Een oefening die je helpt om met meer focus te leven

Er waren alweer 5 weken voorbij sinds ik bij de gewichtsconsulente was geweest. Volgens de planning moest ik in april het traject afronden, maar mijn streefgewicht heb ik nog niet bereikt. Afgelopen maandag had ik weer een afspraak en we bespraken mijn gestelde doel: want hoe gemotiveerd was ik eigenlijk? Ze gaf me een oefening mee die ik thuis moest invullen om meer inzicht te krijgen in mijn eigen waarden en doelen. Ik vond de oefening zo verhelderend en leuk, dat ik hem jullie niet wil onthouden! Dus pak pen & papier en doe mee 😉

Doelen vs. waarden

We stellen onszelf allemaal doelen in het leven. We willen afvallen, stoppen met roken, promotie krijgen of een bepaald geldbedrag sparen. Hoewel we deze doelen heel graag willen behalen, is dit niet altijd een garantie voor succes. Dat illustreert mijn afvalpoging helaas uitermate goed. Wat kan helpen om je succesvoller te maken in het bereiken van jouw ‘stip aan de horizon’, is het bepalen van jouw persoonlijke waarden.

Waarden zijn ons kompas in het leven of sterren aan de hemel die ons de juiste richting aanwijzen. Doelen zijn tussenstations die helpen om ons leven te kunnen leven naar onze waarden. Deze waarden kunnen we nooit bereiken (je zult nooit de sterren bereiken), doelen wel.

4) Hier vind je een website met een enorm lange lijst waarden. Kies de 5 waarden uit die voor jou het meest belangrijk zijn. Het kan helpen om in categorieën te denken voor het bepalen van je waarden. Wat zijn bijvoorbeeld jouw 5 waarden als het gaat om je financiën/vriendschappen/carrière/relatie?

Kijk of je eerder gestelde doelen moet bijwerken zodat ze beter bij jouw waarden passen. Mogelijk is het mijn voornamelijke doel om gezonder te leven en minder te eten. Afvallen is daar een bijproduct van, maar niet het doel op zich.

Door doelen te kiezen die passen bij je waarden, worden ze makkelijker te behalen omdat je gemotiveerder bent. Het geeft ons namelijk een directe intrinsieke beloning wanneer we leven naar onze waarden.

2) Deze vragen helpen bij het formuleren van je doelen:

Als je meer gaat leven naar je waarden:

  • Welke dingen zou je anders doen? Zou je dingen vaker of minder vaak doen?
  • Op welke manier zou jij je anders opstellen naar anderen?
  • Wat zou je anders doen op je werk, thuis of in het weekend?

Vermijden

Het zit in de aard van het beestje om vervelende gevoelens of emoties niet te willen voelen, dat is heel menselijk. Hiervoor hebben we allerlei strategieën aangeleerd die ons op korte termijn verlichting brengen. Maar vaak zorgen ze er op de lange termijn voor dat we niet leven naar onze waarden en er juist verder vanaf drijven. Zo vond ik het erg vervelend om niet met mijn gasten mee te eten toen ik ze een lekker toetje voorschotelde. Leefregel: Niet mee-eten is niet gezellig. Om dit gevoel van ongemak te vermijden, at ik zelf ook maar een toetje mee en *tadaa, weg is het ongemakkelijke gevoel! Maar als ik dit een aantal keren per week doe, eet ik niet meer zo gezond als ik eigenlijk zou willen, waardoor ik niet meer leef naar mijn waarden.

1 & 3)

  • Van welke negatieve gedachten/gevoelens/lichamelijke sensaties/leefregels heb jij last?
  • Welke controlestrategieën pas jij toe om dit te vermijden/weg te maken? (denk bijvoorbeeld aan: piekeren, in de actiestand schieten, anderen de schuld geven, middelengebruik, pleasen of relativeren).
  • Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd/gekost? (korte en lange termijn).

Hoe harder je probeert deze negatieve gevoelens of gedachten weg te maken, hoe erger ze zullen worden. Denk aan een bal die je omlaag drukt in het zwembad. Hoe verder je de bal onder water wilt duwen, hoe meer kracht het je kost. En hoe verder de bal omlaag is, des te harder hij uit het water omhoog zal knallen wanneer je hem loslaat.

Op het moment dat het je lukt om je bewust te zijn van deze negatieve gedachten of gevoelens en ze te accepteren als trouwe metgezellen die samen met jou de weg naar je doelen bewandelen, zal het je lukken om jouw doelen te behalen en te leven naar je waarden.

Voor het overzicht (ik houd daar altijd erg van ;-)) kun je de antwoorden op deze vragen verwerken in een matrix zoals je hier onder kunt zien. De nummers bij de vragen corresponderen met de bijbehorende vakken in de matrix. Ter illustratie heb ik alvast een voorbeeldje ingevuld. Het onderscheid tussen nummer 1 en 3 is wat anderen kunnen zien en wat er bij jou van binnen gebeurd (voor anderen, maar soms ook voor jezelf niet waarneembaar op dat moment).

Waarden en doelen

 

Op welk onderwerp heb jij deze oefening toegepast? Tot welk inzicht kwam je?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentaal ervaren

Binnenwereld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.