De finale van 1 jaar geen kleding kopen: nog 1 maand te gaan!

Op 31 mei 2018 begon ik de uitdaging om een jaar geen kleding te kopen. Nu het bijna zover is, onderneem ik nog twee laatste stappen in dit proces.

Uitzoeken

In het afgelopen jaar heb ik maximaal gebruik gemaakt van mijn garderobe. Ik ga daarom van het volgende uit: wat ik dit jaar niet heb gedragen, ga ik nooit meer dragen. Tijd om eens met een kritische blik mijn kledingkast door te gaan en kledingstukken weg te doen die ik niet had gedragen. Het zal je verbazen hoeveel dat nog was! De volgende vragen hebben me geholpen met uitzoeken:

 • Heb ik het dit afgelopen jaar gedragen?
 • Voelde ik me hier prettig in?
 • Zitten er gaten of vlekken in?

Sommige kledingstukken hebben emotionele waarde, omdat ik er mooie herinneringen aan heb of ze ooit graag droeg. Ze zijn al 3 verhuizingen mee gegaan, maar ik heb ze al jaren niet meer aan gehad.

Hierin ben ik streng geweest: ik wil het nu niet meer aan doen, dus weg!

Deze stap doet me opnieuw beseffen hoe weinig spullen we eigenlijk nodig hebben, want ik heb het afgelopen jaar maar een gedeelte van mijn garderobe aan gehad.

Het eindresultaat is een garderobe die kleiner is dan die van Rik! Ik sluit niet uit dat er nog een opruimronde plaats gaat vinden wanneer we gaan verhuizen, maar de eerste stap is gezet.

Sommige van die versleten kledingstukken gaan met pijn in mijn hart weg. En daarom heb ik de volgende stap genomen:

Lijstje opstellen

Ik heb een lijstje gemaakt met kledingstukken die ik vanaf juni wil aanschaffen. Dit zijn kledingstukken die ik al het hele jaar wilde kopen omdat ik ze erg leuk vind, of omdat de vorige editie versleten is doordat het tot mijn favorieten behoorde.

Uiteindelijk wil ik toewerken naar een garderobe waar (bijna) alleen maar kledingstukken in zitten die ik heel graag draag, duurzaam zijn geproduceerd of tweedehands zijn en waar ik me goed in voel. Op het lijstje staat tot nu toe:

 • Sneakers
 • 2 BH’s (lichte en donkere)
 • Blauwe skinny spijkerbroek
 • High waist rok
 • High waist korte spijkerbroek
 • Zwart nauwsluitend shirt met lange mouwen
 • Zomerjurkje

Dit lijstje houdt me bij de les. Dingen die er niet op staan moeten nog even wachten want mijn gedachten hierover kunnen nog veranderen. Ik hoop hierdoor namelijk ook dat ik minder miskopen of impulsaankopen zal doen.

De kleding die ik niet meer wil, gaat mee naar de vrijmarkt op Koningsdag, misschien kan ik er nog iets voor vangen;-). Wat kapot is of overblijft na de verkoop, doe ik in een kledingcontainer.

Ik zal eerlijk zijn: ik kijk er naar uit om weer kleding aan te mogen schaffen. Maar ik denk dat ik mijn kijk op kleding voorgoed heb veranderd. Daarom raad ik iedereen zo’n uitdaging aan.

Lees hier meer:

Een jaar lang geen kleding kopen

Vier maanden op weg – Een jaar geen kleding kopen

Een jaar geen kleding kopen: 10 maanden verder!

Mijn eerste shopsessie na een jaar lang geen kleding kopen

8 gedachten over “De finale van 1 jaar geen kleding kopen: nog 1 maand te gaan!

 1. Hoi Noor, nou je bent er bijna!! En dan heb je het volgehouden om een jaar niets te kopen! Bijzondere prestatie in deze tijd.
  Zelf heb ik dit zo’n drie jaar geleden gedaan en er is inderdaad gebeurd wat je voor jezelf bedacht heb: mijn kijk op kleding en op mode is helemaal veranderd in dat jaar. Ik kocht altijd veel kleding en deed ook fanatiek mee met de laatste modetrends. Kocht ook nooit wat tweedehands.
  Nu koop ik eigenlijk bijna niets nieuws in een jaar afgezien van beha’s, onderbroeken of sokken. Los van de beha’s koop ik die dan wel van een duurzaam merk. Beha’s met beugel in een grotere maat heb ik nog nergens gevonden van een groen merk….
  Verder ruil ik vooral kleding met moeders van school: we hebben mi. twee kledingruilochtenden per jaar. Ik ga nooit meer de stad in om kleding te kopen eigenlijk en ben helemaal losgekomen van de modetrends. Voelt als een bevrijding. Uitverkoop etc doe ik bv niet aan mee . Heerlijk.
  Mijn kledingkast bestaat denk ik in totaal nog uit 50 stukken voor hele jaar en alles draag ik intensief.

 2. Noor

  Bewonderwaardig, hopelijk komt er in juni dan een blogje over welke kledingstukken je gekocht hebt.

  Ik ga met de solden winkelen, en heb deze keer ook een lijstje gemaakt van de kledingstukken/schoenen die stuk zijn gegaan de afgelopen maanden. Ik betrap mij erop dat ik er naar uit kijk om te gaan shoppen. ( Normaal shop ik totaal niet graag )

  Heel veel plezier met het shoppen!

  1. Ik kijk er ook naar uit, maar wil inderdaad vooral letten op het nut van mn aankoop en me niet laten verleiden tot het kopen voor het geluksgevoel. 😉 Jij ook veel shopplezier gewenst!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.