Groene meid of goed gek?

Tijdens onze studententijd woonde een vriendin in een studentenhuis met een oudere dame, een echte ‘geitenwollensok’. Ze smolt kaarsenstompjes om tot nieuwe kaarsen, vernaaide al haar kleding wanneer ze versleten waren, gooide nooit spullen weg, at onsmakelijk ogende veganistische gerechten en werd furieus wanneer mijn vriendin het toilet stiekem met chloor had schoongemaakt. We vonden haar een beetje gek en vervelend en maakten achter haar rug om grapjes over haar.

Nu, 4 jaar later, denk ik weer regelmatig terug aan deze ‘gekke’ huisgenote. Want ik moet concluderen dat ik nu meer sympathie voor haar kan opbrengen. Geïnspireerd door leuke positief geschreven boeken over groener leven word ook ik steeds meer uitgedaagd om de grens op te zoeken: wanneer overstijgen de offers het leefcomfort? Hoe ver kan ik gaan in ‘vergroenen’ zonder dat ik er écht op achteruit ga?

Kleding

Ik kocht een jaar lang geen nieuwe kleding. Nu wil ik met een beperkt budget voornamelijk nog tweedehands of duurzaam geproduceerde kleding kopen.

Eten

Het liefst zou ik steeds minder dierlijke producten eten. Al sinds mijn 12e eet ik geen vlees, maar zuivel maakte altijd nog een groot onderdeel uit van mijn dieet. Helaas hebben ook melkproducten een slechte invloed op het klimaat en gaan ze vaak gepaard met dierenleed. Ook merkte ik de laatste tijd dat mijn verteringsstelsel die grote hoeveelheden zuivel niet meer zo leuk vond 😉 De stap om volledig veganistisch te gaan eten vind ik nog wat groot. Maar ik begin met het vervangen van melk en yoghurt door plantaardige alternatieven en probeer geen kaas meer te eten. Eieren en vis eet ik minder, maar wil ik nu nog niet volledig vervangen.

Uitdagingen:

Stapsgewijs zoveel mogelijk dierlijke producten vervangen door plantaardige alternatieven. Echter hoef ik mij niet alles te ontzeggen en gaat het vooral om een groeiend bewustzijn en genieten met mate.

Biologische boodschappen

Eco toiletpapier, eco wc-reiniger en gecertificeerd gevangen vis. Telkens probeer ik een meer milieuvriendelijke variant te vinden van de gebruikelijke producten die we altijd kochten. Tot nu toe heb ik niet het idee dat we veel meer geld kwijt zijn aan boodschappen omdat ze ook regelmatig in de aanbieding zijn, maar het blijft opletten. Ik probeer fruit en groente zoveel mogelijk in het seizoen te kopen en te letten op het land van herkomst, maar ook hierin ben ik geen heilige.

Uitdagingen:

We hebben nu nog een voorraad chemische schoonmaakmiddelen staan. Deze wil ik eerst allemaal opmaken, omdat ik denk dat het nog slechter is om deze producten ongebruikt weg te gooien. Maar langzamerhand wil ik ze vervangen door zelfgemaakte schoonmaakmiddelen op basis van azijn, bakingsoda en citroen. Dus bye bye Mister Muscle en hoi hoi Mister Baking Soda! Zodra het zover is en de eerste resultaten bekent zijn, laat ik het jullie weten.

Lichaamsverzorging

Al een tijd smeer ik parfum- en parabenenvrije crème op mijn gezicht, omdat ik sinds 3 jaar opeens een allergische reactie kreeg van crèmes met parfum. Eigenlijk was dit voor mij een wake up call. Mijn huid liet me namelijk duidelijk merken dat het niet blij was met het spulletje waarmee ik hem tot dan toe dacht te verwennen. Sinds kort smeer ik ook bodylotion zonder chemische toevoegingen op mijn lichaam.

Voor het eerst heb ik dit jaar zonnebrand gekocht zonder allerlei toevoegingen. Sinds dit jaar gewoon verkrijgbaar bij de drogist in ons winkelcentrum en even duur als de gewone merken. Hij smeert erg lekker en ruikt nergens naar (wat in dit geval positief is;-)).

Uitdagingen:

Mijn doucherekje staat nu nog vol met de gebruikelijke producten die beloven gespleten haarpunten te voorkomen, fantastische glans te geven en diep te verzorgen. Maar wat mij betreft kan er beter op die producten staan: gebruik dit voor een lekkere geur, want verder geeft het je een snel vet wordende hoofdhuid met droge punten en pluizige lengtes. Al vele (dure) producten heb ik geprobeerd, maar het geeft niet het beloofde effect.

Wat ik graag wil bereiken, is dat er uiteindelijk alleen een blokje milde ecologische zeep op mijn rekje ligt. Dit weekend las ik online veel over de ‘no poo’ beweging, en nee: dat gaat niet over poepen. Blijkbaar kan ons haar afkicken van shampoo, waarna we alleen nog maar water nodig hebben om ons haar op te frissen. Een fijne bijkomstigheid zou dikker en glanzender haar zijn. Zou dit mij dan eindelijk naar het beloofde haar-land brengen?

Na al die jaren van beloften en teleurstellingen ben ik sceptisch: eerst zien, dan geloven. Maar ik durf het experiment wel aan. Stap 1, afkicken: eerst nog wassen met een oplossing van baking soda in water en naspoelen met appelazijn (waardoor het gaat glanzen). Deze oplossing maak je steeds minder krachtig tot je uiteindelijk je haar alleen nog maar wast met water. Nou, ik houd wel van een uitdaging, dus ik ga het proberen en zal jullie op de hoogte houden 😉

Mijn laatste bus deo is nu ook in gebruik. Zodra deze op is, wil ik eens een deodorant op basis van zout halen bij de drogist. Ja, nu ik het hier typ besef ik me des te meer dat het vreemd klinkt, maar ik vind het de moeite van het proberen waard.

Nu leef ik niet alleen in dit huishouden. De katten hebben tot nu toe geluk en mogen nog gewoon van hun blikjes vlees en visbrokjes genieten. En Rik gaat na een eerste luide zucht ook gewillig mee in mijn uitdagingen. Maar niet zonder mij af en toe een beetje belachelijk te maken…

‘Hé, luister eens! Dit liedje gaat over jou…’

Ze had biosupermarktprincipes

Fel tegen dierenleed, bontdragers, proefdieren

Groene meid, groen hart goedgemanierd

Begon te praten

Weet je, je kan je zelf deo maken.

Met maizena, kokos en een beetje baking soda.

Zo die is leip, hoe kom ik hier weg?

Potdomme dat heb ik weer

~ Dazzled Sticks – Body rap

7 gedachten over “Groene meid of goed gek?

  1. Ik vind je experimenten heel interessant klinken! Ik hoop dat je er veel over gaat schrijven, want wie weet ga ik dan wel met je mee doen. Mijn wil is er namelijk wel. Maar ik heb me er nog niet voldoende in verdiept en ik ken alleen gekke meiden die dit soort keuzes maken….. dus dat werkt niet zo motiverend….

  2. Ha Noor, Ben benieuwd naar je ervaringen. Ik heb de no poo methode ongeveer een half jaar gebruikt, maar bleef steeds een beetje vet en onverzorgd haar houden, dus ben toch weer gewone shampoo gaan gebruiken. Voor deo gebruik ik na al maanden salt of the earth zonder geurtje. Echt fantastisch, lang fris en geen lelijke plekken meer in je shirts.
    Ga je ervaringen zeker lezen, misschien dat ik dan toch ook nog eens een nieuwe poging waag 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.