Ja, ook ik ben feminist

Een woord vooraf: dit is geen artikel gericht tegen mannen. Ik houd van mannen. Mijn grote liefde is een man, mijn broertje is een man, mijn vader ook en een van mijn twee katten ook (ja, zelfs zonder ‘je weet wel’). Dit is een artikel voor ons allen, omdat wij allemaal de verantwoordelijkheid dragen elkaar als gelijken te zien en behandelen. Ook vrouwen laten nog regelmatig steken vallen en spelen een grote rol in het voortbestaan van genderongelijkheid.

Waarom spreek ik me nu pas uit, dit blog bestaat immers al bijna een jaar? Ik vind het een spannend onderwerp om over te schrijven en wilde niet gezien worden als ‘boos’, ‘zeur’ of ‘zuur’. Maar steeds meer stap ik daar overheen en besef ik me dat ik moet zeuren en boos mag zijn. Dit is een belangrijk onderwerp wat me raakt, het mag niet zo zijn dat ik mij de mond laat snoeren door het beeld van feministen wat er over de jaren is ontstaan (en overigens vaak onterecht is).

Een directe aanleiding is de serie ‘The Handmaids Tail’ waar wij deze week aan zijn begonnen (een echte aanrader). Het is gelukkig niet op waarheid gebaseerd, maar maakte mij nogmaals pijnlijk duidelijk waar gedachten als ‘zover zal het wel niet komen’ of ‘zo zullen ze het wel niet bedoelen’ toe kunnen leiden. Want ook nu kan een Amerikaanse president openlijk vrouwonvriendelijke en seksistische opmerkingen maken en straffeloos aan de macht blijven. Ook nu wordt abortus in verschillende staten in Amerika weer strafbaar gemaakt.

Dus ja, ik ben feminist. Hoe merk je dat aan mij?

Huishouden

Beiden werken Rik en ik fulltime, ik 36 uur (maximale contracturen in de GGZ) en Rik 40 uur. Hij kiest er vaak voor om zo’n 50 tot 60 uur per week te werken, ik niet. Ik heb ervoor gekozen om 4x 9 uur te werken, zodat ik 1 dag extra vrij ben. Deze dag richt ik in voor mezelf; soms doe ik iets in het huis, soms ga ik wandelen, bij een vriendin op bezoek of schrijf ik de hele dag blogs, waar ik maar zin in heb. In het weekend doen we samen weekboodschappen, poetsen we het huis en doen we andere klussen.

Bij al mijn vriendinnen (eind 20ers) neemt een vrouw het grootste deel van het huishouden voor haar rekening; of de poetsvrouw, of zijzelf. Beiden vind ik moeilijk. Waarom moet een vrouw ten dienste staan van het werkende leven van de man (of vrouw)? Hun kleding wassen en strijken, bed opmaken, leefruimte opruimen en netjes houden? Ik verdien een bijna gelijk salaris als mijn vriend, zo anders is het niet bij mijn (hoogopgeleide) vriendinnen. Toch staan zij regelmatig in hun vrije tijd te poetsen en doen ze boodschappen. Of ze betalen een andere vrouw om dit voor hen te doen en houden het patroon hierdoor indirect ook in stand.

Een man mag meer in huis doen. Weet hij niet hoe het moet, dan kan de vrouw hem dit leren. Biologisch gezien zijn mannen prima in staat om de stofzuiger te hanteren of het toilet te poetsen. Dit vraagt echter ook iets van de vrouw: leg de lat lager. Je kunt niet van jouw man vragen dat hij de taken net zo secuur doet als jij en een super schoon huis net zo belangrijk vindt. Jouw huis hoeft waarschijnlijk niet zo schoon te zijn als jij altijd denkt, je wordt niet plots ziek bij iets meer stof of kalkaanslag. Hier spreekt een ervaringsdeskundige: het levert je minder stress en meer vrijheid op om je huis iets viezer te laten en hier oké mee te zijn 😉

Financieel zelfstandig

Het is mijn streven om altijd financieel zelfstandig te blijven. Het geeft me een enorm gevoel van kracht, eigenwaarde en vrijheid om mijzelf te kunnen onderhouden. Daarnaast is het een motivatie om mezelf te blijven ontwikkelen, wat ik erg graag doe. Het lijkt me heel naar om bij elkaar te moeten blijven vanwege geld.

Voor mij is het ook altijd belangrijk geweest om evenveel bij te dragen aan onze gezamenlijke uitgaven sinds we samenwonen. Voor Rik was dit moeilijk, hij stond er financieel een stuk slechter voor maar wilde perse €100,- meer overmaken op onze gezamenlijke rekening. Sinds enkele maanden zijn onze stortingen precies gelijk. Ook voor Rik was dit een lastig proces. Hij voelt zich meer verantwoordelijk voor het gezamenlijke inkomen dan ik en ontleende hieraan een gevoel van trots.

