Geld en relaties

We willen het niet belangrijk vinden, maar dat is het wel: Geld. Praten over geld is niet leuk, gezellig, romantisch of sexy. Vaak wordt er dan ook te weinig over gepraat binnen een relatie. Het opvallende is ook dat mensen al snel gezamenlijke financiële verplichtingen aangaan, zonder dat ze echt over geld hebben gesproken. Hierdoor kun je er na een tijdje opeens achter komen dat je er hele andere gedachten over geld op na houdt dan je partner. Ik kan daar helaas over meepraten…

Toen Rik en ik na 2 jaar samen te zijn geweest, besloten om samen te wonen, had ik al wel een beetje door dat hij gemakkelijker geld uitgaf dan ik. Maar, dacht ik, Rik heeft een hoger salaris dus hij kan ook meer uitgeven.

Al langere tijd hadden we de droom om naar het buitenland te vertrekken en ik was daar al voor aan het sparen. Dit ging niet heel hard, maar ik had toch in een jaar al €2000,- bij elkaar geschraapt. Ik dacht dat we allebei goed bezig waren en dat onze droom niet meer zo lang op zich zou laten wachten.

Het lijk in de kast

Tot ik op een avond thuis kwam en Rik me vertelde dat hij meer dan €10.000,- schuld had en hier maar niet vanaf kwam. Hij vond het vreselijk om het aan mij te moeten opbiechten, want ik had me zo op onze emigratie verheugd. Plots werd het plan 2 jaar vooruit geschoven.

Ik schrok erg, maar schoot ook meteen in de actiestand. We zetten alle schulden op een rijtje en maakten een plan. Wel had ik door dat dit een ‘erop of eronder’ -situatie was: wanneer het Rik niet zou lukken om drastische keuzes te maken en het aflossen van zijn schulden een topprioriteit te maken, was ik bang dat het niet ging werken tussen ons. Maar Rik heeft het vanaf die dag super goed gedaan en heeft in iets meer dan een jaar de meeste schulden (behalve zijn studieschuld) afgelost! En juist door Riks financiën ben ik me meer gaan verdiepen in geld en ben ik op de FIRE beweging en extreem besparen gestuit!

Toch geen sportabonnement

Wij werden gedwongen om over geld te praten en nee, dat is niet leuk in het begin. Maar na 2 jaar is het heel normaal geworden en praten we er hetzelfde over als over wat we vanavond willen eten. Er hangt geen spanning of mysterie meer omheen en we hebben er dus ook geen ruzie over. Wel kan het een beetje schuren als het over besparen gaat: we hebben allebei andere prioriteiten waar we ons geld aan uit te willen geven. Maar eigenlijk komen we daar altijd wel uit.

En het kan ook heel fijn zijn om uitgaven bij elkaar te toetsen! Zo behoede Rik mij laatst voor een impulsief afgesloten sportabonnement: ‘Dat is nog best wel duur voor die paar maandjes hier! Ga je het echt vaak gebruiken?’ Het antwoord was twijfelachtig, waardoor ik besloot het niet te doen. En achteraf ben ik er blij mee 😉

Bij ons is het dus allemaal uiteindelijk goed gekomen, ondanks wat financiële lijken die onderweg uit de kast kwamen. Inmiddels hebben we beiden een flinke spaarpot voor ons Nieuw Zeeland avontuur en is geld geen reden meer om niet te gaan. Ik zou het iedereen aanraden om zo snel mogelijk over geld te beginnen in je relatie, het is niet sexy maar kan een hoop problemen voorkomen.

Hoe zit dit bij jullie? Praten jullie binnen je relatie over geld? Waren er financiële lijken die verstopt zaten?

2 gedachten over “Geld en relaties

  1. Ja hoor..is bij ons niet echt een probleem om over geld te praten. We hebben een gezamenlijk (spaar)doel, namelijk dat ik eerder kan stoppen met werk zodra het mij echt tegenstaat.
    Ook met onze volwassen kinderen hebben we het regelmatig over geld, salarissen, budgetteren, sparen etc..
    Het is fijn om erover te praten..zo kom je ook achter de levensdoelen en wensen van de ander.

    Ik wens jullie succes met alle voorbereidingen van het gezamenlijke doel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.