Emigreren | Hoe mijn werkgever het nietsvermoedend een stuk makkelijker maakt

Hartkloppingen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, gespannen nek en schouders, frustratie en onzekerheid. Dit zou zo een lijstje met klachten kunnen zijn waarmee mensen zich op mijn werk aanmelden. Echter is dit ‘mijn’ lijstje van klachten van de afgelopen maanden.

Ik werk momenteel als psycholoog bij een doorsnee GGZ-instelling. Mijn werkgever stelt gebruikelijke eisen en betaalt marktconform. Daarnaast houd ik me netjes aan mijn werktijden en zoek ik buiten werktijd ontspanning. En toch heb ik last van bovenstaande klachten.

Het is in de huidige maatschappij niet meer voldoende om ‘gewoon’ goed je werk te doen; je moet succesvol zijn en een carrière nastreven. Het afgelopen jaar heb ik dit geprobeerd door me in te zetten voor het verbeteren van de organisatie. Ook lukte het mij om de meetbare resultaten van mijn behandelingen (voor zover je dat kunt uitdrukken in cijfers) bovengemiddeld te laten zijn. En eigenlijk zou ik me nog meer moeten inzetten om echt stappen te maken in mijn loopbaan…  Collega’s volgen in hun eigen tijd cursussen, lezen vakliteratuur of werken na werktijd aan het verbeteren van behandelplannen.

 

Het huidige systeem heeft psychologische, maar ook ecologische gevolgen. We houden een machinerie in de hoogste versnelling op gang, terwijl we eigenlijk weten dat het niet zo verder kan – Govert Buijs

 

Maar dat lukt mij gewoon niet. Ik heb weinig motivatie of energie om na werktijd nog vakliteratuur door te nemen. Na een fulltime werkweek ben ik op en moet ik bijtanken. Daarbij geeft het werken met cliënten en directe collega’s me plezier, maar stompt de bedrijfsvoering mij af en verlies ik mijn enthousiasme.  Zo werd ik twee weken geleden tijdens mijn functioneringsgesprek niet beoordeeld op de positieve en vakinhoudelijke beoordeling van mijn werkbegeleider of mijn bovengemiddelde behandelresultaten maar op de gaten in mijn agenda waardoor mijn productie tijdelijk tegenvalt. Ook is er binnen de organisatie geen ruimte voor salarisonderhandeling.

Waar ik een paar maanden geleden nog erg kon twijfelen over de negatieve gevolgen van de emigratie voor mijn professionele toekomst, zie ik juist mijn verhuizing nu als een kans. Een kans om dit werkende leven te ontvluchten, waarin alle mensen om mij heen inclusief ikzelf verstrikt lijken te zijn geraakt. Een leven van vroeg opstaan, werken, moe thuiskomen, koken, slapen en weer opstaan. Met als welkome afwisseling de weekenden, die vol staan met sociale dingen of besteed worden aan de noodzakelijke klusjes die de daarop volgende werkweek weer mogelijk maken.

 

Ik lijk in een hamsterwieltje te rennen waarin ik moet blijven rennen om niet over de kop te slaan

 

Ik vind het belangrijk om me bewust te zijn van mijn leven nu, want ik herken de neiging om het carrièreleven te romantiseren zodra ik er een tijdje uit ben. Dan kijk ik op tegen de zakenmensen die zich ’s ochtends met hun koffiebeker en laptoptas naar kantoor haasten in dure kleding waardoor ze belangrijk en druk lijken. Ik zit er nu midden in en ik vraag me heel vaak af waar ik in hemelsnaam mee bezig ben. De dagen schieten voorbij. Ik lijk in een hamsterwieltje te rennen waarin ik moet blijven rennen om niet over de kop te slaan. Ik mis zingeving en tijd om me bewust te zijn van mijzelf.

Wat ik in Nieuw Zeeland zou willen doen is me nog een raadsel en dat voelt erg ongemakkelijk. Maar ongemak hoort bij het maken van grote veranderingen en het komen tot nieuwe inzichten. Ik hoop echt dat ik de kracht heb om in Nieuw Zeeland de tijd en ruimte te nemen om me bewust te worden van mijn wensen en drijfveren, zonder dat ik me laat beïnvloeden door mijn angst om iets mis te lopen of te falen.

Dat schrijf ik hier nu heel bewust op, als een geheugensteuntje aan mezelf. Helpen jullie mij onthouden? 😉

11 gedachten over “Emigreren | Hoe mijn werkgever het nietsvermoedend een stuk makkelijker maakt

 1. Nu ik gestopt ben met werken merk ik pas god hoeveel minder stress ik heb. En ik ben nu zeker zo druk als toen ik nog werkte. Maar dat voelt compleet anders.
  Grappig hoe iedereen zijn of haar eigen perspectief heeft of iets; ik kijk helemaal niet op tegen de zakenmensen die zich ’s ochtends met hun koffiebeker en laptoptas naar kantoor haasten in dure kleding.

  1. Ahh, wat klinkt dat goed! Ik denk ook dat er een verschil zit tussen ‘druk zijn’ en ‘stress hebben’. Druk zijn vind ik niet erg, stress wel.

 2. Pff, ik kan me zo ergeren aan die verwachting om buiten werktijd om nog maar allemaal met werk bezig te zijn! Hallo, daar worden we ook niet voor betaald… Mijn manager maakt daar soms ook semi-grappige opmerkingen over – hoeft ‘ie bij mij niet mee aan te komen. Heel goed om je nu van die (on)balans bewust te zijn! Vooral aan je eigen waarden vasthouden. Het helpt mij om op momenten dat ik daar meer mee zit ook meer met collega’s op te trekken die er hetzelfde instaan, in plaats van diegenen die altijd hun telefoon wel opnemen enzo. Succes!

 3. Ik begrijp heel goed hoe je u voelt. Dit ervaar ik grotendeels ook op mijn werk & privé leven. Op dit moment lees ik het boek steeds leuker. Het boek laat mij inzien dat ik meer mijn eigen prioriteiten moet stellen.

 4. Best wel herkenbaar. Ik snap heel goed dat het jou de emigratie stap op deze manier makkelijker wordt gemaakt. Zo’n emigratie ervaring maakt je veel “rijker” dan blijven hangen in deze soms ziekmakende ratrace..
  Zit momenteel zelf ook in een situatie waar ik niet zo blij van wordt. Zit nog te twijfelen om de “strijd” aan te gaan of over me heen te laten komen voor de komende 2 jaar(doel is om dan te stoppen met huidig werk).
  Daarnaast merk ik dat ik steeds meer een hekel krijg aan het “vullen” van allerlei
  Management/computersystemen.
  Voel me steeds meer een “digitale vakkenvuller” …

  Succes!

  1. Dank voor je uitgebreide reactie! Dat lijkt me ook een moeilijk besluit. Mogelijk nog even aankijken of je sommige dingen wat van je af kunt laten glijden. Jij ook succes!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.