Spaargeld uitgeven | Van ratio naar emotie in 10 sec.

Nu onze emigratiedatum dichterbij komt is ook het grote-geld-uitgeven begonnen. De hoge bedragen vliegen me om de oren en mijn spaarsaldo daalt gestaag. Voor mij als extreme spaarder iets dat ik met lede ogen aanschouw en waar ik op momenten niet eens meer naar durf te kijken.

Laatst bespeurde ik hierin iets geks. In de afgelopen jaren ging ik steeds rationeler om met mijn geld. Maar die grote verdwijnende bedragen maakten van mij opeens weer een emotioneel en impulsief handelend mens.

Ratio

De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan een spaarsaldo van €10.000,-. Hiermee dacht ik genoeg te hebben voor mijn emigratie. Een extra €2.500,- spaarde ik voor onverwachtse uitgaven, zodat ik niet plots moest interen op mijn Nieuw Zeeland spaarpot. Eerder dan verwacht, bereikte ik mijn spaardoelen. De afgelopen maanden heb ik dan ook maximaal ingelegd op mijn beleggingsrekening. Zeer weldoordacht en rationeel…

Emotie

Telkens wanneer ik mijn rekeningoverzicht bekeek, voelde ik een steekje van trots en rijkdom. Waar Dagobert Duck soms genietend in zijn geldberg duikt, opende ik dan mijn bankierenapp. Een beetje triest, maar ook wel lekker ;-).

Momenteel voelt het alsof ik in de bodem van mijn geldzwembad een gat heb gemaakt, waardoor het geld maar weg blijft stromen. In enkele dagen van schrik en ongemak bedacht ik het volgende scenario: Het geld dat ik nu maandelijks van mijn loon inleg op mijn beleggingsrekening, kan ik ook op mijn lopende rekening laten staan. Zo hoef ik mijn spaarrekening nog even niet aan te breken en kan ik toch al die zaken betalen.

En weer terug

Ho….wacht even! Gooide ik daar opeens al mijn FIRE kennis van de afgelopen jaren overboord? Wil ik werkelijk geld weghouden bij mijn beleggingsrekening (inclusief rendement) om het geld op mijn spaarrekening (wat niks oplevert!) te laten staan?! Alleen maar omdat mijn emotionele ik het zo vervelend vindt haar geliefde spaarrekening aan te breken?

Nee dus… Ik sluis nu (met een beetje pijn in mijn hart) bijna wekelijks grote bedragen van mijn Nieuw Zeeland rekening naar mijn lopende rekening. En maandelijks leg ik nog steeds een groot deel van mijn salaris in op mijn beleggingsrekening. Pfoe…op het nippertje.

Betrap jij jezelf ook weleens op dit soort acties?

Toevallig schreef Geldnerd hier onlangs ook een post over

Een gedachte over “Spaargeld uitgeven | Van ratio naar emotie in 10 sec.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.