Visumaanvraag | De IELTS test

Zaterdag 18 mei 2019: IELTS-day. Die nacht sliep ik niet goed, ik werd vaak wakker en droomde dat ik te laat zou komen (classic ;-)). Om half 7 lag ik al een uur wakker toen de wekker ging. Snel ontbijten en daarna gingen Rik en ik op pad naar Amsterdam Sloterdijk voor een hele dag examen.

Voor het verkrijgen van ons visum voor Nieuw Zeeland is het maken van de IELTS test een vereiste. Hier schreef ik al eerder dat Rik en ik beiden een andere gemiddelde moeten behalen. Ik heb de scores immers ook nodig voor het uitoefenen van mijn beroep als psycholoog in Nieuw Zeeland en dan worden er hoge eisen gesteld.

Ik was dan ook al 2 maanden geleden begonnen met studeren. Mijn voornemen was om iedere maandagochtend enkele uren te oefenen en dat lukte aardig! Ik heb mij vooral gefocust op het schrijven van het essay, een van de twee onderdelen van het schrijfgedeelte. Daarbij heb ik erg veel hulp gehad van mijn Australische vriend Jay. Hij vond het geen probleem om 5 minuten te freezen als ik aantekeningen wilde overnemen, of 3 keer hetzelfde onderdeel precies op dezelfde manier uit te leggen als ik het de twee keer daarvoor niet snapte ;-).

Ik denk dat ik ongeveer 15 essays en onderdelen ervan heb geschreven. Vrijdagmiddag kwam het me de neus uit. Maar ’s avonds kwamen dan toch de zenuwen… en die hielden de hele zaterdag aan. Ik was niet te genieten (sorry Rik). Zo werd ik meteen al erg chagrijnig toen het aanmelden in het testcentrum erg chaotisch verliep waardoor de test 20 minuten later begon dan gepland.

Ze nemen de IELTS test erg serieus en pakken het officieel aan: je moet je paspoort laten checken, een handtekening zetten en een officiële foto laten maken voor op je certificaat (waarop ik dus erg chagrijnig kijk). Wanneer je binnenkomt, ben je voor je gevoel meteen terug op je eindexamen. Je moet het klaptafeltje opzoeken met jouw naam erop en neemt plaats in lange rijen. Gelukkig zat ik helemaal vooraan, waardoor ik door niemand kon worden afgeleid. Je mag alleen je paspoort (wat ook tijdens de test nog 2 keer wordt gecheckt) en een transparant flesje water meenemen. Horloges mogen niet mee naar binnen. Op tafel liggen 2 potloden met gummetje en oordopjes (geweldig!) voor iedere deelnemer klaar.

De test begint met het luistergedeelte. Dit is een prettige start omdat het erg langzaam begint. Zo kun je er makkelijk inkomen. Maar let op dat je aandacht niet verslapt, want het tempo ligt soms wel erg laag waardoor je afgeleid raakt en dus iets belangrijks niet hoort. Het luistergedeelte duurt een half uur. Daarna heb je nog 10 minuten om je antwoorden over te schrijven op je antwoordformulier. Hierna wordt alles opgehaald en worden de formulieren voor het leesgedeelte uitgedeeld. Ieder gedeelte wordt vooraf heel duidelijk uitgelegd. Ook wordt tijdens de onderdelen op een beamerscherm de resterende tijd weergegeven waardoor je nooit de tijd uit het oog kunt verliezen.

Het leesgedeelte bestaat uit 3 testen en voor iedere tekst moet je ongeveer 20 minuten tijd uittrekken. Maar de laatste tekst is lastiger dan de eerste tekst. Ik begon daarom met de laatste tekst en eindigde met de eerste. Tijdens dit gedeelte ben ik ook nog even snel naar het toilet gegaan, want inmiddels zat ik ook alweer ruim 2 uur in die ruimte. Je mag naar het toilet tijdens de testonderdelen, maar de tijd loopt gewoon door. Tijdens de laatste 10 minuten van het onderdeel en tussen de verschillende onderdelen mag je de ruimte niet verlaten.

