Mijn eerste shopsessie na een jaar lang geen kleding kopen

Het afgelopen jaar hebben jullie kunnen lezen hoe het mij verging: een jaar lang geen kleding kopen. Afgelopen maandag besloot ik dat mijn challenge ten einde was en toog ik met mijn spaarpotje en een nieuw uitgestippelde shoproute naar de binnenstad.

Al eerder deelde ik hier een lijstje met aankopen die ik wilde doen zodra mijn jaar erop zat:

 • Sneakers
 • 2 BH’s (lichte en donkere)
 • Blauwe skinny spijkerbroek
 • High waist rok
 • High waist korte spijkerbroek
 • Zwart nauwsluitend shirt met lange mouwen
 • Zomerjurkje

Ik heb  nu als voornemen om duurzame of tweedehands kleding te kopen. En dat vergt wel even wat research, want welke winkels verkopen duurzaam geproduceerde kleding? Gelukkig zijn er veel mensen (waaronder bloggers) die zich deze vraag al eerder hebben gesteld. Hun adviezen en lijstjes zijn gemakkelijk online te vinden.

Het is leuk om ‘jouw’ stad nu op een andere manier te leren kennen. Ik kwam die dag in zijstraatjes en steegjes waar ik eerder nooit iets te zoeken had. Ook geven de winkels een prettige ervaring door ruime paskamers, nette rekken en vriendelijk personeel.

Waar je wel rekening mee moet houden wanneer je zelf een duurzame shoppingroute wil samenstellen in jouw winkelstraat: check goed of de winkel nog open is. In de meeste (blog)artikelen werden winkels genoemd die alweer uit het straatbeeld waren verdwenen, of producenten die alweer waren gestopt. Het lijkt dus vooralsnog een lastige markt om als ondernemer je hoofd boven water te kunnen houden. Maar gelukkig zijn er nog een aantal aanbieders waar je gewoon terecht kunt.

In de eerste winkel waar ik rondsnuffelde vond ik niets. Meteen werd ik een klein beetje zenuwachtig: wat als dit bij de andere winkels ook zou gebeuren? Immers: ik had maar 3 winkels met duurzame merken waar ik een kans dacht te maken. Bij de volgende winkel had ik meer geluk. Ik vond een mooi wit shirt van tencel, een stof die ik perse wil proberen. Tencel (of eigenlijk Lyocell) wordt gemaakt van duurzaam gekweekte eucalyptusbomen. Deze bomen vragen weinig water en bestrijdingsmiddelen, waardoor productie relatief milieuvriendelijk is. De stof valt erg soepel en voelt koel en luchtig aan. Wel hangt er een flink prijskaartje aan. Voor dit shirt betaalde ik €70,-. Poef, bijna 1/3 van mijn kledingbudget was al weg. In de winkel hingen nog meer hele mooie artikelen, maar omdat de prijzen dus flink waren, bleef ik erg kritisch op de pasvorm en gebruiksvriendelijkheid. Precies wat ik wilde.

Mijn volgende wens was een highwaist rok, het liefst van spijkerstof. Dit was een lastige opdracht. Blijkbaar zijn nu vooral korte spijkerrokjes in de mode en laat ik dat nou niet echt geschikt vinden als werktenue voor een psycholoog. Zelfs de enthousiaste verkoper (‘maar mevrouw, ze vallen echt wel lang hoor!’), kon mij niet overtuigen.

Eenmaal in de jeanswinkel bedacht ik me dat ik ook nog een spijkerbroek zocht. Deze heb ik nu aangeschaft van een niet milieuvriendelijk merk (Levi’s). Ik heb hier toch voor gekozen omdat hun pasvorm mij goed staat en ik weet dat ik met deze broek weer jaren vooruit kan. Door zuinig te zijn op mijn broek en hem niet te vaak te wassen, zorg ik dat hij vanzelf iets meer duurzaam wordt. Deze broek kostte mij €115,-…. Dat ging hard!

 

Ik was die dag al verschillende tweedehands zaken ingelopen, maar zonder succes. En dat is natuurlijk ook de charme van tweedehands kleding: je moet een beetje geluk hebben. Bij de laatste winkel had ik beet! Een hele mooie donkergroene ribfluwelen rok, high waist en tot de knie (want dat is wel zo professioneel ;-)). Voor dit pareltje moest ik €15,- neertellen, dat is leuk winkelen!

Al 3 uur hobbelde ik de stad door. Zo langzamerhand raakte ik overprikkeld en moe. En natuurlijk was mijn budget al bijna op, tijd om naar huis te gaan. Echter wilde ik ook nog heel graag nieuwe BH’s, want ik was die prikkende beugel in mijn borst wel een beetje zat. In alle duurzame winkels was ik nog geen lingeriesectie tegengekomen. Online zijn er waarschijnlijk wel duurzaam geproduceerde BH’s te vinden, maar iedere vrouw zal beamen dat het vinden van een passende BH een hele (frustrerende) onderneming kan zijn. Om mezelf meerdere online miskopen (en dus retourzendingen) te besparen, liep ik toch maar naar de H&M, waar BH’s mij altijd goed passen en deze de wasbeurten in de wasmachine wonderwel goed doorstaan. Snel naar binnen, meteen de roltrap op naar de ondergoed afdeling, een paar degelijke modelletjes uitzoeken, passen en afrekenen. Gelukkig hadden ze precies dezelfde BH’s die ik 3 jaar daarvoor als laatste had aangeschaft, altijd makkelijk;-). Deze twee BH’s kostten samen €15,- en ik hoop er weer 3 jaar mee vooruit te kunnen.

