Emigreren | ‘Waar kijk je het meest naar uit?’

Een vraag van een goede vriendin, waar ik even goed over na moest denken. ‘Een nieuwe start’, zei ik uiteindelijk.

Het lijkt me beangstigend heerlijk om aan te komen in Nieuw Zeeland en daar niets te hebben. Geen huis, geen baan, geen vrienden, geen familie, geen gevulde agenda, geen vaste routes, geen stamkroeg of bekende supermarkt. Alles wat gewoon was, is plots weer nieuw: geuren, geluiden, planten, gebruiken. Iedere dagelijkse bezigheid zul je weer opnieuw uit moeten vinden: verdwalen in je eigen buurt, 2x zo lang doen over de boodschappen omdat je niets kunt vinden en de producten onbekend zijn, blij zijn met aanspraak op straat omdat je verder weinig met mensen praat, nadenken over je toekomstige baan en spontaan op een mini-roadtrip kunt gaan omdat je agenda voor dat weekend nog leeg is.

Noem het verwend of hooghartig, maar ik heb in Nederland het idee dat ik mijn leven wel zo’n beetje kan uitstippelen. De mooie buurten in onze stad waar we zouden willen wonen kennen we, de waarde van de huizen (met slaapkamers voor eventuele gezinsuitbreiding) ook. Mijn carrièrestappen zag ik ook al redelijk voor me, met bijpassend salaris en levensstijl. En de dingen die we in de weekenden of vakanties deden, beleefde ik al.

Het leven wat ik in Nederland voor me zie, is verre van verschrikkelijk. Eigenlijk is er bijna geen mooier, veiliger en luxer leven mogelijk op deze wereld. En toch voel ik veel weerstand wanneer ik mijn fantasie het werk laat doen. Ik hunker naar onvoorspelbaarheid, buiten de lijntjes kleuren, het anders proberen te doen en ervaren hoe ik dat vind. Ik ben benieuwd hoe mijn ‘ik’ zich gaat verhouden tot een hele nieuwe omgeving. Ik hoop dat ik mezelf nog beter ga leren kennen en meer het gevoel krijg dat ik leef in plaats van word geleefd.

En misschien kom ik dan na een tijd tot de conclusie dat het vooraf uitgestippelde leven in Nederland eigenlijk toch het beste bij me paste. Prima, dan is dat een fantastisch leven en kan ik met een gerust hart terugkomen naar Nederland, een huis kopen in die leuke buurt met 3 slaapkamers en de GZ-opleiding gaan doen, maar nu nog even niet 😉

Herkennen jullie dit gevoel? Of juist helemaal niet?

2 gedachten over “Emigreren | ‘Waar kijk je het meest naar uit?’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.