Emigreren naar Nieuw Zeeland | De voorbereidingen (en kosten)

‘En, hoe staat het met jullie voorbereidingen?’ is een vraag die wij vaak krijgen. Ik moet bekennen dat ik soms zelf ook het overzicht een beetje kwijtraak in de vele stappen die wij zetten. Vandaar deze blog, een beetje voor mezelf en een beetje voor Mag… eh, jullie!

September 2017

We zijn begonnen met sparen voor ons grote avontuur. Hoeveel geld hebben we nodig? Na het lezen van veel ervaringsverhalen, het zoeken op websites van de overheid van Nieuw Zeeland en het gebruiken van mijn gezonde verstand kwam ik tot een ruwe schatting van zo’n €10.000,- per persoon. Hiervan hopen wij het volgende te kunnen betalen: vliegtickets, overschepen van onze inboedel, verhuizen van onze katten, opleidings- en testkosten van de IELTS, kosten van visa, kosten van het huren en bewoonbaar maken van woonruimte in Nieuw Zeeland en het opvangen van eventuele maanden zonder inkomsten. Dit laatste geldt dan voornamelijk voor mij aangezien Rik vanuit Nederland op zoek zal moeten naar een baan om überhaupt in aanmerking te kunnen komen voor een visum.

Oktober 2018

We starten voor het eerst met een tastbare voorbereiding: de cursus voor de IELTS. Dit is een taaltest die verplicht is wanneer je in aanmerking wilt komen voor een werkvisum in Nieuw Zeeland (los van het working holiday visum, maar deze geldt alleen wanneer je jonger bent dan 30 jaar en is maar 1 jaar geldig). Elke donderdagavond zitten Rik en ik als twee brave studentjes in de lesbanken en maken we opdrachten. Eerlijk gezegd ligt het tempo van de cursus laag, is het niveau van de overige studenten minder dan dat van ons en gaat de cursus vooral over het halen van een 6.5 op de test. Dit is de minimale score voor veel visa en toelating tot Engelstalige studies. Helaas moet ik van de beroepsgroep voor psychologen gemiddeld een 8 halen… Dit niveau zal ik dus groot en deels door zelfstudie moeten bereiken. Desondanks is de cursus een goede eerste stap en ben ik blij dat we het hebben gedaan.

Hierop volgen enkele maanden waarin we het plannen van de test telkens maar uitstellen, omdat we er zo tegenop zien… 😉

Kosten cursusboeken (tweedehands):     €51,09

Kosten cursus:                                                 €235,00 (x2 = €470,00)

December 2018

Ik heb mijn spaardoel al ruimschoots gehaald. Zoals het een echte spaarder betaamd, ben ik altijd bang dat ik te weinig geld zal hebben, dus spaar ik fanatiek door. Bij Rik gaat het wat stroever, hij geeft elke maand toch wat meer uit dan hij zich had voorgenomen. Voor nu geen probleem omdat hij meteen inkomsten zal hebben wanneer we eenmaal in Nieuw Zeeland wonen.

Deze maand starten we met de volgende stappen richting de emigratie. Zo laten we Kiwikat en Kiwikitten inenten, checken en krijgen ze een internationaal paspoortje (schattig!). Hieronder de kosten tot zover:

Kiwikat Kiwikitten
Controleafspraak 1 €21,00 €21,00
Rabiësinenting €10,50 €10,50
Internationaal paspoort €  7,50 €  7,50
Controleafspraak 2 €21,00 €21,00
Bloedafname €29,40 €29,40
Bloedonderzoek €90,60 €90,60
Totaal €360,00

Om ons nog wat enthousiaster te maken, heb ik stiekem als kerstcadeautje 3 Lonely Planets gekocht van Nieuw Zeeland. Hier bladeren we aan het kerstontbijt samen doorheen…. Het begint al flink te kriebelen!

Kosten: €51,40

Januari 2019

De cursus voor de IELTS test is afgelopen, maar we schuiven het plannen van de daadwerkelijke test nog even voor ons uit. Wel maakt Rik een lijstje van kantoren waar hij wel zou willen solliciteren. Helaas valt het bureau met de kantoorhond op de medewerkerspagina af, bij mij had dit bureau meteen een streepje voor ;-).

Februari 2019

De katten zijn voor nu even helemaal klaar. Ze zijn ingeënt en hun bloedwaarden zijn oké. Uiteindelijk duurt dit proces nog best lang, verkijk je er niet op!

We hebben de IELTS test gepland voor midden mei. Ook al lijkt het nog ver weg, eind februari begin ik toch maar alvast met studeren.

Kosten: €231,00 (x2 = €462,00)

Maart 2019

Rik was in december jarig, maar kon niet aangeven wat hij als cadeautje van mij wilde krijgen (daar kan ik me nou niets bij voorstellen!). In maart is hij er dan toch eindelijk uit;-). Hij wil graag een backpack! We gaan samen de stad in en geven een enorme som geld uit. Gelukkig stonden deze items allemaal op ons lijstje voor onze verhuizing:

Aanschaf Kosten
Backpack Rik €120,00
Daypack Rik € 110,00
Regenbroek (allebei) €180,00
Reishanddoek (allebei) €  22,00
Totaal €432,00

April 2019

Voor het werken in het buitenland moeten onze diploma’s gelegaliseerd en erkent zijn door de Nederlandse overheid. Onze universitaire diploma’s (bachelor + master) gaan daarom eerst naar DUO om ze te legaliseren. Daarna gaan ze langs de rechtbank voor een apostille stempel. Gelukkig behoort Nieuw Zeeland tot de landen met wie Nederland een apostilleverdrag heeft gesloten, waardoor het erkennen van diploma’s makkelijker en goedkoper is. Desondanks jagen we er in een half uurtje (het zijn een paar stempels en krabbels) nog een aanzienlijk bedrag doorheen:

Kosten: €108,00 (DUO per diploma: €6,00, Rechtbank per diploma: €21,00)

Ook starten we met het opruimen van onze spullen. Directe aanleiding is de vrijmarkt op Koningsdag waar we aan willen deelnemen. Maar in ons achterhoofd speelt onze verhuizing een grote rol. Er mogen veel spullen weg, waardoor we meer ruimte hebben in ons huis en minder hoeven over te schepen!

Opbrengsten: €170,00

Tot nu toe hebben we dus samen al €1934,49 uitgegeven. De opbrengsten van de rommelmarkt zijn gestort op onze spaarrekening en komen de volgende uitgaven weer ten goede.

De voorbereidingen zullen elkaar nu steeds sneller op gaan volgen, net als de uitgaven helaas. Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden!

 

Lees meer over onze voorbereidingen tot nu toe:

Hoe wij het visumslagveld hopen te overleven (en een visum krijgen)

We zijn begonnen! Voorbereiden voor de IELTS-test

Emigratie dilemma: Katten mee of niet?

Katten mee naar Nieuw Zeeland: de eerste stappen (en kosten)

 

 

6 gedachten over “Emigreren naar Nieuw Zeeland | De voorbereidingen (en kosten)

    1. Haha, ja dat denk ik ook! Maar uiteindelijk valt het ons nu nog mee. Eens kijken hoe de voorbereidingen voor het transport gaan verlopen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.