Na het schrijfgedeelte volgde het laatste onderdeel van die ochtend waarvoor ik die 2 maanden zoveel had geoefend: het schrijfonderdeel. Je moet een beetje geluk hebben met de onderwerpen en dat hadden we! Eerst kregen we 2 figuren, een tabel en cirkeldiagram over de invoer van vis naar de VS (oke, minder affiniteit met dit onderwerp dus). In 20 minuten moet je de belangrijkste trends omschrijven in minimaal 150 woorden. Het tweede gedeelte levert de meeste punten op, daarom moet je hiervoor meer tijd inruimen, de overige 40 minuten. Je schrijft een essay over een vraagstelling. Onze vraagstelling luidde: Tegenwoordig leven we in een wegwerpmaatschappij, waarin mensen veel spullen bezitten en aanschaffen. Wat zijn hiervan de oorzaken en welke problemen veroorzaakt dit? Een beter onderwerp hadden ze me niet kunnen geven! Helaas heb je geen tijd om een goed onderbouwde verhandeling te schrijven ;-), het is belangrijk de argumenten zo simpel mogelijk te houden zodat je ze makkelijk op elkaar aan kunt laten sluiten. Hier schrijf je minimaal 250 woorden.

Om 12:30 uur zat het ochtendgedeelte erop. Op mijn deelnemerskaart had ik al zien staan dat ik pas om 16:10 uur mijn mondeling had, dat was jammer! Van Rik hoorde ik later dat hij pas om 16:30 uur aan de  beurt was. Het spreekgedeelte was midden in het centrum van Amsterdam, dus we moesten nog ongeveer een half uurtje reizen. Daarna zijn we naar het Vondelpark gelopen waar we 2 uurtjes hebben ‘gerelaxed’ (voor mij dus niet echt, want ik was hartstikke gespannen).

Over mijn schriftelijke gedeelte was ik erg tevreden, maar mijn mondelinge gedeelte verliep minder soepel. Ik had weer last van een voor mij bekend probleem: ik klap dicht in situaties waarbij ik word beoordeeld op mondelinge vaardigheden. Dat was al op mijn studie zo en dat gebeurde nu weer. Mijn woordkeuze ging niet lekker, ik hakkelde en ik vergat dingen. Wat ook niet meehielp, was dat de dame tegenover mij vrij stijf en correct het examen af nam, waardoor de spanning bij mij alleen maar opliep. Gesloopt liep ik 12 minuten later het kamertje weer uit. We zijn daarna maar snel op zoek gegaan naar een cafeetje voor een lekker biertje, dat kon ik wel gebruiken…

Nu moeten we maximaal 2 weken wachten voor de uitslag. Ik heb er een goed gevoel over, maar ik weet dus ook van vrienden dat de test erg streng wordt beoordeeld. Ik zal dus niet vreemd opkijken wanneer ik de gewenste (hoge) gemiddeldes niet heb gehaald. Maar het minimum voor het verkrijgen van het visum moet er zeker inzitten. En ik heb besloten dat ik het er dan maar even bij laat. Ik weet namelijk helemaal nog niet wat voor beroep ik in Nieuw Zeeland wil uitoefenen en ik kan de test daar ook altijd nog doen.

Mochten jullie vragen hebben over het voorbereiden van het nemen van de test, of over de dag zelf, stel ze gerust! Zodra ik de uitslag binnen heb, zal ik het laten weten.

Tips:

Maak van tevoren een geheel IELTS examen, er zijn genoeg gratis testen te vinden op internet. De onderdelen waar je moeite mee hebt, kun je dan nog een aantal keren oefenen.

Er zijn twee verschillende testafnames: potlood en papier of computer. Rik schrok zich de week voor de test een hoedje, omdat hij dacht dat het een computerversie was. Niet dus… De computerversies worden minder aangeboden, dus let hier goed op bij het boeken van je test.

Drink een uur voor de test begint niks meer. Mocht je toch naar het toilet moeten, doe dit dan tijdens een onderdeel wat je goed af gaat en wat minuten kunt missen. Eet ’s ochtends genoeg, want je krijgt pas weer rond half 1 de tijd om iets te eten.

Reserveer een hele dag voor de test. Als je geluk hebt, ben je vroeg op de middag aan de beurt voor je mondeling, maar je kunt dus ook pech hebben.

Maak je geen zorgen over de tijd. De toezichthouders leggen alles erg duidelijk uit en houden de tijd goed bij. Ook roepen ze een paar keer om hoeveel minuten er nog zijn.

Als je het snel koud hebt (zoals ik), neem dan een vestje of sjaal mee de zaal in. Bij mij stond de airco erg hoog, dus ik was blij met mijn sjaal 😉

Lees hier verder:

We zijn begonnen! Voorbereiden voor de IELTS-test

Uitslag van de IELTS test. Hoe nu verder?

7 gedachten over “Visumaanvraag | De IELTS test

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.