Waarom ik ben gestopt met hormonale anticonceptie

Na 12 jaar verschillende soorten hormonale anticonceptie te hebben gebruikt, ben ik hier sinds een jaar mee gestopt. Ik wil jullie vertellen waarom ik hier vanaf ben gestapt en waarom het voor jou misschien ook wel een goed idee kan zijn.

De pil

Op mijn 15e begon ik met het slikken van de pil, de Microgynon 30. Ik had destijds een vriendje, dus de pil leek me wel een goed idee. Maar ook keek ik er naar uit om mijn menstruatie zelf te kunnen regelen. Handig wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat: dan slik je de pil gewoon een tijdje door.

Rond dezelfde tijd begon ik flink te puberen, met bijbehorende psychische en lichamelijke veranderingen. Al met al geen pretje, maar dat hoort er ook een beetje bij… toch?

Tot mijn 21ste heb ik de pil geslikt. Ik ben gestopt omdat het me steeds meer tegen begon te staan om elke dag een dosis hormonen in te slikken. Daarnaast zou de vergoeding vanuit de zorgverzekering binnenkort stoppen en werd het voor een student toch wel prijzig om die pil aan te schaffen. Van huisgenoten hoorde ik positieve verhalen over het hormoonspiraaltje. Ook mij sprak het wel aan dat een lagere dosis hormonen dan plaatselijk zijn werk deed. Na wat oriëntatie en een gesprek met de huisarts ben ik overgestapt. Het laten zetten was geen pretje, maar dan ben je er ook voor 5 jaar vanaf!

Het hormoonspiraaltje

Pas na een jaar begonnen mij dingen op te vallen:

 • Minder stemmingswisselingen (prikkelbaar en gespannen)
 • Gewichtsverlies (8 kg, zonder bewust op dieet te gaan)
 • Minder trek in ongezond eten (eetbuien)
 • Meer ontspannen
 • Minder somber

Na verloop van tijd hoorde of las ik soortgelijke verhalen. De effecten die ik merkte, stonden ook allemaal beschreven in de bijsluiter van de pil. Terugkijkend vond ik het opvallend dat mij zo klakkeloos een pil is voorgeschreven op mijn 15e, waarbij destijds alleen is vermeld dat het niet zo verstandig was om gelijktijdig te roken (in verband met een verhoogd risico op trombose). Van alle psychische en lichamelijke gevolgen was ik mij niet bewust!

Na 5 jaar in de anti-conceptiehemel te hebben verkeerd (want ik werd niet meer ongesteld en voelde me psychisch in balans), was het tijd voor een nieuw spiraaltje. Ik zag op tegen het vervangen, want ik wist dat het een pijnlijk gebeuren zou worden. Maar met weer 5 jaar bescherming en geen ongesteldheid in het vooruitzicht, had ik het er voor over.

Echter liep het deze keer anders… Ik merkte na enkele dagen langzamerhand de volgende veranderingen:

 • Somberheid
 • Angst- en spanningsklachten
 • Een opgeblazen gevoel
 • Verlaagde weerstand (verkoudheid, ontstoken ogen, keelpijn)
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Gewichtstoename

Deze verschijnselen kwamen heel geleidelijk. Sommigen al na enkele dagen (angst en spanning, somberheid) terwijl anderen pas na enkele maanden duidelijk werden (gewichtstoename, verlaagde weerstand). Na bijna een jaar last te hebben gehad van deze klachten, inclusief een bezoek aan de huisarts, moest er een psycholoog aan te pas komen om mij erop te wijzen dat dit mogelijk ook te maken kan hebben met anticonceptie.

Eerst dacht ik: dat kan toch niet, ik heb precies hetzelfde spiraaltje en de vorige keer had ik nergens last van. Maar dat kan dus wel. Op internet kwam ik veel dezelfde verhalen tegen van vrouwen die opeens last kregen van bijwerkingen bij het vervangen van hun spiraal.

