Verantwoord festivallen: zo doe je dat!

Yes, het festivalseizoen is weer volop aan de gang! Ook ik ben deze zomer op verschillende evenementenweiden te vinden. Heerlijk vind ik dat: een weekendje genieten van muziek, vrienden en een lekker biertje. De enige zorgen die je hebt, zijn: een plek zien te veroveren op de overvolle camping, zoveel mogelijk van jouw favoriete artiesten zien in een programma waarbij altijd teveel overlap is en 10 biertjes zonder al te veel morsen door een drukke menigte bij je vrienden afleveren (als je ze nog kunt vinden…).

Ik kom er altijd helemaal opgeladen vandaan, ook al kost het waarschijnlijk een jaar van mijn leven. Maar niet alleen voor mij is zo’n weekend zwaar. Ook drukt het een flinke stempel het milieu én je portemonnee.

Milieu

Even googlen levert al schrikbarende cijfers op: 934 Nederlandse festivals trekken in 2017 26.7 miljoen bezoekers. Hierbij blijft gemiddeld 2,33 kilo afval per bezoeker achter. Denk hierbij aan: sigarettenpeuken, plastic bekers, poncho’s, tenten en andere campingspullen.

Festivallen en duurzaamheid lijken elkaar daarom bijna tegen te spreken. Wil je (net als ik) toch genieten van een fijn festival deze zomer, houdt dan in ieder geval rekening met de onderstaande dingen:

Afval

Jep, inkoppertje, maar wel enorm belangrijk: ruim je afval op! Bij sommige festivals delen ze vuilniszakken uit bij de entree, maar ik neem ook altijd zelf een rol mee. Niet alleen handig voor afval, maar ook om droog op de kunnen zitten na een regenbui, om je tas in te kunnen leggen ’s nachts bij gebrek aan tentruimte of om een lekke tent tijdelijk mee te repareren. Meenemen dus, die rol vuilniszakken! Vooral klein afval als sigarettenpeuken of (daar zijn ze weer) lachgaspatronen blijven vaak achter, zelfs na het opruimen van het terrein.

Gadgets

O zo leuk: je outfit of tent opleuken met festivalgadgets: opblaasflamingo’s, party lampjes op zonne-energie, glitterschmink, een opblaasbadje en glow-in-the-dark sieraden. Maar zeg nou eerlijk: dat ga je toch niet allemaal weer mee naar huis slepen na het festival (als het überhaupt nog heel is na zo’n weekend)? Resultaat: het hele campingterrein ligt na afloop nog bezaaid met allerhande spullen die anderen moeten opruimen en in de container verdwijnen. De wegwerpmaatschappij ten top.

Dus: investeer in een festivaltent die langer mee gaat dan 1 weekend. Misschien hebben je ouders nog een oude liggen op zolder of verkoopt de kringloop een degelijk exemplaar. Het kost je even wat sjouw- en opruimwerk, maar je bespaart een hoop afval (en uiteindelijk ook geld).

Ga ook niet naar de Action of andere meukwinkels om leuke gadgets te kopen maar wees creatief! Misschien kun je een hinkelspel stoepkrijten voor je tent, kun je slingers knippen uit oude kranten, heb je nog kerstverlichting liggen die je weer mee naar huis neemt of kun je op een oud laken een grap schilderen? Hilariteit gegarandeerd en het zorgt voor een stuk minder afval. Zie het als een uitdaging om de boel ecovriendelijk op te leuken en inspireer zo ook anderen.

Wil je toch gadgets kopen? Kijk dan bij de kringloop. Daar hebben ze de leukste en gekste items voor een klein prijsje. En wil je ze niet meenemen voor het volgende jaar, gooi dan in ieder geval al je spullen netjes bij t afval.

Persoonlijke verzorging

Op een festival ben je meestal niet op je frist… Het is vaak warm en stoffig, of juist nat en modderig. Maar af en toe even douchen en je tandenpoetsen houd je nog enigszins toonbaar 😉 Wat ik voorgaande jaren deed: mini verpakkingen kopen van al mijn toiletproducten. Maar dit jaar wil ik het anders doen! Mini’s kosten namelijk bijna evenveel als een gewoon formaat verpakking en het afval wat je overhoudt is ook aanzienlijk meer. Daarnaast heb ik naderhand regelmatig een mini maar weggegooid omdat er te weinig in zat voor nog een heel weekend… O shame on me.

