Visumaanvraag | Is onze relatie ‘genuine and stable’?

Ruim 4 jaar zijn Rik en ik bij elkaar, daarvan wonen we 2.5 jaar samen. Wij zien onze relatie zeker als oprecht, stabiel en het is ons voornemen dat dit nog heel lang gaat duren. Maar hoe bewijs je dat aan de Nieuw Zeelandse overheid voor je visumaanvraag zonder officiële verklaringen als een trouwakte of samenlevingscontract?

Omdat Rik een baan heeft gevonden in Nieuw Zeeland, kan hij zelfstandig het land binnen met dit baanaanbod. Ik mag als partner mee op Riks visum. In de visumaanvraag worden een aantal ‘ja/nee’- vragen gesteld, die zijn makkelijk te beantwoorden: ja, we hebben een relatie, ja, we werken aan een toekomst samen en nee, we zijn geen broer en zus.

Maar vervolgens moet ik op de laatste pagina van mijn visumaanvraag ook een paar documenten toevoegen die deze beweringen ondersteunen:

De Nieuw Zeelandse overheid geeft op een aparte pagina een paar voorbeelden van bewijsstukken die je kunt meesturen. Wij kwamen er achter dat het nog best even puzzelen is om documenten te vinden die geschikt zijn. Zoals het echte moderne koppels betaamd, hebben wij veel financiële zaken gescheiden gehouden. We betalen onze eigen verzekeringen, spullen en vakanties. Daarnaast vragen internetproviders of gas/water/licht aanbieders vaak maar 1 contactpersoon. Correspondentie met deze instellingen kunnen we dus niet aanvoeren als bewijs. Sowieso wordt er nog maar weinig gecorrespondeerd via de post, er is dus weinig bewijs op papier dat we kunnen aandragen.

Maar wat sturen wij dan mee?

  • Onze getekende huurovereenkomst waarop onze beide namen vermeld staan, de datum van het ingaan van de overeenkomst en ons adres.
  • Een rekeningafschrift van de huur van onze gezamenlijke rekening van de afgelopen 2 jaar. Ook hierop staan onze beide namen, ons adres en bewijs van ruim 2 jaar samenwonen.
  • Alle vliegtickets die we samen hebben geboekt, over de afgelopen 4 jaar zijn dat er nogal wat. Hierop staan dezelfde data, vluchtnummers en onze beide namen en paspoortgegevens.
  • Een tijdslijn die Rik heeft geknutseld, met daarin de belangrijkste data (eerste whatsapp gesprek, eerste date, vakanties samen, samenwonen en bruiloft familie) met foto’s. Het is een vreselijk cheesy overzicht, maar ze vragen erom 😉

Of dit genoeg gaat zijn? Geen idee, maar we verwachten van wel. En anders misschien toch maar even een spoedbruiloftje? 😉

Voor de geïnteresseerden, dit is de website van de Nieuw Zeelandse overheid waar je een account kunt aanmaken en kunt werken aan je visumaanvragen (scrollen naar de onderkant van de pagina). Op 1 account kun je meerdere aanvragen indienen. Een account aanmaken en werken aan je visumaanvraag kan vrijblijvend, je betaalt pas bij de laatste stap.

Lees hier onze eerdere visumstappen:

Hoe wij het visumslagveld hopen te overleven

Wij zijn begonnen: de IELTS test

De IELTS test

De uitslag van de IELTS test

Expression of interest

3 gedachten over “Visumaanvraag | Is onze relatie ‘genuine and stable’?

  1. Oef, het is maar goed dat ik geen emigratieplannen heb, want voor mijn vriend en mij zou het bewijs wel erg lastig worden. Van jouw lijstje met documenten zouden wij alleen een timeline kunnen maken. Mijn vriend woont niet officieel in mijn huis en betaalt niet mee aan de hypotheek, en vliegvakanties hebben we nog niet gemaakt samen (omdat we niet veel/bewust reizen). Volgend jaar gaan we de boel wat officieler regelen.

    1. Dank voor je reactie! Dan wordt het inderdaad wel een stukje lastiger. Uiteraard wel heel goed dat jullie niet vliegen samen, ik schrok ervan hoe vaak wij dat al hebben gedaan… En een verstandig voornemen om het officiëler te maken, niet alleen voor een emigratie is dat handig 😉

      1. Ja precies, voor het geval dat is het wel zo handig dat mijn nalatenschap wat beter geregeld is enzo. En voor partnerpensioen heb je ook een samenlevingscontract nodig.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.