Hoe staat het eigenlijk met mijn financiën?

Ik besefte me kortgeleden opeens dat ik bijna niet meer schrijf over geld, terwijl ik dat tot enkele maanden terug nog regelmatig deed. Ben ik er dan helemaal niet meer mee bezig? O jawel hoor. Ben ik weer teruggevallen in mijn oude: ‘huh, waar is mijn salaris nu weer aan op gegaan’ – modus? Nee, integendeel! Maar ik heb het idee dat ik weinig nieuws te melden heb. Mijn bespaarstrategieën werken, waardoor ik iedere maand een groot gedeelte van mijn salaris kan sparen. Het wordt automatisch verdeeld over mijn spaarpotjes en mijn beleggingsrekening. Ik moet zelfs bekennen dat ik nauwelijks nog kijk naar het totale saldo.

 

Ik kan eerlijk bekennen dat ik nog nooit zoveel geld heb gespaard en tegelijkertijd zo weinig met mijn geld bezig ben geweest, wat een vrijheid.

 

Sinds deze maand mijn vakantiegeld is gestort, zijn al mijn spaarpotjes goed gevuld. De €10.000,- die ik voor Nieuw Zeeland wilde sparen, staat al bijna een jaar rustig te wachten op een spaarrekening. Inmiddels heb ik ook €2500,- gespaard voor ‘noodgevallen’ (bijvoorbeeld: hoge zorgkosten, een nieuwe telefoon of laptop of een duur uitgevallen vakantie). In de praktijk hoef ik hier nauwelijks geld vanaf te halen, waardoor het saldo snel oploopt. Ondertussen spaar ik rustig door voor mijn potjes ‘Kleding’, ‘Festivals & vakantie’ en ‘Zorg’. Dit zijn namelijk wel posten waar regelmatig kleine bedragen van af worden gehaald.

Mijn grote spaardoelen zijn dus sinds deze maand behaald, wat nu? Vanaf juni ga ik mijn spaargeld anders verdelen. Het grootste deel van mijn spaarbedrag zal ik bijstorten op mijn beleggingsrekening. Ik verwacht namelijk niet dat ik op korte termijn nog meer geld dan €12.500,- nodig ga hebben. Ook overheerst nu het gevoel: ‘Doen nu het nog kan!’. Ik beschik nu namelijk nog over een mooi inkomen waar ik een groot gedeelte van kan sparen. Wanneer we straks verhuizen naar Nieuw Zeeland zal ik een tijdje zonder inkomen zitten en daarna waarschijnlijk minder verdienen dan ik nu binnen krijg. Ik zal dan een tijdje niets storten op mijn beleggingsrekening.

Het is tegen die tijd dan ook even afwachten hoe het gaat met mijn FIRE voornemens. Dat zal waarschijnlijk een stuk minder vlot verlopen dan het tot nu toe ging. En dat is jammer, maar niet heel erg. Ik verhuis liever nu naar Nieuw Zeeland, dan dat ik mijn huidige leven nog 15 jaar volhoud en daarna verhuis en niet meer hoef te werken. Los van dat ik dit niet nog 15 jaar vol zou kunnen houden, wil ik liever mijn FIRE droom najagen in Nieuw Zeeland, ook al gaat het dan iets langer duren.

Mijn save rate zal ik in september weer met jullie delen, dan is het een jaar geleden dat ik deze voor het eerst berekende. Ook zal ik tegen die tijd weer wat meer gedetailleerde cijfers op een rijtje zetten.

Ik ben nu bijna 2 jaar bezig met zuinig leven en ik ben er helemaal aan gewend. Zozeer dat ik er dus bijna niet meer op let en het ook naar de achtergrond verplaatst. We houden nog maandelijks onze uitgaven bij in Excel en dat vinden we beiden een goed reflectiemoment. Vaker is voor ons echt niet nodig, alles verloopt automatisch en we missen niks. Ik kan eerlijk bekennen dat ik nog nooit zoveel geld heb gespaard en tegelijkertijd zo weinig met mijn geld bezig ben geweest, wat een vrijheid.

2 gedachten over “Hoe staat het eigenlijk met mijn financiën?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.