‘No poo’ – dagboek

Een van mijn ecovoornemens was om langzaam toe te werken naar een leven zonder shampoo. Velen zijn mij al voorgegaan en zijn in jubelsferen. En wie wil er nou niet in jubelsferen verkeren?! Hieronder lees je hoe dit proces bij mij is verlopen de afgelopen 2 weken, inclusief een belangrijke waarschuwing!

Dit kan een poo-less leven je opleveren:

  • Geld, je hoeft namelijk niets meer uit te geven aan shampoos, conditioners, haarmaskers, droogshampoos, anti-klitspray of glansserums. Prijs jezelf gelukkig als jij niet weet wat dit allemaal voor producten zijn…. ik heb ze helaas allemaal in de kast staan.
  • Minder chemicaliën op je hoofd. Shampoos bevatten allemaal nare stofjes om lang houdbaar te zijn, lekker te ruiken en je haar te ontvetten en zacht aan te laten voelen.
  • Dikker en gezonder haar met meer glans

Nou, daar ga ik voor! Op internet staan verschillende methodes om langzaam af te kicken van de shampoo. Ik denk dat ik zo’n 27,5 jaar van mijn leven shampoo heb gebruikt en daar zijn mijn haren en hoofdhuid gewend aan geraakt. De complotdenkers onder ons stellen het zo: de commerciële industrie heeft shampoos zo ontwikkeld dat ons haar er steeds vaker behoefte aan heeft. Shampoos ontvetten zo sterk dat onze hoofdhuid sneller vet wordt waardoor je weer eerder je haar moet wassen. Ontwennen dus! Hieronder zie je van wasbeurt tot wasbeurt hoe het mij is vergaan:

Wasbeurt 1

27 mei: ik maak in een klein bakje een mengseltje van een kleine eetlepel bakingsoda en 3 eetlepels water. Dit mengt voor geen meter, maar ik zal het ermee moeten doen. Ook pak ik naast het fornuis een fles appelazijn weg, mijn nieuwe conditioner.

Het bakingsoda-water-prutje probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat te verdelen over mijn hoofdhuid en even goed in te wrijven. Na een minuutje spoel ik het uit met water. Mijn haar voelt nu heel stroef.

In het lege bakje doe ik ongeveer 3 eetlepels appelazijn en die vul ik verder aan met water. Dat giet ik over mijn haar en masseer ik in. Dit laat ik 5 minuten inwerken. Meteen bij het uitspoelen voel ik dat mijn haar zachter en gladder aanvoelt. Tijdens het inmasseren ruikt de hele douche naar azijn, maar die geur verdwijnt gelukkig met het uitspoelen (Rik heeft na het wassen nog even aan mijn haar gesnuffeld: geen azijnlucht te bekennen).

Ik laat mijn haar aan de lucht drogen, normaal föhn ik het altijd maar mijn haar voelt nu luchtiger en lijkt ook sneller droog te worden. Er zit meer volume en slag in mijn haar, wel voelt het ietsje stugger aan maar dat vind ik juist wel prettig. Dag 1 is geslaagd!

Na mijn eerste wasbeurt kreeg ik van een oplettende lezer een privébericht. Ze waarschuwde mij: een vriendin van haar had een tijd lang haar haren gewassen met baking soda en azijn. Het was erg droog en beschadigd geraakt en moest flink kort worden geknipt. Ze raadde me aan er nogmaals over na te denken.

Ik ging op zoek op internet en stuitte op een grote online verdeeldheid. Een deel van de ecobloggers zweert bij baking soda, een ander deel raadt het ten zeerste af. Ik besluit het zekere voor het onzekere te nemen (mijn haar is me dierbaar) en stop met het wassen met baking soda, ook al beviel het me zeer goed die eerste wasbeurt.

Wasbeurt 2

30 mei: Ik heb mijn haar nu bijna 4 dagen niet gewassen. Op zich zou het er nog wel mee door kunnen, maar ik ben morgen jarig en dan wil ik toch wel met frisse haren rondlopen. Ik was mijn haren nu toch maar weer met een heel klein beetje gewone shampoo. Het naspoelen met azijn houd ik er wel in, omdat mijn haar hier heel fijn zacht van wordt en minder zwaar dan met de gebruikelijke conditioner.

Meteen merk ik weer verschil: mijn haar valt weer plat op mijn hoofdhuid.

Ik ga online op zoek naar alternatieven voor shampoo. Er zijn verschillende shampoos op de markt zonder veel chemische toevoegingen of zeep. Mijn doel is uiteindelijk om te stoppen met shampoo, ik voel er dus niet voor om de ene shampoo te vervangen door de andere. Ik wil echt iets anders!