Tijdens mijn bliksembezoek aan de H&M keek ik toch even om me heen. Ik zag mooie kledingstukken, dingen die ik een jaar geleden zeker even had bekeken, gepast en misschien wel had gekocht. Het voelde ergens als een opluchting niet door de grote hoeveelheid rekken te hoeven zoeken. Door mezelf te beperken tot een klein aantal winkels met een kleine collectie, maak ik de keuze een stuk makkelijker voor mezelf.

En in ruim 3 uur shoptijd had ik er even €215,00 doorheen geblazen, ouch! Maar, ik heb er een hele tijd voor gespaard en weet dat ik met deze kledingstukken weer een lange tijd vooruit kan. Mijn eerstvolgende aankoop gaat een paar schoenen zijn, want mijn sneakers vallen nu echt uit elkaar. Over 2 maanden heb ik weer genoeg geld gespaard om deze wens te kunnen vervullen.

De tussenstand:

 • Sneakers
 • 2 BH’s (lichte en donkere)
 • Blauwe skinny spijkerbroek
 • High waist rok
 • High waist korte spijkerbroek
 • Zwart nauwsluitend shirt met lange mouwen
 • Zomerjurkje

Tips voor een duurzame en doelgerichte shopsessie:

 1. Bepaal van tevoren je route, schrijf adresjes van winkels op en ga op de dag zelf geen andere winkels binnen. Je maakt het jezelf zo echt makkelijker.
 2. Maak een ander lijstje met aankopen die je nodig hebt, begin al een tijdje van tevoren met dit lijstje zodat jouw wensen niet worden beïnvloed door je stemming van die dag/week.
 3. Geef jezelf een budget. Is je geld op? Dan is het tijd om naar huis te gaan.
 4. Ga op een doordeweekse dag (als dit mogelijk is). Ik ging op maandag, mijn vrije dag. Heerlijk! Vrije paskamers, rustige winkels en personeel wat beschikbaar is om je vragen te beantwoorden. Zo kun je heel bewust shoppen en rustig nadenken over je aankopen.
 5. Neem wat te eten en drinken mee, want shoppen kost energie!
 6. Ga naar huis als je moe en knorrig bent, de kans is groter dat je dan een aankoop doet om je beter te voelen.

Veel plezier!! 🙂

 

Wat was jullie laatste kledingaankoop? Hebben jullie doelen om duurzamer te gaan shoppen?

 

Hier lees je meer over mijn kleding challenge:

Een jaar lang geen kleding kopen

Vier maanden op weg – Een jaar geen kleding kopen

Een jaar geen kleding kopen: 10 maanden verder!

De finale van 1 jaar geen kleding kopen: nog 1 maand te gaan!

 

10 gedachten over “Mijn eerste shopsessie na een jaar lang geen kleding kopen

 1. Ik shop helaas vooral online. Ben op woensdag vrij maar met ov naar winkels en op tijd terug voor de kinderen redt ik niet (of zou te veel energie kosten idd) heel soms met een kennis even met de auto ergens shoppen.. Idd snel op de woensdag ochtend.. (maar geen minimalost hier en shop ook niet duurzaam…maakt t shoppen iets (te) makkelijk

  1. Dank voor je reactie! Ook veel ‘niet duurzame’ winkels hebben ondertussen een groenere lijn. En wanneer je gericht shopt online (en dus niets/weinig retour stuurt) kan ook dat een goede stap zijn. Succes🙂

   1. Ik shop zeker gericht helaas lastige maat (1.57 dus geen standaard lengte maat en vrij brede heupen. 33-30 is vaak lastig te vinden en heb nu maar goedkope merken die super zitten zonder speciale lengtematen maar vaak mar 1 hooguit 2 jr mee gaan (draag elke dag spijkerbroeken dus slijten snel. Weinig wassen is geen optie als ze vies zijn.. Max 3 dagen…) dure merken durf ik weer niet ivm dan weer een nieuwe zoektocht naar welk merk en welke mat (en dus veel terugsturen enz idd) vind ook veel gewoon niet mooi dus al weinig keus als ik t dan beperk tot duurzaam blijft er niets over gok ik haha

 2. Bijna 30 jaar geleden voor het laatst echt kleding geshopt. Prachtige zijden kleding gekocht toen. Het ondergoed is versleten, maar de rest is nog heel goed. De blouses zijn te krap geworden, broeken en rokken zitten nog perfect. Ik wil de blouses aanpassen door 1 kledingsstuk op te offeren en daarvan stroken stof gebruiken om de blouses iets te vergroten.

  Tegenwoordig koop ik wel eens wat 2e hands kleding, maar niet zo duur als jij. Een jasje voor 1 euro, dat goed past bij een broek die ik nog had. Een wintermuts voor 50 cent. T-shirts, onderbroeken en sokken koop ik nieuw. Zolang ze nog te koop zijn, steeds de zelfde.

  Vroeger maakte ik alles zelf, nu doe ik dat wat minder. Ik repareer en vervang alleen wat verslijt.

  1. Wauw! Ik moet het niet proberen om mijn kleding te vernaaien, daar wordt het niet beter van. Maar het lijkt me een geweldige oplossing om langer met je kleding te doen. En ik geef toe: het kan veel goedkoper dan de kleding die ik koop! Dank voor je reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.