Ook dit zie ik vaker om mij heen gebeuren. Mannen mogen zich minder verantwoordelijk voelen omdat vrouwen tegenwoordig prima voor zichzelf kunnen en moeten zorgen. Dat maakt je niet minder mannelijk, het kan juist een last van je schouders afnemen. Misschien kan de man ook minder gaan werken en hierdoor meer tijd overhouden voor de kinderen of zijn hobby? Het lijkt me fijn om Rik te kunnen ondersteunen wanneer hij tijdelijk minder inkomsten heeft, net zoals hij mij zou ondersteunen in het omgekeerde geval.

Bewustwording

Ik luister niet naar vrouwonvriendelijke muziek waar wordt gezongen over bitches, ho’s of kechs. Bepaalde caberatiers kan ik niet waarderen door hun vrouwonvriendelijke houding en naar bepaalde series en films waar vrouwen vooral als sekssymbool fungeren, kijk ik ook niet.

Doordat ik de afgelopen jaren veel heb gelezen over feminisme en genderongelijkheid, groeit mijn bewustzijn en worden mijn ogen geopend. Dingen die vroeger heel normaal voor mij waren, staan opeens in een ander daglicht. Waarom zijn er wel openbare toiletten voor mannen maar moeten vrouwen betalen om naar een toilet te kunnen? Waarom worden Nederlandse mannelijke helden geëerd met een straatnaam maar zijn straten vernoemd naar vrouwen bijna niet te vinden? Waarom wordt er tegen meisjes voor ze van huis gaan altijd gezegd dat ze ‘voorzichtig moeten zijn’ en ‘nooit alleen mogen fietsen in het donker’, maar wordt er niet voor het uitgaan tegen jongens gezegd dat ze zich bewust moeten zijn van het verschil in fysieke kracht (en bijbehorende verantwoordelijkheid) en dat ‘nee echt nee is’? Waarom zijn er in gebouwen altijd evenveel sanitaire voorzieningen voor mannen en vrouwen, terwijl vrouwen vaak meer tijd kwijt zijn aan hun sanitaire bezoek (nee, niet omdat ze allemaal appen tijdens het plassen, maar door minder gebruiksvriendelijke kleding of het vervangen van maandverband/tampons!). Waarom zijn de nieuwe auto’s voor politieagenten gebaseerd op de gemiddelde lengtes van blanke Europese mannen, waardoor vrouwen of niet-Westerse mannen bijna nooit veilig en prettig in zo’n auto kunnen rijden? Waarom is menstruatie vies?

Zo kan ik nog wel even doorgaan, en dat ben ik ook van plan. Ik wil vaker over dit onderwerp schrijven. Niet met als doel om een schuldige aan te wijzen, want we zijn allemaal schuldig. Net zoals we allemaal een verantwoordelijkheid dragen om hier verandering in te brengen. En ja, soms betekent dit dat je moet erkennen dat je fout zat (net als ikzelf!) en dat voelt naar. Maar daardoor kun je jezelf verbeteren, want niemand is tegen gelijkheid toch?

Voel je vrij jouw mening of visie hieronder te delen, daar ben ik erg benieuwd naar.

4 gedachten over “Ja, ook ik ben feminist

 1. Goed dat je hierover schrijft. Het begint met je uitspreken en aansprekende voorbeelden noemen, dat doe je goed.

  En inderdaad, wij zijn allemaal verantwoordelijk voor gelijke kansen, verantwoordelijkheden en ruimte voor mannen èn vrouwen.

  Dat dacht ik gisteren nog, toen ik naar het wielrennen keek: wat zou men ervan vinden als het andersóm was: de vrouwen tijdens de Giro de hele dag live te volgen op de Nederlandse televisie, met vervolgens een samenvatting van anderhalve minuut over dat de mannen het ook aardig gedaan hebben in de tour, vandaag?

  Ik vond er wat van maar soms weet ik gewoon niet meer wat ik er nog aan kan doen. Maar het begint inderdaad al met het huishouden. Daarom vraag ik me ook af: bespreek jij deze ongelijkheid met je vriendinnen?

  1. Nou, die sportsamenvattingen kan ik me ook over opwinden, daar ben je niet de enige in. Maar ik houd goede hoop, het WK van de dames laat zien dat dingen kunnen veranderen, al gaat het me veel te traag;-).

   Huishoudelijke taakverdeling bespreek ik zeker met vriendinnen. En ik merk dan ook dat ze dit aan het denken zet. Een zaadje planten en af en toe water geven, meer doe ik niet. Ik denk dat een groeiend bewustzijn en kleine veranderingen al veel teweeg kunnen brengen.

 2. Mooi betoog, ik ben het helemaal met je eens! Nog zo’n voorbeeld: de pink tax… Roze scheermesjes die duurder zijn dan exact dezelfde zwarte die voor mannen bedoeld zijn.

  Ik realiseerde me wel gaandeweg je stuk dat mijn situatie vanuit feministisch oogpunt echt heel goed is. Mijn vriend doet meer in het huishouden dan ik, en doet het nog beter en netter ook 😉 En onze financiele situatie is wat apart, maar in elk geval absoluut niet traditioneel.

  1. Dit is de eerste keer dat ik van de pink taks hoor, hele goede aanvulling, dankje! Daar ga ik meer over opzoeken 😉 En wat goed om te horen dat jullie je eigen invulling hebben gegeven aan de taken thuis.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.