Ik kom uit bij een Indiaas kruidenmengsel, volledig op natuurlijke basis, lekker ruikend en mild voor je haar en hoofdhuid. Op internet kom ik enkel positieve reacties tegen en het wordt duurzaam geproduceerd, dat klinkt goed! Dit poeder bestel ik bij een online natuurwinkel, inclusief een haarborstel van natuurlijke materialen. Naast dat ik wel weer eens een nieuwe haarborstel verdiende (de vorige was al 7 jaar oud en van plastic), is dit ook noodzakelijk om de natuurlijke vetten van je haar te kunnen verdelen van je hoofdhuid naar de punten van je haar. Door Hemelvaart duurt het helaas wat langer voor mijn pakketje aan is gekomen, ik moet wachten tot dinsdag 4 juni.

Wasbeurt 3

1 juni: ja, mijn haar was alweer erg vettig en toe aan een wasbeurt. Opnieuw pak ik maar een heel klein beetje shampoo en spoel ik het uit met azijn. Maar bij het nadrogen voel ik al dat ik te weinig shampoo heb gebruikt. Het haar op mijn achterhoofd ik nog helemaal vettig. Hup, de komende dagen in een staart dan maar. Ik neem me voor mijn haar nog 1 keer met shampoo te wassen, en daarna hopelijk het Indiaase kruidenmengseltje uit te kunnen proberen.

Wasbeurt 4

3 juni: mijn haar is weer erg vet en valt plat op mijn hoofd. Omdat ik morgen weer moet werken en er toch een beetje verzorgd bij wil lopen, was ik mijn haren weer met shampoo. Wanneer ik onder de douche sta, besef ik me dat ik de azijn ben vergeten…. Ik heb geen zin meer om onder de douche uit te komen en was mijn haar alleen met shampoo. Nou, dat heb ik geweten. Mijn haar was ontzettend droog aan de punten en zag er stro-achtig uit.

Mijn pakketje wordt bezorgd bij een dubieuze telefoon-reparatiezaak/ pakketjes afhaalpunt in onze wijk, maar omdat het Suikerfeest die avond begint, is de zaak eerder dicht en kan ik mijn langverwachte haarpoeder nog niet ophalen. Nog even geduld dus.

Wasbeurt 5

4 juni: mijn haar begint alweer vet te worden en ik ben eindelijk de trotse bezitter van het kruidenpoeder! Ik meng een eetlepel poeder met 2 eetlepels kokend water waarna het moet afkoelen. Het ruikt heel lekker naar sauna, ik ben benieuwd!

Douchen wordt wel wat ingewikkelder, je moet het mengseltje over je haren verdelen, inmasseren en daarna 15 minuten in laten werken. Het uitspoelen duurt ook een tijdje, want mijn haren worden er stroef van en er zitten kleine harde korreltjes in het mengsel. Maar mijn haren voelen fris en ruiken lekker! Wanneer het droog is, voelt het zacht aan en niet droog.

Wasbeurt 6

10 juni: bijna een week heb ik mijn haren niet gewassen, dit is echt een record! Oké, eerlijk toegegeven: mijn haren waren dan ook wel echt vet, nog een dag wachten had niet gekund. Weer trek ik me terug in de badkamer met mijn sauna-kruidenmengseltje. Het is niet erg gebruiksvriendelijk, maar omdat ik het maar ongeveer eens per week doe, is het de moeite waard. Mijn haren zijn na deze wasbeurt ook weer helemaal fris en luchtig. Ik ben fan!

IMG_9889

image1(6)

Ook heb ik na deze wasbeurt mijn badkamerkastje en doucherekje opgeruimd. Voorlopig ga ik al die producten niet gebruiken. Ik bewaar ze nog wel even voor de zekerheid, maar als het aan mij ligt komen ze er niet meer in.

Benieuwd hoe het verder gaat? Ik hou jullie op de hoogte van mijn haarwasavonturen!

Waarmee wassen jullie je haar? En hoe vaak?

5 gedachten over “‘No poo’ – dagboek

  1. Ik was mijn haar met roggebloem! Heel duurzaam, goedkoop, geen schadelijke stofjes op mijn huid en in t doucheputje en t bevalt heel goed. Ik was mijn haar eens in de negen a tien dagen en t zit goed. Ook kapper gaf dat aan. Mijn haaruitval (want id overgang) is er ook door gestopt lijkt t. Ook geen conditioner nodig terwijl ik van mezelf heel stug haar heb.

    1. Wauw, die heb ik nog niet voorbij zien komen! Mocht ik toch nog niet tevreden zijn over het resultaat, dan ga ik het zeker uitproberen, dank je.

  2. Zoo..ben wel benieuwd.
    Ik dacht eerst aan je foto’s te zien dat je uiteindelijk je haar afgeschoren had, gezien het scheermesje:)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.