Besparen | Uitbesteden of zelf doen?

Over de jaren heen is het steeds gewoner geworden om zaken uit te besteden: het huishouden, bereiden van avondeten, klussen in huis of aanleggen van een tuin. Een veelgebruikte reden is dat we het zo druk hebben en graag tijd overhouden voor leuke dingen wanneer we dan eindelijk vrije tijd hebben. Toch wil ik hier graag pleiten voor meer ‘zelf doen’, zoals veel bijdehante peuters al vol passie verkondigen.

Bij verhuizingen maak ik liever iets schoon voor vertrek dan bij aankomst. Op ons voor-de-emigratie-nog-te-doen-lijstje stond al een tijd het reinigen van onze vloerkleden. Zo over de jaren waren er toch wat onvermijdelijke vlekken op gekomen, daarnaast waren de stukken in het looppad smoezelig geworden. Tijd voor een opfrisbeurt dus!

Al meermaals had ik gezocht naar tapijtreinigingsbedrijven. Zij halen de vloerkleden bij je thuis op en brengen ze schoon weer terug. Handig, want ik zie mezelf niet met twee loeizware vloerkleden op de fiets stappen. Prijzen voor het reinigen starten bij €50,- per stuk (maar om de een of andere reden vallen wij nooit in die goedkoopste categorie…dus waarschijnlijk zou het ons meer hebben gekost).

We waren wat aan het rondsnuffelen op internet, toen Rik plots zei: ‘Kijk, zo doen ze het….ziet er vrij simpel uit toch?’ We zagen een man met een bezem en sop het vloerkleed vegen. Nou, een bezem en sop hadden wij ook wel. We hadden zelfs nog een groot zeil liggen wat we onder het kleed konden leggen tijdens het schrobben.

Uiteraard zijn er op het internet veel waarschuwingen te vinden. Gespecialiseerde bedrijven weten precies hoe ze de tapijten moeten behandelen met de juiste producten en technieken. Maar onze kleden komen van de geelblauwe meubelgigant. Een beetje wasmiddel, lauwwarm water en wat spierkracht kan geen kwaad leek mij.

En zo kwam het dat ik gisteren buiten ons vloerkleed aan het schrobben was. Je wilt niet weten wat er uit zo’n hoogpolig tapijt komt, ieks! Heerlijk om dat vuile water langzaam helder te zien worden en je kleed weer steeds lichter. Na wat uren drogen in de zon, zien ze er weer prachtig uit. Ik een voldaan gevoel en we hebben minimaal €100,- bespaard.

Aanvankelijk lijkt het uitbesteden van werk je tijd op te leveren. Maar mensen maken daarbij regelmatig een denkfout. Voor die €100,- aan uitbesteed werk moet je zelf weer aan de slag. Eerder rekende ik al mijn werkelijke uurloon uit. Omgerekend zou ik voor €100,- zo’n 11 uur moeten werken. Dat is 1,5 werkdag! Nee, dan besteed ik mijn tijd toch liever aan het schrobben van mijn eigen vloerkleed (zo’n 3 uurtjes, in de zon). Ik krijg er voldoening en schone kleden voor terug. Oke, ook nog een blaar van het harde schrobben, maar vooruit…

Wat doe jij zelf wat andere mensen uitbesteden? Of wat besteed jij bewust uit aan een ander?

9 gedachten over “Besparen | Uitbesteden of zelf doen?

  1. Haha, wat stoer! Dat is wel snel verdiend inderdaad. Lijkt me ook best leuk om een keer te doen, gewoon door de voldoening van je eigen schone tapijt daarna.
    Wij hebben in huis veel van het klussen zelf gedaan (wij = mijn vriend vooral), dat scheelt ook best wel wat. Verder kan ik niet zoveel bedenken… Schoonmaken is echt iets wat ik het liefst zou uitbesteden, daar heb ik zo’n hekel aan.

    1. Klopt, nu ze weer op hun plek liggen geeft het nog steeds veel voldoening. Het is een leuk klusje!
      Veel zelf klussen kan ook zeker besparen. Daarnaast leer je ook nog eens nieuwe skills, wat ook zeker wat waard is

  2. T huishouden besteed ik deels uit. Dat geeft me in het weekend 3u meer tijd voor mezelf en mn gezin. 3u minder werken per week lukt als gastouder niet 😉 dus een fijne oplossing zo

  3. Ziet er goed uit. Wij hebben ons vloerkleed ook al een flink aantal jaren, moeten we misschien ook eens gaan doen…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.