Even helemaal niets

Ik was er wel klaar mee inmiddels en deelde Rik mee dat ik het komende jaar geen hormonale anticonceptie meer zou gebruiken. Ik maakte een afspraak bij de dokter en een week later was mijn spiraal eruit. Weer viel me op dat de huisarts mij niets heeft uitgelegd over de mogelijke bijwerkingen bij het voorschrijven en vervangen van het spiraaltje. Ook nu stonden alle bijwerkingen weer in de bijsluiter en zijn er veel negatieve verhalen op internet te vinden. Zelfs toen ik bij het verwijderen aan mijn huisarts melde dat ik dit deed vanwege bijwerkingen (en nee huisarts, niet omdat ik kinderen wilde) werden er geen vragen gesteld.

Natuurlijk had ik zelf de bijsluiter aandachtig door kunnen lezen. Dat is ook wel iets wat ik mezelf kwalijk neem. Noem het wat naïef… ik ging er teveel van uit dat zo’n algemeen voorgeschreven middel redelijk onschuldig zou zijn.

Inmiddels ben ik dus een jaar vrij van hormonale anticonceptie. Best gek om opeens weer op de natuurlijke manier ongesteld te worden, sinds 12 jaar heb ik weer een cyclus. En nee, dat is niet altijd leuk. Eens per maand barst ik om het minste of geringste in tranen uit en kan ik plots chagrijnig zijn. Maar dit duurt vaak maar 2 dagen. En daarna volgt er wat buikkramp en ander ongemak. Maar dit is niets in vergelijking met die maanden na het vervangen van mijn spiraal. Ik heb nu minder last van een opgeblazen gevoel en ben weer afgevallen, maar dit keer wel met een dieet. Ik zit psychisch veel lekkerder in mijn vel en het voelt goed om even helemaal ‘puur natuur’ te zijn.

Waarom ik dit met jullie wil delen? Ik was me al die jaren niet bewust van de bijwerkingen van anticonceptie, totdat ik de veranderingen merkte. Misschien heb jij ook al lange tijd last van onverklaarbare (psychische) klachten en twijfel je al een tijdje over je anticonceptie? Verwacht overigens geen wonderen in enkele weken, het duurt soms wel meer dan een jaar voordat jouw natuurlijke hormoonbalans weer herstelt is en je echt iets kunt zeggen over de effecten van het stoppen met anticonceptie.

Hier vind je meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie, inclusief alle bijsluiters.

Hier en hier is een forum wat mij erg heeft geholpen bij het doorhakken van de knoop om mijn spiraal te laten verwijderen. Veel vrouwen delen er hun (negatieve) ervaringen.

5 gedachten over “Waarom ik ben gestopt met hormonale anticonceptie

 1. herkenbaar… vanaf mn 16e heel veel moe.. achteraf wijt ik t aan de pil..:( zo jamemr dat geen enkele arts dat ooit opperde.. sinds de kinderen is de vermoeidheid minder of iig anders 😉 ik kan iig weer leven.. het heeft echt mn leven beperkt als student! bloedonderzoeken alles gehad, ze konden niets vinden.. terwijl ik naast school echt weinig meer kon.. stappen hooguit 1 dag per week ipv 3 zoals veel andere studenten.. bijbaantje was slopend maar noodzakelijk.. maar wel echt minimaal… school ook niet gehaald (niet hierdoor maar mn eigen gebrek aan discipline.. maakte mn werk niet af..) slik nu ook geen hormonen meer.. spiraal was al iets fijner dan de pil maar wil nu zonder hormonen. veel fijner idee idd!

  1. Wauw, wat een naar verhaal! Je hebt er zo te horen veel last van gehad. Maar wat fijn dat je je nu een stuk beter voelt. Dank voor je reactie

 2. Je verhaal is zo herkenbaar. Rond mijn twintig ben ik 3 jaar gestopt met de pil omdat ik er depressief van werd. Nu heb ik een heel lichte pil. En van het gewicht dat je bijkomt heb je zeker gelijk.
  Lang leve de extra kilo’s.🤐

  1. Bedankt voor je reactie, wat heftig dat je er depressief van werd. Hoe ben jij er uiteindelijk achter gekomen dat het door de pil kwam?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.