Een half jaar zonder auto, hoe is dat en wat besparen we?

Ruim een half jaar geleden gaf onze trouwe vierwieler de geest op de snelweg. Eigenlijk speelden we al langer met het idee om hem van de hand te doen, maar dat was een lastige stap, want: toch wel makkelijk, gezellig en de kosten vielen toch wel mee? De keuze werd in januari voor ons genomen, hier lees je hoe het auto-loze leven ons bevalt en hoeveel we tot nu toe hebben bespaard.

De eerste weken zonder auto gingen eigenlijk geruisloos voorbij, behalve dat af en toe even het besef kwam: o ja, er staat geen auto meer voor de deur. Maar eigenlijk misten we hem dus niet. De boodschappen deden we nu met de fiets en eigenlijk was dat wel de grootste verandering. Na enkele weken kwamen er weer familie- of vriendenbezoekjes. Rik reist altijd vrij met zijn OV kaart van het werk, ik kocht dan vaak een goedkope dagkaart door op aanbiedingen te zoeken via internet. Dan namen we een thermosbeker koffie mee en kochten we op het station een krantje… net zo gezellig!

Het niet hebben van een auto werd wat vervelend toen we op Koningsdag op de rommelmarkt wilden staan. Uiteindelijk hebben we een gratis Greenwheels abonnement afgesloten waarmee we voor een uur een auto konden huren. Twee keer 1.5 uur een auto huren om de spullen heen en weer te brengen bleek prima te volstaan en sloeg niet een hele grote deuk in onze opbrengst.

Een tweede moment dat we onze auto toch wel misten, was afgelopen weekend. We gingen met vrienden naar de Ardennen, toch wel een flink eind en niet te bereizen met het OV. Daarnaast wilden we ook graag gaan wielrennen en moesten onze fietsen dus mee. Uiteindelijk zijn we met de trein naar een andere stad gegaan (met onze bagage en fietsen) waar we werden opgepikt door onze vrienden met de auto. Ook op de terugweg hebben we een stuk met de trein gereisd. Dit was niet heel ideaal, maar zeker overkomelijk.

En dan nu: welke besparing heeft het ons na 6 maanden opgeleverd? Terugkijkend kostte onze auto ons in de laatste 6 maanden voor hij kapot ging gemiddeld € 166,00 aan benzine en onderhoud per maand. Daar kwam nog € 25,00 per maand bij voor de wegenbelasting. In totaal brengt ons dit op € 1146,00. De kosten die ik extra kwijt was door het reizen met de trein, zijn € 112,00, plus nog 3 keer een krant die we onderweg hebben gekocht ( € 12,00). Dan komen we dus op een besparing van ongeveer € 1022,00! Gezien onze auto weer APK gekeurd moest worden in april, zou dit bedrag nog weleens hoger kunnen liggen. Precies zullen we het natuurlijk nooit weten.

Het geld wat we hebben bespaard, staat netjes apart in een potje, te wachten tot onze verhuizing naar Nieuw Zeeland. Daar hebben we namelijk wel echt een auto nodig omdat de afstanden een stuk groter zijn, het OV er veel minder goed is geregeld en we ook wel graag wat van het land willen zien.

Het valt me echt ontzettend mee hoe vaak wij onze auto echt hebben gemist en ik vind de besparing enorm. Laat staan dat we nu ook nog eens een stuk milieuvriendelijker bezig zijn. Nu moet ik er natuurlijk wel bij vermelden dat wij in een grote stad in de Randstad wonen, die goed bereikbaar is met het OV en waar alle voorzieningen redelijk op fietsafstand zitten. Geldt dit voor jou ook en twijfel je al langer aan jouw autobezit? Mijn advies zou zijn: doe hem weg! Je hebt hem echt minder nodig dan je nu denkt en je krijgt er een goed gevoel voor terug.

Hoe vaak gebruiken jullie je auto? Vinden jullie eigenlijk ook dat hij de deur uit kan?

2 gedachten over “Een half jaar zonder auto, hoe is dat en wat besparen we?

  1. Met 2 kids zou ik niet zonder auto willen. Dan zijn ze/we al bekaf voor we op plaats van bestemming zijn… Ritje naar schoonouders wordt anderhalf u iov 15 minuten.. Naar mn vader zou ik de bezoekjes in moeten korten naar 1 uurtje maar evenlang weg zijn als dat we er nu de hele middag incl. Avondeten zijn maar tot na t avondeten blijven op een zondag is met de trein geen optie met kids.. (te laat thuis..) dagje pretpark is dan niet haalbaar omdat ze op de terugweg ontzettend moe zijn etc… Zelfs de zwemles was zonder auto niet mogelijk. Zwemles in ons dorp was 2x per week, niet haalbaar met ons werk, dus een zwembad verder weg… Maar ook skeelerles van de oudste in een ander dorp, theaterles in een andere stad.. zoontje die zn arm brak en naar t ziekenhuis moest en ook voor de nacontrole.. Zonder auto zouden we veel minder weg kunnen, vrienden of familie nauwelijks meer zien en veel meer beperkt zijn qua tijden… Wel bewust 1 auto ipv 2omdat we de 2e te weinig zouden gebruiken tov de kosten idd.. Zou er heel graag een auto bij willen zodat ik op mnn vrije woensdag ook eens weg kan maar daarvoor is een auto te duur idd

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.