Spaarders kopen nooit een nieuwe auto, tenzij deze elektrisch is. Ook zullen spaarders nooit een lening afsluiten voor een auto of een auto privé leasen. Als ze een goede deal kunnen sluiten met hun werkgever is het een ander verhaal. Maar veelal zul je ze zien rijden in oudere zuinige auto’s, waaraan ze soms zelfs een naam geven.

Forensen

Het liefst wonen spaarders dicht bij hun werk. Als dat niet mogelijk is, besparen ze natuurlijk op de kosten. Het liefst gaan ze op de fiets naar hun werk, bij een grote afstand wordt geïnvesteerd in een elektrische fiets. Wanneer dit niet kan, is de trein een optie. Niet altijd goedkoper of sneller maar wel beter voor het milieu.

Werk

Eigen baas

Veel extreme spaarders zijn eigen baas. Ze weten goed waar vraag naar is en waar geld mee te verdienen is. Ook vinden ze de vrijheid en flexibiliteit een pre. Meestal werken ze in de IT, doen ze onderzoek en/of geven ze advies aan bedrijven en ondernemers.

Parttime

Extreme spaarders werken gek genoeg ook vaak parttime. Ze hebben een manier gevonden om veel geld te sparen van hun parttime loon. Dit geeft hen de mogelijkheid om alvast een beetje te genieten van het vroege pensioen of de opvoeding van hun kinderen.

Werkplezier

Meestal vinden de extreme spaarders hun werk leuk en zijn ze erg gedreven en gemotiveerd. Iets wat je waarschijnlijk niet verwacht van mensen die zoveel doen om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met werken.

Uiterlijk

Kleding

Hier wordt de kringloopwinkel ook niet overgeslagen, tweedehands kleding is geen probleem voor de spaarder. Er wordt geen kleding gekocht bij grote goedkope winkels. Wat er wordt gekocht, is van goede kwaliteit zodat het lang mee gaat. Er wordt doelgericht gewinkeld en de trends zijn ondergeschikt. Ook kleding van dure merken die opvallend op kleding staan, zul je niet snel bij extreme spaarders zien.

Verzorging

Spaarders zijn geen slonzen, ze vinden het wel degelijk belangrijk om er verzorgd en netjes uit te zien. Maar ze zullen niet snel langs een schoonheidsspecialiste, plastisch chirurg of nagelstudio gaan. Ook zal er aan de kapper niet veel geld worden uitgegeven. Bij vrouwelijke spaarders zal er weinig worden besteed aan make-up of huidverzorging.

Fit zijn

Spaarders vinden het belangrijk om gezond te zijn, waarom zou je anders voor een vroeg pensioen sparen? Goede kwaliteit van leven is belangrijk. Zo zijn ze vaak buiten te vinden en bewegen ze het liefst veel (fietsen, wandelen, hardlopen). Ook eten ze bewust en gezond en weten ze veel van voeding.

Vriendschappen

Cadeaus

Extreme spaarders zullen niet snel dure cadeaus geven waar je weinig aan hebt (zoals een dure wijn of grote bos bloemen). Liever geven ze een ervaring cadeau, iets wat waardevast is of de jarige expliciet heeft gevraagd. Let op: een spaarder is niet vrekkig. Zo zal hij niet snel aankomen met een cadeautje van de kringloop of iets dat hij zelf ooit heeft gekregen.

Activiteiten

De spaarder is sociaal en vindt zijn contacten erg belangrijk. Zo koken ze graag voor vrienden, spelen ze spelletjes, maken ze lange wandelingen of gaan ze samen sporten. Samen uit eten gaan of cocktails drinken voegt voor hen weinig toe. Spaarders zullen altijd proberen een goedkoper alternatief te zoeken voor een duur uitje, zonder dat dit ten koste gaat van de beleving of het samenzijn.

Delen

Spaarders delen hun bezittingen of kennis graag. Hebben ze een boot of barbecue? Dan zullen ze je uitnodigen om hier samen met hen gebruik van te maken. Deze spullen hebben ze om van te genieten, dus ook met anderen. En ze vinden het fijn om anderen te kunnen helpen met hun kennis van bijvoorbeeld: computers, klussen of financiën.

 

Weet jij nog meer? Wie in jouw omgeving verdenk jij?

2 gedachten over “Hoe herken je een extreme spaarder in het wild?

  1. Leuke blog Noor! Heel veel zaken herken ik wel, al ga ik wel iedere maand naar de schoonheidsspecialiste en kunnen wij nog steeds genieten van goede (dure) restaurants :).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.