Visumaanvraag | Expression of interest

Vroeger was het een hoogtepunt bij de groenteboer: een papieren nummertje trekken uit de automaat bij de ingang. Een soortgelijke situatie doet zich voor bij het aanvragen van een visum: trek een nummertje en wacht tot je aan de beurt bent om in aanmerking te komen voor een visum. Echter voelt het nu een stuk minder feestelijk 😉

Want wat is een Expression of interest (EOI)? Eigenlijk is het de wachtkamer voor een visum. Je geeft met een EOI aan dat je interesse hebt in een Permanent Residency visa, een visum waarmee je voor onbepaalde tijd in Nieuw Zeeland mag wonen, werken, recht hebt op gezondheidszorg en een huis mag kopen. Dit is ook het visum waarvoor je enkel in aanmerking komt wanneer je óf een grote som geld (miljoenen) wilt investeren in het land, óf je op de Skilled Migrant shortest list staat (een lijst van beroepen waar in Nieuw Zeeland een groot tekort is).

Door de overheid van Nieuw Zeeland wordt gekeken naar het aantal punten wat je scoort. Zo krijg je punten voor je opleidingsniveau, leeftijd, of jouw beroep op de tekortenlijst staat, de opleiding van je partner (ikke dus!) en of je een baanaanbod hebt. Je mag een EOI indienen wanneer jouw puntenaantal 100 of hoger is, maar eigenlijk maak je pas kans om door te komen bij een puntenaantal van 160 of hoger. Na het indienen van de EOI moet je hopen dat je door de overheid wordt uitgekozen om de daadwerkelijke visumaanvraag te mogen doen. Zonder EOI kun je geen visum aanvragen, het is dus een verplicht station.

Hoe dien je een EOI in?

Stap 1: Je maakt een account aan op deze website. Met dit account krijg je toegang tot jouw persoonlijke dossier waar je kunt werken aan je EOI. Je kunt je aanvraag tussentijds opslaan en op een later moment verder gaan.

Stap 2: Je beantwoordt een enorme lijst aan vragen. Op de website staat dat je dit binnen 2 uur kunt doen. Maar net als bij de recepten van Jamie Oliver in zijn ’20 minuten kookboek’, is het ons niet gelukt binnen de tijd. Wil je het nieuwe record ‘EOI invullen’ neerzetten? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Snijdt alle groenten van tevoren, meet alle ingrediënten af en zet de pan alvast op het vuur:

  • Je geboorteakte (je wordt gevraagd om het documentnummer). Hier ging het mis bij ons. Je vraagt de akte op in de gemeente waarin je geboren bent. De gemeente waar Rik is geboren belooft dat je een ingediende aanvraag binnen 5 werkdagen hebt ontvangen, bij ons duurde het bijna 2 weken. Zorg dus dat je de benodigde documenten ver van tevoren aanvraagt, want het duurt altijd langer dan vooraf vermeldt of gedacht!
  • Je paspoort
  • De uitslag van je taaltest/ deelnemersnummer en documentnummer (bij ons dus de IELTS)
  • Data van verblijven in het buitenland die langer dan 12 maanden hebben geduurd.
  • Je diploma’s van vervolgonderwijs
  • Alle volledige namen en geboortedata van je directe familieleden (ouders, broers/zussen, schoonouders, schoonbroers/schoonzussen) Ja écht… die moet je allemaal invullen…
  • De gegevens van een contactpersoon van alle werkplekken die je opgeeft als werkervaring.
  • Je creditcard

De gegevens die je invoert moeten correct zijn, maar je hoeft nog geen documenten mee te sturen als bewijs, dat komt pas bij je visumaanvraag

Stap 3: De volgende stap is het neerleggen van een flinke som geld: $530,- NZD, omgerekend €310,-. Je hoeft dit bedrag maar een keer te betalen, ook al wordt mijn aanvraag voor een partnervisum meteen meegenomen en gaat het dus eigenlijk om een EOI voor 2 personen. Maar goed, het bedrag vind ik dan ook hoog genoeg.

Stap 4: Wachten…. Je kunt de aanvraag nog binnen 6 maanden aanpassen, binnen deze 6 maanden wordt er enkele keren een ‘grabbel uit de ton’ van aanvragen gedaan. De afgelopen jaren zijn enkel mensen geselecteerd met 160 punten of meer op hun EOI. Zo’n hoge score behaal je enkel met een baanaanbod. Wij hebben onze EOI toch ingediend met 120 punten en hopen binnen 6 maanden een baanaanbod te hebben zodat we uitkomen op 170 punten.

Wanneer je binnen 6 maanden niet uit de poule wordt geselecteerd, kun je opnieuw een aanvraag indienen. Ben je wel weer €310,- armer…

Tussenoplossing

Let op: de Expression of interest is dus geen visumaanvraag! Die komt daarna pas en kan nog worden afgewezen. Wanneer je wordt geselecteerd om een visum aan te vragen, moet je alle claims die je maakt in je EOI bewijzen met documenten. Omdat deze hele procedure best wel wat tijd kost, is een tussenoplossing om een tijdelijk Work Visa aan te vragen als je een baanaanbod hebt en je snel wilt verhuizen. Een Work Visa geeft je het recht om voor bepaalde tijd in Nieuw Zeeland te werken. Echter heb je geen recht om een huis te kopen, een zorgverzekering af te sluiten en moet je het land verlaten zodra jouw arbeidscontract eindigt.

Deze aanvraag verloopt veel vlotter zodat je alvast kunt starten met je baan. Het werkvisum kan uiteindelijk worden omgezet naar een Permanent Residency visa wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Wanneer we meer nieuws hebben, laat ik het jullie uiteraard weten!

Lees hier hoe het ons tot nu toe verging bij het aanvragen van een visum:

Hoe wij het visumslagveld hopen te overleven (en een visum krijgen)

De eerste sollicitatie is de deur uit!

5 gedachten over “Visumaanvraag | Expression of interest

  1. Wat een fijne blog is dit. Zelf zijn wij ook oriënterend op een emigratie naar NZ. Handig om jullie ervaringen en stappen te lezen. Benieuwd waar jullie terecht gaan komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.