Dit jaar ga ik mijn haar wassen voordat we weggaan en zal ik het daarna het hele weekend niet wassen. Inmiddels was ik mijn haar nog maar 1 keer in de 5 a 6 dagen, dus die 3 festivaldagen gaan zeker lukken! Het zal vaak ingevlochten of in een grote knot zitten, maar met een leuke bandana of strik in mn haar ziet ook dat er heel leuk uit.

Eerder nam ik ook altijd gezichtsreinigingsdoekjes en vochtig toiletpapier mee. Dit jaar laat ik ook dit thuis. Ik probeer het op te lossen met katoenen washandjes, ben benieuwd of dit heel onpraktisch is of eigenlijk wel prima 😉

Dit zit er in mijn toilettas:

  • Douchegel of blokje zeep
  • Tandpasta
  • Zoutspray deo
  • Scheermesje
  • Washandjes (katoen)
  • Bodycrème (zonder parfum)
  • Zonnebrand (zonder toevoegingen)
  • Make up
  • Lenzenvloeistof

Bagage

Denk na bij het inpakken van je tas en check de huisregels van het festival waar je heen gaat. Je mag bijvoorbeeld nooit glas meenemen naar de camping. Giet daarom de inhoud van glazen flessen over in plasticflessen en koop een tube broodbeleg (ja, die bestaan!) in plaats van glazen potten. Ook zijn er meestal geen barbecues toegestaan en mag je de meeste gasstelletjes ook niet meenemen. Ik vind het altijd zo vreselijk om te zien dat splinternieuwe producten of levensmiddelen bij de ingang worden ingenomen en weggegooid terwijl dit te voorkomen was.

Ook op het festivalterrein mogen veel spullen niet mee. Glaswerk, drinkflesjes met dop, eten, deobussen of andere sprays en paraplu’s laat je beter bij je tent. Zonde om die volle bus zonnebrand of herbruikbare Dopper weg te moeten gooien toch?

Vervoer

Kom zoveel mogelijk met het OV naar het festivalterrein. Organisatoren doen onwijs hun best om de bereikbaarheid te verbeteren. Vaak rijden er regelmatig gratis pendelbussen vanaf het dichtstbijzijnde treinstation. En een reis met het OV voegt al veel toe aan de voorpret. In de trein of de bus kan het feestje al beginnen! Daarnaast kun je voor een schappelijk bedrag soms een speciaal festivalretourtje kopen.

De parkeertickets voor auto’s zijn vaak erg prijzig, je moet ver lopen vanaf de parkeerplaats en het kan soms uren duren voordat je naderhand het parkeerterrein af bent. Had ik al gezegd dat je beter met het OV kunt komen? 😉 Voor de cijfers; hier nog even een tabel van Milieu Centraal met de uitstoot CO2 per kilometer, ook ik wist niet dat de verschillen tussen auto en trein zo groot waren!

Eten

Neem je eigen eten en drinken mee naar de camping! Dit kan je zo al enkele tientjes tot honderd euro besparen. Zo zorg ik vaak dat ik een avondmaaltijd bij me heb voor de eerste avond, zoals een couscoussalade of een grote stapel pannenkoeken. Niet heel erg als dat langzaam opwarmt gedurende de middag, je kunt het nog veilig eten als je een beetje let op de ingrediënten. Verder kun je veel ontbijtproducten meenemen zoals: oploskoffie, krentenbollen/bolletjes, broodbeleg, eieren en fruit. Je hoeft zo ook geen uren in de rij te staan ‘s ochtends en als iedereen van jouw groep een paar items meeneemt kun je het hele weekend ontbijten als een koning!

Heel veel plezier met duurzaam festivallen deze zomer!

Naar welk festival gaan jullie dit jaar? Hebben jullie nog tips?

Met dank van Anja (Minimalist Dutchie) voor het opperen van het onderwerp ‘Festivals’!

Een gedachte over “Verantwoord festivallen: zo doe je dat!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.