Waarom ik toch op zoek ging naar een veganistisch voedingssupplement

Gedurende mijn leven heb ik al meerdere vitaminepogingen ondernomen, maar na enkele weken trouw slikken belandden de goedbedoeld aangeschafte vitaminepotjes weer ergens achterin de kast waar ze stof verzamelden en hun uiterlijke houdbaarheidsdatum zagen verstrijken (waardoor ze nog onaangenamer gingen ruiken).

Toch heb ik nu goede redenen om een nieuwe poging te ondernemen. In de afgelopen maanden heb ik namelijk mijn voedingspatroon drastisch omgegooid en dat heeft merkbare gevolgen:

Mijn gewicht

Stiekem was ik in de afgelopen jaren steeds ietsje zwaarder geworden. Toen ik mijn broeken niet meer paste kon ik 2 dingen doen: nieuwe broeken kopen, of afvallen. Het werd het tweede. Inmiddels heb ik na een half jaar bijna mijn streefgewicht behaald (jippie!) maar ben ik niet van plan om daarna weer mijn oude (vr)eetpatroon op te pakken.

Met behulp van een gewichtsconsulente heb ik gedurende enkele maanden mijn voedingspatroon kritisch onder de loep genomen. Ik ging altijd uit van een minimaal aantal calorieën van 2000 per dag voor een volwassen vrouw. Maar na een aantal berekeningen kwamen wij uit op maximaal 1800 calorieën op een normale werkdag wanneer ik mijn streefgewicht wil behouden. De afgelopen maanden moest dit dus nog minder zijn om gestaag wat kilo’s te verliezen.

Nu ik het ritme te pakken heb gaat dit prima, maar omdat ik minder eet is het lastiger om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Enkele maanden hield ik trouw iedere dag de Eetmeter van het Voedingscentrum bij. Deze gegevens waren ook voor mijn consulente inzichtelijk. Wat opviel was dat ik op de meeste dagen onvoldoende ijzer, vitamine A, B6 en B12 binnenkreeg.

Ook aan mijn lichaam merk ik dat ik minder eet. Zo heb ik vaker zware benen na bijvoorbeeld traplopen, voel ik me sneller duizelig en heb ik vaker hoofdpijn. Niet acuut gevaarlijk maar wel vervelend en het zouden signalen van vitamine- en mineralentekort kunnen zijn. Ook mijn gewichtsconsulente heeft me daarom aangeraden een aanvullende multivitamine te slikken om tekorten aan te vullen.

Minder dierlijke producten

Al sinds mijn 12e eet ik geen vlees, maar sinds enkele weken probeer ik ook minder zuivel en andere dierlijke producten te eten. Tot enkele maanden geleden heb ik om de paar jaar mijn bloed laten testen en was er gelukkig nooit sprake van een tekort, maar dat zou nu weleens kunnen veranderen.

Na een documentaire die ik zag over veganisme werd ik me nog meer bewust van de risico’s. Zelfs met een gezond en gevarieerd eetpatroon is het bijna onmogelijk om geen tekorten te krijgen van bijvoorbeeld vitamine B12. Het laatste wat ik zou willen bereiken met een hoofdzakelijk veganistisch dieet is het schaden van mijn eigen gezondheid. Aanvullen dus!

Anticonceptie

Onlangs schreef ik hier al dat ik bewust ben gestopt met hormonale anticonceptie. Een gevolg hiervan is, dat ik nu weer ongesteld wordt. Het kan dus geen kwaad om extra ijzer bij te slikken vanaf nu.

Maar welk supplement dan?

De markt voor supplementen is enorm en eigenlijk had ik helemaal geen zin om uitgebreid onderzoek te doen naar welke pil het beste bij mij past (iets met bomen en een bos). Maar nu ik zo bewust op mijn voeding let, wil ik niet zomaar een capsule naar binnen knallen.

Gelukkig ben ik niet de enige met dit dilemma en zijn verschillende bloggers mij al voorgegaan. Hieronder vind je een paar artikelen die ik erg verhelderen en goed onderbouwd vond:

https://www.zaailingen.com/voedingssupplementen-slikken-als-vegetarier-veganist-wel-nodig/

https://www.hetgroenebroertje.nl/stories/welke-vegan-vitaminepillen-slik-ik-als-veganist/

Een supplement moet voor mij voldoen aan de volgende zaken:

  • Geen dierlijke bestanddelen
  • Geen chemische stoffen
  • Voornamelijk bestaan uit vitaminen en mineralen die ik tekort kom
  • Zo min mogelijk tabletten op een dag
  • Aantrekkelijk geprijsd

En dat is nog best even zoeken want sommige ‘natuurlijke’ vitamines bevatten wel dierlijke bestanddelen, zoals calcium uit eierschalen of bijenwas als antiklontermiddel (gatver, wat een vies woord!). Veganistische supplementen kunnen dan weer suiker of dextrose bevatten en daar zit ik ook niet echt op te wachten. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op het supplement wat ook door ‘Het groene broertje’ wordt aangeraden: Vegan Multi van Vitaminstore. Helaas moet ik wel 2 capsules per dag slikken, maar dat moet overkomelijk zijn. Ik zal jullie over een tijdje laten weten of ik het dit keer wel volhoud en hoe dit bevalt.

Nog een laatste tip van mijn gewichtsconsulente: neem je supplementen altijd in bij een maaltijd, het liefst de avondmaaltijd. Sommige vitamines en mineralen hebben vetten nodig om goed te kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Ben jij benieuwd of jij ook risico loopt op tekorten? Je kunt gratis jouw Eetmeter bijhouden (ook op een mobiele app). Het vraagt even wat inzet, maar je leert er veel van. Er komen automatische adviezen over jouw mogelijke tekorten aan voedingsstoffen uit die zijn onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het prikken van je bloed kan ook informatief zijn, maar dit zegt vooral veel over je huidige bloedwaarden en weinig over de vitaminen en mineralen die je momenteel te weinig binnenkrijgt.

Slikken jullie aanvullende supplementen? Zo ja, welke?

3 gedachten over “Waarom ik toch op zoek ging naar een veganistisch voedingssupplement

  1. Sinds ik vegan eet (ruim twee jaar geleden) is mijn ijzer juist omhoog gegaan!! We eten zoveel mogelijk volgens de daily dozen (onbewerkt plantaardig) en zijn ervan overtuigd dat we zo genoeg binnen krijgen van alles. Uiteraard slik ik wel vit B12 en vit D in de niet-zomermaanden . Daarnaast nog jodium omdat we weinig brood eten. Meer niet.

  2. Aparte tabletten. Haal ze bij de natuurwinkel bij ons in de stad. Voor mij is belangrijk dat ze vegan zijn en in een glazen potje zitten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.